fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen moet je vervangen? TREKKER kijkt mee bij het loshalen van een Vogelsang-pomp. - Foto's: Robin Looman

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen; allemaal erg vervelend. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen moet je vervangen? TREKKER kijkt mee bij het loshalen van een Vogelsang-pomp.

Het mestseizoen is van start. Loonbedrijven en ook veehouders hebben afgelopen winter hun mestmachine nagekeken of voor onderhoud naar een mechanisatiebedrijf gebracht. Mestpompen zijn nagekeken of gereviseerd.

Vacuümpompen hebben relatief weinig onderhoud nodig, worm- of draaizuigerpompen (verdringerpomp) hebben meer slijtdelen die moeten worden vervangen. Dit komt doordat de mest door de pomp gaat. In Nederland worden hoofdzakelijk twee merken verdringerpompen verkocht: Vogelsang en Börger.

Tegenwoordig werken veel nieuwe tanks met een hydraulische mestpompaandrijving. Dan wordt de afgifte van de pomp geregeld afhankelijk van werkbreedte, rijsnelheid en kuubs per hectare. Voorheen gebeurde dit veel met een driewegkraan, waardoor mest soms meerdere keren door de pomp kwam.

Lees ook: Acht kopers over de aanschaf van hun mestmachine

Wanneer mestpomp reviseren?

Komt er mest in de tussenkamer of in de tandwielkast? Dan is revisie nodig. Ook kan revisie nodig zijn als de pomp slecht pompt. Er zijn bedrijven die jaarlijks preventief blokken en afdichtingen vervangen. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid mest die je verpompt, en of er schade is door vervuiling.

De tussenkamer voorkomt dat mest direct in contact komt met de tandwielkast. Bij een lekkende axiaal-afdichting valt de druk in de tussenkamer weg. Ook kan het zijn dat de pompfactor waarmee de afgifte wordt berekend vaak is bijgesteld, waardoor de geplande mestafgifte niet overeenkomt met de daadwerkelijke kuubs.

Lees verder onder de foto’s

Mechanisatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het reviseren van pompen hebben vaak speciaal gereedschap om de draaizuigers van de as te kunnen trekken.

Mechanisatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het reviseren van pompen hebben vaak speciaal gereedschap om de draaizuigers van de as te kunnen trekken.

Eerst druk tussenkamer aflaten

Laat altijd eerst de druk van de tussenkamer af voordat je onderdelen demonteert. Na het verwijderen van de voorste plaat is al snel te bepalen of de draaizuigers (ofwel blokken) vervangen moeten worden. Zijn er veel beschadigen, of zijn de ronde kanten versleten? Met een platte kant aan de draaizuigers is het raadzaam om deze te vervangen.

Daarnaast kunnen ook de pomphuis-inlegschalen rondom de draaizuigers versleten zijn. De prijzen daarvan zijn sterk afhankelijk van het merk en type mestpomp. Er zijn ook pompen waarbij je deze schalen met bouten op kunt stellen. De ruimte tussen de draaizuiger en het huis moet nihil zijn, en de draaizuiger mag niet aanlopen.

Na losdraaien van de inbusbout kun je de draaizuigers van de as trekken. Door de vorm ervan is het lastig om er een poelietrekker of iets dergelijks op te zetten. Mechanisatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het reviseren van pompen, hebben vaak speciaal gereedschap om de draaizuigers van de as te kunnen trekken. Na het verwijderen kun je de achterste slijtplaat verwijderen. Deze zit met verzonken bouten vast aan het pomphuis. Vervang een slijtplaat als de ruimte tussen de draaizuigers en de slijtplaat te ver is ingesleten.

Er zijn ook pompen bij waarbij je deze schalen met spanhulzen kunt opstellen. De schalen op de foto zijn vaste schalen. De ruimte tussen de draaizuiger en het huis moet normaal gesproken nihil zijn, en bij montage mogen nieuwe draaizuigers niet aanlopen.

Er zijn ook pompen bij waarbij je deze schalen met spanhulzen kunt opstellen. De schalen op de foto zijn vaste schalen. De ruimte tussen de draaizuiger en het huis moet normaal gesproken nihil zijn, en bij montage mogen nieuwe draaizuigers niet aanlopen.

Vervang axiaal-afdichting in mestpomp

Vogelsang maakt in zijn pompen gebruik van een axiaal-afdichting. Deze afdichting voorkomt dat de mest vanuit de pomp in de tussenkamer en naar de tandwielkast kan komen. De slijtplaat houdt deze axiaal-afdichting op zijn plek. Vervang de keerring indien dit nodig is bij het loshalen van de pomp.

Bij Börger-pompen zit een glijringafdichting. Deze glijringafdichting wordt op de plek gehouden door een opnamedeel. Na het afstellen van dit opnamedeel volgens fabrieksopgave, wordt het opnamedeel geborgd. Dat gebeurt met de spie, die ook dient om de draaizuigers op de plek te houden. Belangrijk hierbij is dat je een spie gebruikt met de juiste lengte. Anders bestaat de kans dat het opnamedeel zich bij het draaien van de mestpomp vastdraait en de pomp vervolgens vastslaat.

Vogelsang-pompen hebben axiaal afdichtingen. Zo'n keerring voorkomt dat mest vanuit de pomp in de tussenkamer kan komen, en dat olie van de aandrijfkast in het pomphuis kan komen. Vervang de keerring als dit nodig is bij het loshalen van de pomp.

Vogelsang-pompen hebben axiaal afdichtingen. Zo’n keerring voorkomt dat mest vanuit de pomp in de tussenkamer kan komen, en dat olie van de aandrijfkast in het pomphuis kan komen. Vervang de keerring als dit nodig is bij het loshalen van de pomp.

Vul tussenkamer en tandwielkast met olie

Vul na het afmonteren van de mestpomp de tussenkamer en tandwielkast met olie. De meeste Vogelsang-pompen zijn uitgerust met een vulpot. Die breng je op druk met lucht, met behulp van een handpomp. Pomp het systeem op tot 1,5 bar. Valt deze druk weg, dan is de keerring waarschijnlijk niet dicht.

Er zijn verschillende merken pompen met meerdere pompcapaciteiten. Afhankelijk van de fabrikant zijn de capaciteiten 3, 6, 9, en 12 kuub per minuut.

Er zijn verschillende merken pompen met meerdere pompcapaciteiten. Afhankelijk van de fabrikant zijn de capaciteiten 3, 6, 9, en 12 kuub per minuut.

Andere pompen zijn vaak uitgerust met een kijkglas; als de olie verdwijnt of van kleur verandert, is de keerring niet dicht. Daarnaast zit er vaak ook een plug in. Als de druk oploopt door mest, komt deze naar buiten. Vervang de kunststof plug daarom nooit door een stop. Hierdoor kan de keerring tussen tandwielkast en de tussenkamer worden aangetast en gaat uiteindelijk ook deze keerring lekken. Het gevolg is dan vaak forse schade aan de tandwielkast. Bij weinig mankementen kan een ervaren monteur dit in een dag vervangen. Er zijn verschillende pompen met meerdere pompcapaciteiten, van 6, 9 of 12 kuub.

Auteur: Robin Looman

Zo werkt motorpompunit Schouten Gigant G400-15

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken bouwt Solitair F-fronttank met 2.400 liter inhoud

De Duitse machinefabrikant Lemken bouwt een nieuwe Solitair F-fronttank met een inhoud van 2.400 liter. Deze fronttank is geschikt voor zowel...
Afbeelding artikel

Vervaet lanceert speciale editie Hydro Trike op ATH

De Zeeuwse machinefabrikant Vervaet toont binnenkort op vakbeurs ATH 2024 een speciale editie van de zelfrijdende bemester Hydro Trike.
Afbeelding artikel

Optimaal toepassen van mesttechniek op Grasdag 2024

Je wilt elke kilo stikstof zoe goed mogelijk benutten. Op Grasdag 2024 daarom aandacht voor mesttechniek en de praktische kant van...
Beheer
WP Admin