fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Crover-robot mengt en controleert graankwaliteit in silo’s

Het Crover-prototype wordt via een kabel van stroom voorzien en op afstand bestuurd. Tegen 2025 streeft Crover naar volledige autonomie. - Foto: Geert Hekkert

De bescheiden Crover uit Schotland trok op robotbeurs World FIRA 2024 in het Franse Toulouse niet de aandacht vanwege zijn flitsende uiterlijk, maar vanwege zijn praktische toepassing. De Crover-robot monitort en beheert de graankwaliteit in silo‘s. Telers voeren deze taak vaak te laat uit, wat resulteert in aanzienlijk graanverlies door kwaliteitsproblemen.

De nieuwste versie van de Crover-robot zeeft tarwe in een klein model van een graansilo. Soms stopt de robot en steekt een sonde in het graan. Vervolgens analyseert het voertuig het vochtgehalte en de temperatuur op een diepte van 1,5 meter. Beide factoren zijn cruciaal voor de graanopslag en -kwaliteit.

Vijzelaandrijving

De robot gaat verder langs de rand van de silo, terwijl de sonde weer tevoorschijn komt. Twee verticale vijzels, elk rechtstreeks aangedreven door elektromotoren, drijven de machine aan. De vijzelaandrijving zorgt voor een grondige vermenging van het graan. Dit werkt preventief tegen korstvorming op het oppervlak en langs de wanden van de silo door bijvoorbeeld condensatie.

Balansmechanisme bij navigeren op hellingen

Af en toe schokt de robot achteruit. Echter, bovenaan een slee zijn de elektronische regeleenheid en de sensormodule gemonteerd, waardoor de robot naar voren en naar achteren kan schuiven als balansmechanisme bij het navigeren op hellingen.

Praktisch probleem automatiseren

Als hij eenmaal bovenop het graan in de silo is gekomen, kan de Crover preventief ingrijpen om graanproblemen veroorzaakt door schimmelvorming of schadelijke insecten aan te pakken. Ontwikkelaars zijn ook van plan de robot uit te rusten met modules om in een vroeg stadium insecticiden of fungiciden toe te dienen.

De Crover kan ook rechtstreeks op het ventilatiesysteem worden aangesloten en dit activeren als hij vroege stijgingen in de luchtvochtigheid en temperatuur detecteert die de groei van schimmels of insecten bevorderen. Dit zorgt voor een snellere reactie door ventilatoren te activeren voordat chemische middelen nodig zijn.

€14.000 per stuk

De Schotse fabrikant Crover is van plan de robot uit te rusten met een hulpmiddel waarmee de machine monsters kan nemen en voor analyse naar een laboratorium kan sturen. Het bedrijf werkt aan het volledig autonoom maken van de 30 kilo zware robot, die in staat is om indien nodig continu de silostatus te monitoren. De komende maanden worden de eerste veiligheidscertificeringen verwacht, waarbij de nadruk ligt op brandrisicopreventie en het voorkomen van graanverlies.

Crover streeft ernaar om in 2025 de eerste exemplaren marktrijp te hebben. De Crover-robot gaat circa € 14.000 kosten. Graanproducenten met meerdere silo’s kunnen de robot wekelijks verplaatsen of investeren in meerdere Crovers.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

Dit zijn de duurste veldrobots ter wereld

Benieuwd welke veldrobots nu verkrijgbaar zijn en wat ze kosten? We verklappen alvast dat de prijzen variëren van €12.540 tot €800.000.
Beheer
WP Admin