fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Australische Berrima harkt voor het eerst op Friese bodem

Loonwerker Ronald Bos haalde in samenwerking met machineleverancier RosierGreidanus een Berrima-hark naar Nederland. Die werkt volgens eenzelfde principe als een van oudsher bekende PZ Novex. - Foto’s en video: Ronald Bos en Wietze Rosier

Loonwerker Ronald Bos in Hoornsterzwaag (Fr.) haalde in samenwerking met machineleverancier RosierGreidanus uit Winsum (Fr.) als eerste een Berrima-hark naar Nederland. De Australische fabrikant Berrima Engineering bouwt harken zoals de van oudsher bekende PZ Novex.

Machineleverancier en -importeur RosierGreidanus importeerde voor loonwerker Ronald Bos een hark van de Australische fabrikant Berrima Engineering. De hark heeft eenzelfde werkwijze als de van oudsher bekende PZ Novex-harken, die eind jaren 80 uit productie raakten.

Het verschil ten opzichte van een rotorhark is dat het gras niet over de grond sleept. In plaats daarvan ‘hupst’ het gras als het ware naar het midden. Het gevolg daarvan zou zijn dat het gras schoner in de wiers komt.

Lees verder onder de foto’s en video

Het gras sleept niet over de grond naar het midden toe, maar ‘hupst’ ernaartoe. Dat moet zorgen voor minder grond of zand in de wiers.
Het gras sleept niet over de grond naar het midden toe, maar ‘hupst’ ernaartoe. Dat moet zorgen voor minder grond of zand in de wiers.

Tot 16 meter

“Ik ben altijd wel op zoek naar nieuwigheden en kwam op het internet deze machine tegen”, zegt Bos. “Ik werkte ooit bij een veehouder met een PZ Novex. Dat werkte eigenlijk heel mooi.”

De hark van Berrima werkt volgens hetzelfde principe als een PZ Novex, maar dan met een werkbreedte van 6 tot 16 meter. De harkborden worden hydraulisch aangedreven. De transportbreedte is 3,30 meter. Volgens Bos gedraagt de bijzondere hark op de kopakker en in hoeken van het perceel zich als een vierrotorhark.

De Berrima-hark heeft een transportbreedte 3,3 meter. De werkbreedte van de machine is instelbaar van 6 tot 16 meter.
De Berrima-hark heeft een transportbreedte 3,3 meter. De werkbreedte van de machine is instelbaar van 6 tot 16 meter.

Geen ‘grasworsten’

De Friese loonwerker heeft de machine pas net in gebruik. De eerste indruk is volgens hem veelbelovend. “Het lijkt misschien alsof de machine een worst maakt van het gras, maar dat is niet het geval.” Bos vertelt dat een hakselaar de volgende dag de luchtige wiersen met gemak opvrat. “De wiersen zijn egaal en luchtig. De gewasrollen van de pick-up bewogen amper op en neer”, zegt hij.

Schudder midden onder hark

Midden onder de hark, achter de trekker, is een kleine schudder met twee elementen gemonteerd. Dat levert Berrima Engineering als optie. De Australische fabrikant gebruikt deze om het zwad midden onder de trekker los te schudden, zodat het gras luchtig in de wiers komt. Bos wil de schudder in de toekomst gebruiken om het gras waar de trekker heeft gereden los te schudden. De schudder wordt nog aangepast. De machine heft nog niet hoog genoeg uit om over een zwad te rijden.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Hakselaar, opraapwagen, balenpers: welke inkuiltechniek wint?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Breed harken met dubbele hark Samasz Z2-960

De Z2-960 dubbele hark van de Poolse machinefabrikant Samasz harkt 9,6 meter bij elkaar. Een impressie.
Afbeelding artikel

VIDEO | Samasz demonstreert dubbele hark Z2-960

De Poolse machinebouwer Samasz demonstreert zijn topmodel uit de nieuwe Z2-serie dubbele harken: de Z2-960. Bekijk de machinedemo.
Afbeelding artikel

Dubbele hark Former 920C mét Isobus is een hightech Fendt

Met de Former 920C heeft Fendt voor het eerst een volwaardige 9 meter-hark die opklapt onder de 4 meter. Optie is...
Beheer
WP Admin