fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kleine Kaweco-shovel KW25-27 Farmer oogt fors

De Kaweco-shovel KW25-27 Farmer oogt fors en is langgerekt, met 354 centimeter van snelwissel tot achterbumper. Sommige klasse-concurrenten zijn bijna een meter korter. - Foto: Matthijs Verhagen

Een tijdje geleden nam Royal Reesink vrij geruisloos het minishovelmerk Quappen over van mechanisatiebedrijf Hulst de Krim. Inmiddels is er veel gebeurd, zowel in de doorontwikkeling van de machines onder Kaweco-merknaam als achter de schermen in de productie. Alle reden voor een kennismaking met de Kaweco-shovel KW25-27 Farmer.

Kaweco is de derde Nederlandse fabrikant die in Nederland minishovels bouwt. De fabriek (Reesink Production, het vroegere Staja in Hengelo) is recent uitgebreid en beschikt nu over een aparte hal voor de ontwikkelingsafdeling en montagelijn van de minishovels. Het onderstreept de ambities van de minishovelfabrikant.

De fabrikant kondigt aan dat er naast de 2,5-tons minishovel KW25-27 Farmer waarmee TREKKER rijdt, zowel een groter (3,7 ton) als een kleiner (1,8 ton) model bijkomt. Doel van Kaweco is om binnen enkele jaren 500 minishovels per jaar bouwen en van daaruit verder kijken.

Minishovel voor de landbouw

Nu dan de KW25-27 Farmer: 2,5 ton eigen gewicht en 27 kW motorvermogen. Farmer staat voor de landbouwuitvoering met hoog voorfront. Voor meer hefkracht is er ook een Infra-versie met een lager scharnierpunt van de giek.

De Yanmar-driecilinder heeft een DPF-roetfilter en huist behoorlijk ruim achter in de opvallend grote kont van de Kaweco. Die is onder volledig dichtgeplaat en achter voorzien van een gietstalen contragewicht met trekbek. Het levert een zeer solide uiterlijk op. De bouw van het knikpunt met twee stuurcilinders maakt dezelfde indruk. Het knikpunt is pendelend, zoals gebruikelijk in dit segment. Voor- en achteras komen van Comer en zijn dus star.

De machine is zowel te krijgen met een limited-slipdifferentieel als met assen die je handmatig 100% kunt sperren.

Lees verder onder de foto’s

Qua bouw maakt de KW25-27 Farmer een stabiele indruk met een gietstalen achterbumper en een degelijk knikpunt met dubbele stuurcilinders.

Qua bouw maakt de KW25-27 Farmer een stabiele indruk met een gietstalen achterbumper en een degelijk knikpunt met dubbele stuurcilinders.

KW25-27 Farmer lang en fors gebouwd

Op standaardbanden is de Kaweco 115 centimeter breed, tevens de breedte van de Euro-snelwissel. Zoals op de foto’s, met stalen spatbordverbreders en 15 inch banden, is het 135 centimeter. Kaweco kan af fabriek ook forse 425/55-17 banden leveren. Dat gaat wel iets ten koste van je aandrijfkoppel op de wielen. Op die banden staat er wel écht een machine.

De Kaweco oogt sowieso fors en met name langgerekt met 354 centimeter van snelwissel tot achterbumper. Sommige klasse-concurrenten zijn bijna een meter korter. Op een ruim erf ervaar je vooral de voordelen van extra stabiliteit. De KW25 kan 1.850 kilo tillen tot een hoogte van 2,90 meter. Hij is koersvast, ook met 22 km/u over de weg. In krappe situaties werkt de wat grotere oversteek natuurlijk in je nadeel.

De minishovel heeft een vlakke vloer. De bouw is wat langgerekt; gunstig voor de stabiliteit, maar niet echt compact. Onder de kap zit een Yanmar-driecilinder.

De minishovel heeft een vlakke vloer. De bouw is wat langgerekt; gunstig voor de stabiliteit, maar niet echt compact. Onder de kap zit een Yanmar-driecilinder.

Qua prijsstelling kan Kaweco mee met de gevestigde orde. De KW25 levert al een vrij forse 51 liter per minuut op de werkhydrauliek, optie is een 60 literpomp. De hydrauliek komt van Bondioli. De maximale liters heb je in het boerenwerk zelden nodig, het grote voordeel is dat je met minder motortoeren toch voldoende liters hebt voor bijvoorbeeld een instrooibak of veegmachine. Dan hoef je niet volgas te werken.

De minishovel is te koop met een vast dak zoals op de foto’s, of een klapdak. Een dichte cabine volgt later. De zit is vrij hoog en dat geeft prima overzicht, je moet er wel even op klimmen. Voordeel is de vlakke vloer. De stuurkolom is verstelbaar, de joystickbediening is niet de lichtste in z’n soort. Ook de vierde functie is, optioneel, op de stick te bedienen. Met een geveerde stoel en armleuningen zit je prima.

Verschillende snelwissels

De machine is voorzien van een Euro-snelwisselraam, dat op veel voorladers standaard is. Je kunt in theorie dus zo palletvorken en balenklemmen koppelen. Echter, de snelwisselhoek is bij dit soort minishovels anders dan bij voorladers. Voor een goede parallelgeleiding zijn bestaande uitrustingstukken dus niet ideaal. Daarmee biedt een Euro-snelwissel niet veel voordelen. Een snelwissel met van zichzelf dikkere pennen volgens de Giant- of Weidemann-maatvoering biedt dat wel. Deze is als optie af fabriek te krijgen bij Kaweco.

In lijn met de concurrentie komt de KW25-27 Farmer binnenkort ook te koop als 25-19. Dezelfde machine met iets kleinere pompen en een lichtere 19 kW-motor, zodat geen DPF-filter nodig is. Ook is de 25-19 gunstiger in aanschaf.

Vanafprijs € 46.700

De KW25-27 Farmer staat standaard in de prijslijst vanaf € 46.700. De KW25-27 Farmer op de foto’s, met een extra vierde functie, bredere banden, verkeersverlichting en een kenteken, kost € 53.670.

Auteur: Matthijs Verhagen

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dieci levert sterkere telescopische kniklader

Het Italiaanse Dieci heeft een nieuw topmodel kniklader gepresenteerd. De Agri Pivot T80-knikverreiker heeft ruim 150 pk motorvermogen.
Afbeelding artikel

Giant levert 13kW elektrische telescooplader G2700 HD

De Nederlandse machinefabrikant Tobroco-Giant introduceert zijn nieuwe serie telescoopladers met 13 kW elektromotor: de G2700E HD.
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Beheer
WP Admin