fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Compacte verreiker Merlo TF30.7 TF standaard al een luxepaard

Merlo doet weer mee in het zogenoemde 2×2-verreikersegment. Dat zijn volwaardige verreikers van maximaal 2 meter breed en 2 meter hoog die toch compact zijn. Een populaire klasse onder kopers met een smalle voergang of een (kippen-)stal met smalle en lage deuren. De 3-tons Merlo TF30.7 met 7 meter hefhoogte is fonkelnieuw. Een impressie.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar in de verreikerwereld is het 2×2-verreikersegment wel een ding. Een machine bouwen binnen deze afmetingen die tóch sterk is en op grote landbouwbanden staat, dat valt nog niet mee. De Italiaanse machinefabrikant Merlo heeft wat dat betreft een rijke historie.

In 1996 kwam Merlo met de 2 meter brede verreiker P26.6. Een succes in de landbouw, er draaien er vandaag de dag nog altijd meer dan zeventig in Nederland. De latere low profile-uitvoering (LP) was slechts 2 meter hoog. Zo was de 2×2 geboren.

In 2005 volgde een grondige update van de verreiker en kwamen de P32.6 en P25.8 op markt. Echter, in 2016 viel het doek. Strengere emissie-eisen maakten het volgens Merlo onmogelijk om nog een motor inclusief alle emissietechniek in de verreiker te bouwen. De motorruimte op deze machines is dan ook zeer beperkt. De cabine is al 101 centimeter breed. Vervolgens heb je de giek nog. De ruimte die overblijft, moet doorgaan voor een motorcompartiment.

Lees verder onder de foto’s

Een lastige klus voor de fabrikant om de Deutz-viercilinder rechts in te bouwen. Toch is het Merlo gelukt, via een kettingkast drijft de motor de pompen aan.

Een lastige klus voor de fabrikant om de Deutz-viercilinder rechts in de TF30.7 te bouwen. Toch is het Merlo gelukt, via een kettingkast drijft de motor de pompen aan.

2×2-wetten zijn onverbiddelijk

De concurrenten zaten intussen niet stil en zetten compactere verreikers in de markt; vaak nog bestsellers ook. Buikpijn voor de Italianen dus, die er na jaren van afwezigheid toch eens goed voor gingen zitten.

Merlo heeft verschillende modellen vanaf 2,10 meter breed. Maar de 2×2-wetten blijken onverbiddelijk. “Je zou denken, dat is een klein verschil. Maar die 10 centimeter smaller maakt voor veel klanten écht een groot verschil. De nieuwe TF30.7 is dus een machine waar we lang naar hebben uitgekeken”, vertelt Stijn De Lille, eigenaar van importeur Merlo Benelux.

Resultaat is de Merlo P30.7, waarvan de landbouwuitvoering door het leven gaat als TurboFarmer 30.7, oftewel TF30.7. Je raadt het al: 2 meter breed en 2 meter hoog. Merlo is er weer.

Kleine kanttekening: de L-uitvoering is 1,98 meter hoog. Om precies te zijn is de standaardversie 2,12 meter hoog. De versie die wij rijden, heeft de toevoeging CS, voor CabSuspension ofwel cabinevering. Niet nieuw, nog altijd wel bijzonder, zeker in deze klasse. Deze CS is volgens de folder óók 2,12 meter hoog. Calculeer wel even de veerweg (11 centimeter) mee, om te voorkomen dat je straks de lateien uit je deuropening rijdt.

De typenummering staat voor het hefvermogen (3,0 ton) en de hefhoogte (7 meter). Volledig uitgeschoven is dat onderin nog 1,1 ton en bovenin 2,0 ton.

Veel bekende Merlo-techniek in TF30.7

Merlo is een echte machinefabrikant en bouwt het liefst alles zelf. Dat onderscheidt Merlo van andere machinefabrikanten in de markt. Niet alleen het ijzerwerk, ook de assen en cilinders komen uit eigen huis.

De nieuwe compacte verreiker TF30.7 is daarop geen uitzondering. Merlo bouwt de verschillende modellen verreikers met zoveel mogelijk dezelfde componenten. Deze compactversie herbergt dan ook veel techniek van de grotere broers.

Zo is de TF30.7 voorzien van Merlo’s eigen elektronisch gestuurde ventielenblok. Een lagedruk-servocircuit tussen joystick en ventielenblok ontbreekt, dat is nu een kabeltje. Stappenmotors verstellen de stuurschuiven elektronisch. Dankzij FlowSharing is het mogelijk om meerdere functies tegelijk te bedienen.

Ook de cabine is identiek aan die van alle andere modellen en dus ruim in zijn klasse. De joystick met omkeerschakeling herkent automatisch je hand, ontgrendelen of veiligheidshandelingen zijn niet nodig. Dankzij de laaggeplaatste mast, herkenbaar Merlo met alle leidingen binnendoor gelegd, is het zicht rondom meer dan prima. Door de lage motorkap rechts heb je zelfs direct zicht op de hoek rechtsachter.

Cabine en bediening zijn identiek aan de andere modellen. De keuze voor de bestaande cabine maakt ’m ruim in deze klasse. En als optie zelfs geveerd.

Cabine en bediening zijn identiek aan de andere modellen. De keuze voor de bestaande cabine maakt ’m ruim in deze klasse. En als optie zelfs geveerd.

Oliefilters en vulpunt motorolie moeilijk bereikbaar

Onder die motorkap heeft Merlo wel wat ontwikkelingswerk gedaan. De 101 pk sterke 2,9 liter Deutz-viercilinder is rechts in de lengterichting geplaatst. De bereikbaarheid van oliefilters en het vulpunt van de motorolie zijn het kind van de rekening.

Via een oliebad-kettingkast drijft de motor twee pompen aan die schuin onder elkaar zijn gemonteerd: een tandwielpomp voor de 40 km/u-rijaandrijving en een 117 l/min loadsensingpomp voor de werkhydrauliek. De hydrauliekdruk gaat omhoog van 210 bar naar 250 bar op deze nieuwkomer. De hydrostaat maakt tevens gebruik van een mechanische hoog/laag.

De typenummering 30.7 staat voor het hefvermogen (3,0 ton) en de hefhoogte (7 meter). Volledig uitgeschoven is dat onderin nog 1,1 ton en bovenin 2,0 ton.

De typenummering 30.7 staat voor het hefvermogen (3,0 ton) en de hefhoogte (7 meter). Volledig uitgeschoven is dat onderin nog 1,1 ton en bovenin 2,0 ton.

Meer vermogen, puike techniek en ruime cabine

Een groot verschil tussen de bouwversie en deze TurboFarmer (TF) is dat de bouwversie een 2,5 liter Kohler-motor heeft met minder vermogen en géén loadsensingpomp. In die zin is de TF met meer vermogen, puike techniek en ruime cabine standaard al een luxepaard.

Voor ongeveer € 3.000 meerprijs is de cabine geveerd. Nog eens € 5.000 kost het 10,1 inch scherm. Dat komt samen met Merlo’s uitgebreide overlastbeveiliging en automatische herkenning van uitrustingsstukken via RFID-tags. Dat kan ook in de landbouw interessant zijn: het pakket behelst ook een weegsysteem, literinstellingen op de extra functies, en instelbare begrenzing van de hefhoogte. Het scherm geeft ook de achteruitrijcamera weer.

Tot slot is er de dikwandige stalen buis rondom om de componenten te beschermen. Die zien we nu ook aan de achterkant terug rondom de stalen spatborden, anders dan de veelal kunststof spatborden op de andere types.

Met name achter de cabine biedt dit een solide basis om een (grote) kist te monteren voor hijskettingen of gereedschap. Al met al is de compacte verreiker TF30.7 een typische Merlo, maar dan in een nieuw segment, met goed zicht, een ruime cabine en de techniek van de grotere modellen in een kleinere behuizing.

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees ook: Elektrische verreiker is haalbaar, maar ook betaalbaar?

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Telescooplader Paus TL9065 biedt extra’s voor een kleine meerprijs

De nieuwe Paus TL9065 is een instapmodel telescooplader voor wie net wat hoger wil dan een shovel, maar geen zin heeft...
Afbeelding artikel

25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Kverneland ontwikkelde voor de Optima TF Profi SX een innovatieve zaaitechniek, die 25% kunstmest bespaart met behoud van opbrengst.
Afbeelding artikel

Zo rijdt Indiase John Deere 5130M met achttraps powershift

Meest opvallende aan deze eenvoudige John Deere 5130M: optioneel een achttraps powershift en een pocketversie-gps in het dashboard.
Beheer
WP Admin