fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Akkerbouwdag in teken van grondbewerking en bodemgezondheid

Zorg voor een gezonde bodem is het centrale thema op de Akkerbouwdag. En niet alleen praten, maar ook in de praktijk laten zien wat de verschillende technieken kunnen bieden. – Foto: Koos Groenewold

Dit jaar organiseert Trekker samen met Boerderij de tweede editie van de Akkerbouwdag. Demo’s, workshops en standhouders focussen op grondbewerking en bodemgezondheid.

Bodemgezondheid is een steeds weer terugkerend thema als basis voor een goed gewas. Het is ook het thema van Akkerbouwdag 2024 die 11 juli in Nijkerk (Gld.) plaatsvindt. Bodemgezondheid hangt nauw samen met vruchtwisseling en de teelt van groenbemesters. Dat is op zijn beurt weer verbonden met grondbewerking. Thema’s waarin de laatste jaren nieuwe inzichten zijn ontstaan en waarop veel akkerbouwers actief inspelen. De teelt van groenbemesters, al of niet als vanggewas, nam een flinke vlucht. Steeds meer akkerbouwers doen ervaring op met een vorm van minimale of niet-kerende grondebewerking.

Grondbewerking op demovelden

Op het gastbedrijf van de Akkerbouwdag 2024, bij familie Van Leeuwen Boomkamp, zijn demovelden aangelegd. Daarop zijn verschillende manieren van grondbewerking te zien. Deze worden toegelicht ook in relatie tot de verschillende soorten groenbemesters.

Wat de machinedemo’s betreft staan onder andere het verkleinen van groenbemesters en ondiepe stoppelbewerking op het programma. Machinefabrikant Fliegl toont bijvoorbeeld zijn kettingeg. Een niet alledaagse machine van recente datum. Hiermee speelt Fliegl in op de wens om stoppels en gewasresten ondiep te bewerken. Ook zijn nog laat suikerbieten gezaaid om cameraschoffeltechniek te demonstreren.

Een van de primeurs op Akkerbouwdag 2024 is de Fliegl-kettingeg. Dit uit Australië afkomstige systeem is vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.
Een van de primeurs op Akkerbouwdag 2024 is de Fliegl-kettingeg. Dit uit Australië afkomstige systeem is vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.

Workshops

Verschillende leveranciers geven in workshops hun visie op het toepassen van groenbemesters en verschillende methoden van grondbewerking. Jerry van Gremberghe, landbouwkundige bij DSV zaden, houdt een presentatie over soorten- en rassenkennis als basis voor systemen die de hoofdgewassen optimaal ondersteunen. DSV zaden heeft demovelden met verschillende samenstellingen van zijn TerraLife-mengsels gezaaid.

Jaqueline Baar van Sil Best verzorgt een workshop waar duurzaam telen centraal staat, en de vraag wat nodig is om een optimaal gewas te telen.

Auteur: Martin Smits

Meld je aan voor Akkerbouwdag 2024 | Lees het volledige programma

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hydraulische diepteregeling op Güttler Supermaxx-triltandcultivator

Güttler geeft zijn SuperMaxx-triltandcultivator een update. Een van de wijzigingen is het hydraulisch instellen van de diepteregeling.
Afbeelding artikel

Video | Machines voor ondiep ploegen bekijken op Akkerbouwdag 2024

Bezoekers zagen op Akkerbouwdag 2024 machines voor ondiep ploegen aan het werk tijdens de machinedemo’s.
Afbeelding artikel

Foto | Werktuigen voor ondiepe grondbewerking naast elkaar op Akkerbouwdag

Op Akkerbouwdag 2024 was de keuze reuze: machines voor ondiep ploegen en spitten, (bio-)frezen en schijveneggen naast elkaar tijdens de demo’s.
Beheer
WP Admin