fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn Toogo-veldrobot die elektrisch werkt in gewassen als suikerbieten en uien. De Toogo-veldrobot is volledig autonoom en werkt dus zonder toezicht in het veld. - Foto's: Siza Robotics

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn veldrobot Toogo die volledig elektrisch werkt in onder meer suikerbieten en uien. De Toogo-veldrobot is volledig autonoom en kan dus zonder toezicht in het veld werken. De machine is inmiddels te bestellen en wordt in 2025 uitgeleverd.

SIZA Robotics heeft de Toogo-veldrobot ontwikkeld in samenwerking met boeren in Frankrijk. De machine is te gebruiken in gewassen als suikerbieten, wortelen en uien. De veldrobot is volledig autonoom en beschikt over een beschermingssysteem dat helpt diefstal van onderdelen van de machine te voorkomen.

Het chassis kan aan de voorkant pendelen voor een gebalanceerde gewichtsverdeling op de vier wielen onder alle omstandigheden. Volgens SIZA Robotics heeft de robot een geschatte levensduur van meer dan 8 jaar en vereist hij minder onderhoud dankzij zijn elektrische werking.

Elektrisch variabel spoor

De ingenieurs van SIZA Robotics hebben een elektrisch variabele spoorbreedte-instelling ontwikkeld voor de Toogo-veldrobot. Het spoor is binnen een bereik van 1,50 tot 2,20 m aan te passen aan verschillende rijbreedtes. Dit maakt ook het verkleinen van het spoor tijdens het laden mogelijk om het transport van de robot te vergemakkelijken. Omdat je snel de maximale spoorbreedte kunt instellen, maakt dit het bevestigen van werktuigen makkelijker. Er is meer ruimte achterin om een werktuig in het frame te hangen.

Een camera aan de voorkant van de robot maakt een nauwkeurige uitlijning van het werktuig mogelijk. Dezelfde elektrische mechanismen voor het aanpassen van de spoorbreedte maken een laterale herpositionering van het werktuig op de rij mogelijk. Deze herpositionering – gebaseerd op informatie verstrekt door de camera aan de voorkant – elimineert de noodzaak van een duur (camera)navigatie- of stuursysteem tijdens schoffelwerkzaamheden.

Lees verder onder de foto’s

De Toogo-veldrobot beschikt over een elektrisch variabele spoorbreedte-instelling. Het spoor is binnen een bereik van 1,50 tot 2,20 m aan te passen aan diverse rijbreedtes.

De Toogo-veldrobot beschikt over een elektrisch variabele spoorbreedte-instelling. Het spoor is binnen een bereik van 1,50 tot 2,20 m aan te passen aan diverse rijbreedtes.

Twee batterijen

SIZA Robotics biedt een standaard categorie 2 driepuntshefinrichting aan, zodat gebruikers hun eigen werktuigen kunnen gebruiken voor bodembewerking en zaaien. De hefcapaciteit is ruim 1.400 kg. De geïntegreerde elektrische aftakas voorziet de werktuigen van stroom.

De Toogo-veldrobot maakt gebruik van twee batterijen, met in totaal 40 kWh aan vermogen. Volgens SIZA Robotics behouden de batterijen zelfs na 7 jaar 80% van hun nominale capaciteit. Via een snellader laadt je de batterijen binnen 3 uur op tot 80%. De fabrikant vermeldt dat de veldrobot tot 12 uur werkt op licht hellend terrein (8%) bij een werksnelheid van 3,8 km per uur.

Pneumatische en mechanische werktuigen koppelen

De Toogo-veldrobot is te gebruiken met pneumatische zaaimachines of mechanische schoffelmachines en wiedeggen. De robot heeft een achteraan gemonteerde aftakas met 540 omwentelingen per minuut. Een categorie 2 aftakas is optioneel.

Thibault Boutonnet, oprichter en CEO van SIZA Robotics, verwacht binnen drie jaar eigen schoffelmachines te ontwikkelen. “Deze zullen we uitrusten met sensoren die informatie naar de robot sturen. Maar voor nu richten we ons op de Toogo-veldrobot. We zijn een klein bedrijf, maar wel allemaal zonen van boeren. We hebben samengewerkt met groentetelers om de machine te ontwerpen die ze nodig hebben.”

SIZA Robotics biedt een standaard categorie 2 driepuntshefinrichting, waarmee boeren hun werktuigen kunnen aankopppelen voor bodembewerking en zaaiwerkzaamheden.

SIZA Robotics biedt een standaard categorie 2 driepuntshefinrichting, waarmee boeren hun werktuigen kunnen aankopppelen voor bodembewerking en zaaiwerkzaamheden.

Secuur werken met RTK-positioneringssysteem

Volgens Boutonnet kan de veldrobot optimaal manoeuvreren op het veld vanwege zijn compacte afmetingen – 3,80 m lang en een bodemvrijheid van 75 cm – en een gewicht van 1800 kg.” En om precies werk te garanderen, zorgt een RTK-positioneringssysteem voor begeleiding op centimeterniveau.”

De Toogo-veldrobot oogt robuust en degelijk. Boutonnet: “De robot is zeer functioneel en het vermogen van de elektrisch aangedreven aftakas is ongelooflijk. Je ziet dit soort aftakassen alleen op grote robots, zoals de AgXeed-robots. Je vindt ze niet op kleine elektrische veldrobots als de Toogo.”

Vijf jaar garantie

Prototypes van de Toogo-veldrobot zijn al operationeel in Frankrijk. De prijs voor de machine is € 130.000, inclusief 5 jaar garantie. Service en onderhoud zijn inbegrepen en de garantie dekt alle onderdelen van de machine, inclusief banden en lagers.
In 2026 komt de Toogo-veldrobot van SIZA Robotics beschikbaar via dealers.

Auteur: René Groeneveld

Lees ook: Al 500 draaiuren met AgXeed-robot op 13.000 ha groot akkerbouwbedrijf

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin