fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Hightech akkerbouw wereldwijd

De desolaatheid van het Australische landschap vormt een prachtig contrast met de autonomie van deze robuuste, autonome Guss-spuitrobot. De veldrobot, gebouwd als een tank, lijkt ook op een inheems buideldier, klaar om het bos in te vluchten. - Foto: Abagael Higgs

De focus in de hightech akkerbouw ligt niet op techniek die nog mijlenver van ons afstaat, maar op slimme wieders, schoffels, spuitmachines en autonome voertuigen die voorlopers nu al inzetten. Bekijk deze fotocompilatie uit het onlangs verschenen TREKKER Jaarboek 2024 over hightech akkerbouw wereldwijd én in Nederland.

Ole Green in Denemarken is een van de pioniers achter de beroemde robotinnovatie Robotti. Deze foto biedt een uniek perspectief op de machine. De centrale eenheid van de Robotti, die de essentie van precisiespuiten weergeeft, lijkt – gezien door de lens van Green – een engelachtig aura uit te stralen. - Foto: Ole Green

De robuuste aanwezigheid van een Robotic Agro in op een palmolieplantage in Maleisië. De machine lijkt op een stoere werker in het veld. - Foto: Mior Sharifuddin bin Mior Haridi

Wat deze robot van Naïo Technologies in Frankrijk zo bijzonder maakt, is zijn vertederende voorkant. De veldrobot is versierd met kenmerken die lijken op ogen en wenkbrauwen, waardoor de machine bijna charmant overkomt. Afgezien van de functionele mogelijkheden zet dit beeld aan tot nadenken over hoe het uiterlijk van robots hun acceptatie in de (landbouw)maatschappij kan beïnvloeden. - Foto: Candice Olives

Deze robuuste AgXeed AgBot T van 156 pk bezig met een stoppelbewerking op een akker in Tsjechië. De AgBot manoeuvreert efficiënt zonder bestuurder. De robot is de belichaming van modern design in de landbouwmechanisatie. - Foto: Pavel Milata

Mens en robot werken samen op een akker in Duitsland. De zelfrijdende rooier Harvey.one volgt autonoom aardappelruggen en transporteert de oogst naar een sorteerftafel waar mensen handmatig aardappelen sorteren in een ergonomische omgeving. - Foto: Schmiede.one/ASA Lift

Hier zie je de mens naast een veldrobot onkruid wieden op een akker in Nederland. Deze Robot One is ontworpen door de Nederlandse robotfabrikant Pixelfarming Robotics om onkruid te bestrijden zonder handmatige arbeid en/of het gebruik van pesticiden. Teelt zonder herbiciden vergt diepgaande kennis van planteninteracties en biologische oplossingen. Deze robot is klaar om te worden uitgerust met gereedschappen voor specifieke gewasbehandeling. - Foto: Pixelfarming Robotics

De Tortuga-robot uit de Verenigde Staten oogst geheel zelfstandig fruit en groenten. In deze kas navigeren meerdere Tortuga's langs de rijen. De robotarmen herkennen, plukken en verplaatsen het fruit. De robot is primair ontworpen om te oogsten , maar kan ook gegevens verzamelen voor een schatting van het juiste oogstmoment, het behandelen van planten met UV-C-licht en snoeien. - Foto: Tortuga AgTech

Onkruidrobots schoffelen, voeren bespuitingen uit of - in het geval van de Andela-robots op deze foto - 'koken' het onkruid om het te verwijderen. Op een akker in Nederland detecteren de ARW-912-wiedrobots het onkruid en doden het met een snijgereedschap terwijl de grond ongemoeid blijft. De machines werken op zonnepanelen, worden elektrisch aangedreven en rijden op rupsbanden. - Foto: Andela Techniek & Innovatie

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Techneut bouwt eigen gps-systeem op een Deutz-Fahr

Techneut Niels van Vilsteren zocht alle componenten bij elkaar en bouwde zelf een gps-systeem op een Deutz-Fahr. En dit is het...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Zo werkt je gps-systeem streeploos: 8 tips

Controlepunten nalopen zorgt dat een gps-systeem doet waarvoor het is bedoeld: nauwkeurig werken. TREKKER geeft je 8 tips.
Beheer
WP Admin