fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Ook voor moderne boer blijft telen ouderwets vakwerk’

"Ook al heeft de moderne boer een groot machinepark en beschikt hij over diverse kanalen om aan informatie te komen, de teelt van gewassen blijft gewoon ouderwets vakwerk. "Dat stelt Chris van de Lindeloof, TREKKER-columnist én akkerbouwer in zijn blog. - Foto: Peter Roek

Ook al beschikt de moderne boer over een groot machinepark en kan hij via taakkaarten zaaien, poten en spuiten; de teelt van gewassen blijft gewoon ouderwets vakwerk. De vakman weet pas komend najaar of hij het goed heeft gedaan.

Ik vind het met dit weer wel een heel lange winter worden nu. Eigenlijk regent het al vanaf half oktober en ben ik het gewoon beu. Gelukkig hadden we op ons eigen bedrijf alles voor de regenperiode in oktober al aan kant. Zelfs de tarwe heb ik nog onder goede omstandigheden kunnen zaaien. Maar de natte winter duurde wel heel lang.

Ik wil eigenlijk wel wat gaan doen op het land. Gelukkig heb ik genoeg te doen bij Farmstore. We kijken alweer vooruit naar het nieuwe seizoen. De beursplanning voor 2024 hebben we op een rij gezet, want er komen mooie beurzen aan. Maar nu het voorjaar is en af en toe de zon schijnt, begint het bij mij toch te kriebelen.

Oefening in geduld

Ik moet geduld hebben, het is nog best nat op het land. Maar geduld hebben is niet eenvoudig, want het is al half april. De ondergrond is nog te nat. Dit is anders dan vorig jaar. Toen waren we ook laat, maar hadden we een drogere winter achter de rug.

De omstandigheden op het land zijn dit voorjaar dus heel anders dan wat we gewend zijn. Afgelopen week sprak ik een akkerbouwer over hoe om te gaan met deze omstandigheden. Door de vele najaarsregen kon hij een aantal percelen niet ploegen. Wat te doen? Wél ploegen of toch niet? Hoe kon hij de groenbemester het best verwerken? Die groeide natuurlijk de gehele winter gewoon door. We hebben gesproken over de mogelijkheden van het vernietigen van de groenbemester met een biofrees of een schijveneg. Tegenwoordig hebben we verschillende machines daarvoor, maar het is altijd een uitdaging om deze op het juiste moment in te zetten.

Ouderwets vakwerk

Mijn mening: ook al heeft de moderne boer een groot machinepark, kan hij via taakkaarten zaaien, poten en spuiten, en beschikt hij over diverse kanalen om aan informatie te komen – de teelt van gewassen blijft gewoon ouderwets vakwerk. We weten pas komend najaar of we het goed hebben gedaan. Geduld kan weleens een magische eigenschap zijn. Maar heb ik dat?

Auteur: Chris van de Lindeloof

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Afbeelding artikel

Is spotbemesting tijdens zaaien de toekomst?

Spotbemesting tijdens zaaien: ‘dotjes’ kunstmest toedienen in plaats van een lange smalle strook. Zitten telers daarop te wachten?
Afbeelding artikel

Kverneland Satio vervangt DL-zaaimachine

Kverneland introduceert de pneumatische solo-zaaimachine Kverneland Satio, geschikt voor trekkers in de vermogensklasse van 80-120 pk.
Beheer
WP Admin