fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe kabinet wil rode diesel terug in Nederland

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de laagbelaste brandstof rode diesel terug voor de landbouw. Daarmee wordt diesel volgend jaar 28 cent goedkoper. - Foto: Jan Willem Schouten

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie PVV, VVD, NSC en BBB staat dat rode diesel terugkomt voor boeren, tuinders en loonwerkers. Deze laagbelaste brandstof werd in 2013 afgeschaft voor de landbouwsector.

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil rode diesel weer invoeren voor boeren, tuinders en loonwerkers. Dat staat in het nieuwe hoofdlijnenakkoord dat de nieuwe coalitie op 16 mei heeft gepresenteerd. Het terughalen van de laagbelaste brandstof, is volgens het kabinet bedoeld om de landbouw te voorzien van ‘een goede boterham’. Volgens Caroline van der Plas, politiek leider van de BoerBurgerBeweging (BBB), zal de diesel daarmee volgend jaar naar verwachting 28 cent per liter goedkoper zijn.

Rode diesel in 2013 afgeschaft

Rode diesel werd in 2013 afgeschaft voor de landbouwsector. Met rode diesel wordt diesel bedoeld die onder een lager accijnstarief valt, waardoor deze goedkoper is. In 2022 werd al een motie ingediend om de rode diesel opnieuw in te voeren in de landbouwsector, om daarmee de gestegen grond- en brandstofkosten te compenseren.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agco investeert €70 miljoen in motorenfabrikant Agco Power

Het Agco-concern investeert €70 miljoen in de Finse motorenfabrikant Agco Power om de ontwikkeling van schone motoren te versnellen.
Afbeelding artikel

Egide Vandevelde: ‘New Holland laat waterstof voorlopig links liggen’

New Holland kiest voor elektrisch, methaan en hybride en voorlopig niet voor waterstof, zegt CNH-directeur Egide Vandevelde. Een interview.
Afbeelding artikel

Fendt introduceert elektrische e107 Vario

Fendt verrast met de elektrische e107 met een 100 kWh accupakket onder de kap. De trekker is afgeleid van smalspoortrekker e107V-Vario.
Beheer
WP Admin