fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Werktuigen voor ondiepe grondbewerking naast elkaar op Akkerbouwdag

Een van de primeurs op Akkerbouwdag 2024 is deze Fliegl-kettingeg. Dit uit Australië afkomstige systeem is vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo. Tijdens de Akkerbouwdag op donderdag 11 juli waren machines voor ondiep ploegen en spitten, (bio-)frezen en schijveneggen naast elkaar te zien tijdens verschillende demo’s. – Foto’s: Koos Groenewold

Minder ploegen, ondieper ploegen of helemaal niet ploegen zijn thema’s die de akkerbouw al langere tijd bezighouden. Zorg voor de bodem gaat samen met het toepassen van groenbemesters. Nu akkerbouwers minder of korter voor het zaaien ploegen, rijst de vraag hoe de teler daarop kan inspelen met zijn grondbewerking. Tel daarbij op de wens om minder of geen glyfosaat toe te passen en de vraag is helder: welke machines bieden werktuigenfabrikanten daarvoor aan? Op Akkerbouwdag 2024 was de keuze reuze: machines voor ondiep ploegen en spitten, (bio-)frezen en schijveneggen. Bezoekers zagen de verschillende methoden naast elkaar tijdens de machinedemo’s.

Auteurs: Martin Smits en Annelies Bakker

Kuhn demonstreert op Akkerbouwdag 2024 de 6,18 m brede Kuhn EL 402 R-600 frees. Deze is uitgevoerd met een oliekoeler op de centrale aandrijving en twee oliepompen met koelvaten op de zijaandrijvingen. Een bewakingsmonitor controleert de temperatuur en toerentallen van de tandwielkasten. De werkdiepte stel je hydraulisch vanuit de cabine in. De Maxim-pakker met een diameter van 535 mm staat in verstek voor het aandrukken van het zaaibed. De vanafprijs is €78.370.

Vlaming demonstreert de nieuwe Concept-Agri-frontklepelmaaier WT 300 voorzien van Y-klepels. Achterop zie je de Concept-Agri Biomulch. Dat is nu een overtopfrees die ook is te gebruiken in frontmontage. Aan de binnenzijde is de overtopfrees voorzien van een PE-plaat. De WT-300 is te koop voor €12.000. De Biomulch is verkrijgbaar vanaf €15.500.

Zelfde idee, andere benadering is de SC Pro biofrees van Maschio. Zoals de meeste biofrezen draait hier de rotor met de richting mee. Maschio monteert inmiddels iets bredere messen voor meer overlap, waardoor bij ondiep frezen de grond toch volledig wordt afgefreesd. Optioneel is een wielstel achter de frees verkrijgbaar, zodat die helemaal onafhankelijk van de trekker loopt. Zoals gedemonstreerd, met hydraulische klepverstelling en HPE-plaat aan de binnenkant tegen aankoeken, staat de biofrees in de prijslijst voor €19.730.

Alternatief is de compacte schijveneg. In dit geval de U740 van Metal-Fach. Relatief nieuw op de markt in Nederland. Robuust gebouwde machine en maakte mooi werk inclusief vlakke aansluitingen van de werkgangen. Op de markt gebracht door TLT Aalten en Kraakman. Wordt geproduceerd in Polen.

Inmiddels al min of meer een oude bekende: de Lemken Rubin 10 compact-schijveneg met 64,5 cm schijven. De schijveneg werkt tot 14 cm diep. Wat opvalt bij de schijveneggen is dat deze – ondanks een ondiepe afstelling – op de humus-zandgrond van het demoterrein ook bladrammenas met wortel en al uit de grond trekken en bovenop gooien.

De Imants Culter 38-voorzetwoeler kan gronddiep tot maximaal 60 cm losmaken. De 38-serie -spitmachine mengt de bovengrond zo’n 25 cm diep en op zandgrond maakt die met een aangedreven harkrol in één werkgang een vlak zaaibed. De vanafprijs van de Culter -voorzetwoeler is €9.250. De spitmachine kost €39.300.

De Kuhn Varimaster L-serie-ploeg is uitgevoerd met een Duoliner vorenpakker. De L-serie is leverbaar in de voor- als onlandvariant. De ploeg heeft een maximale werkbreedte van 2,5 m (50 cm per schaar) en is voor de zandgronden voorzien van een L-rister en trekbout-overbelasting. Het maximaal toelaatbare vermogen bedraagt 50 pk per ploeglichaam. De Duoliner-vorenpakker wordt door loadsense op druk gehouden. De vanafprijs bedraagt €55.435.

De vijfscharige Lemken Juwel-onlandploeg kan omzwenken van ‘in de voor’ naar ‘naast de voor’. De ploeg is voorzien van een W52-rister. De ploegdiepte is in te stellen van 15 tot 35 cm. De vier- tot zevenscharige ploeg heeft een schaarpuntafstand van 100 cm en is optioneel leverbaar met een ondergrondwoeler, een voerenpakker en een hydraulisch verstelbaar steunwiel. De voorscharen zijn op diepte in te stellen middels een pengat-instelling. De vanafprijs is €38.500.

Koeckhoven toont het werk van de Ovlac-ploeg. Deze is in veel varianten leverbaar, afhankelijk van grondsoort en wensen van de klant. In dit geval is de ploeg uitgerust met een aangebouwde vorenpakker die leverbaar is met vijf soorten drukwielen.

In de fronthef heeft Koeckhoven een Moreni-rotorkopeg gehangen als alternatief voor een klepelmaaier of een snijwals. De Moreni verkleint de groenbemester en vlakt de bovenlaag af. Bijzonderheid van deze rotorkopeg zijn de drie tanden per rotor in plaats van gebruikelijke twee.

Kverneland demonstreert de Ecomat On-land die tijdens de demo relatief diep ploegt. Op het oog is het resultaat minder vlak, maar dat beeld is vertekend omdat de concurrenten een vorenpakker toepassen. Daardoor ziet het eindbeeld er anders uit. Een van de keuzes die de akkerbouwer kan maken: wel of niet ploegen, hoe diep en hoe af te werken?

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe opties voor Pöttinger Servo-ploegen 2000 en 4000

Pöttinger levert de Servo 4000-ploeg vanaf 2025 ook als onlandploeg. De Servo 2000-wentelploeg krijgt hydraulische snijbreedteverstelling.
Afbeelding artikel

VIDEO | Zes woelers tonen effect diepe grondbewerking

Zes woelers tonen verschillende woeltechnieken tijdens een velddemo in Nieuw-Beerta (Gr.). Bekijk de effecten van diepe grondbewerking.
Afbeelding artikel

VIDEO | Pöttinger toont nieuwe en vernieuwde werktuigen

Bekijk nieuwe en vernieuwde werktuigen voor de akkerbouw van machinefabrikant Pöttinger, zoals de Plano VT 6060 en Lion V6040.
Beheer
WP Admin