fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Rondje langs nieuwe spuitdrones op Agritechnica 2023

Op vakbeurs Agritechnica 2023 introduceerden Chinese dronefabrikanten hun nieuwe spuitdrones. TREKKER zag op de beursvloer echter ook spuitdrones van Europese makelij. Dit ondanks dat het gebruik van deze drones in veel landen sterk beperkt of zelfs verboden is. - Foto's: Mick Roberts

Wereldwijd stijgt de interesse in spuitdrones, ondanks dat het gebruik ervan in veel landen sterk beperkt is of zelfs verboden. Op Agritechnica 2023 zag TREKKER toonaangevende Chinese spuitdronefabrikanten DJI Agriculture en Topxgun naast nieuwe producenten uit Turkije, Hongarije, Duitsland en Denemarken.

Agras T50 grootste spuitdrone van Chinese DJI Agriculture

De Chinese spuitdronefabrikant DJI Agriculture heeft zijn grootste spuitdrone geïntroduceerd op vakbeurs Agritechnica afgelopen november. De Agras T50 is de grootste landbouwdrone in het assortiment van DJI. De drone kan 40 kg spuitvloeistof meenemen en beschikt over twee camera’s die tegelijkertijd 3D terrein volgen.

Camera ziet diepte

De Agras T50 heeft een speciale manier van kijken middels twee camera‘s, vergelijkbaar met hoe de mens met twee ogen diepte ziet. De spuitdrone beschikt over een camera met een hoge resolutie. Deze is op een beweegbaar mechanisme bevestigd, waardoor de camera gewassen inspecteert en een seintje geeft om te bespuiten.

Lees verder onder de foto’s

De coaxiale dubbelrotor Agras T50 is DJI's de grootste spuitdrone van de Chinese dronefabrikant DJI Agriculture.

De coaxiale dubbelrotor Agras T50 is DJI’s de grootste spuitdrone van de Chinese dronefabrikant DJI Agriculture.

Sproeidoppen onder de rotoren produceren druppels die in grootte variëren van fijn tot zeer grof (50 tot 500 micron) over een werkbreedte van 11 meter. Met twee sproeidoppen spuit de drone 16 liter per minuut en met vier doppen tot wel 24 liter per minuut. Dankzij de nieuwe elektromagnetische kleppen schakelt de sproeier razendsnel aan en uit. Dat maakt de Agras T50 volgens fabrikant DJI zeer geschikt voor nauwkeurige bespuiting.

Nieuwe vernevelingsnozzles. Deze spuitdoppen zijn gemonteerd onder de rotoren.

De spuitdoppen zijn gemonteerd onder de rotoren.

Volgend jaar staat spuitdrone Agras T25 op de planning. Deze drone is een compactere versie van de T50, maar met vergelijkbare geavanceerde functies. De T25 heeft een maximaal draagvermogen van 25 kg en kan 20 kg aan spuitvloeistof meenemen.


Chinese TopXgun toont vier spuitdrone-modellen

Het Chinese TopXgun produceert al tien jaar spuitdrones. Het huidige assortiment van de fabrikant omvat vier modellen, met een tankinhoud variërend van 15 tot 50 liter. De kleine FP150 heeft een spuittank van 15 liter en is uitgerust met acht standaard sproeidoppen. Deze zijn paarsgewijs geplaatst onder elke rotor. De FP300 heeft een 30 liter spuittank en gebruikt twaalf sproeidoppen.

De Chinese fabrikant TopXGun produceert al tien jaar spuitdrones en heeft inmiddels vier modellen in zijn assortiment. De kleine FP150 heeft een spuittank van 15 liter en is uitgerust met acht standaard sproeidoppen.

De Chinese fabrikant TopXGun produceert al tien jaar spuitdrones en heeft inmiddels vier modellen in zijn assortiment. De kleine FP150 heeft een spuittank van 15 liter en is uitgerust met acht standaard sproeidoppen.

De grotere spuitdrone FP500 heeft een capaciteit van 40 liter. Net als de FP600 met een capaciteit van 50 liter, is de FP500 uitgerust met vernevelingsdoppen met luchtdruk, die niet roteren. De vernevelingsdoppen produceren druppels variërend van 50 tot 500 micron. De drone verspreidt vloeistof tot 20 liter per minuut.

Een in eigen huis ontworpen en gebouwde controller stuurt alle modellen aan. In combinatie met de bestaande software biedt dit snelle en nauwkeurige 3D-routeplanning, meldt fabrikant TopXgun.


Turkse trekkerfabrikant Hattat Trackör ontwikkelt drone

De Turkse machinefabrikant Hattat Trackör staat bekend om zijn trekkers. Op Agritechnica 2023 heeft de fabrikant echter een drone geïntroduceerd op zijn stand.

Hattat Trackör heeft de twin-rotor drone ontwikkeld in samenwerking met zusterbedrijf Hema dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van componenten en besturingssystemen. De spuitdrone weegt 25 kg, het sproeisysteem heeft een tankcapaciteit van 10 liter. Conventionele sproeidoppen onder elke rotor spuiten de vloeistof op het gewas tot 3,5 liter/min.

De Turkse fabrikant Hattat Trackör, beter bekend vanwege zijn trekkers, introduceert deze spuitdrone op Agritechnica 2023.

De Turkse fabrikant Hattat Trackör, bekend vanwege zijn trekkers, introduceert deze spuitdrone op Agritechnica 2023.


Roemeens-Hongaarse joint venture Appia Drone Tech

Appia Drone Tech is een Roemeens-Hongaarse joint venture die werkt aan digitale ontwikkelingen, waaronder spuitdrones.

De nieuwste spuitdrone van Appia Drone Tech is devier-rotor ADT Falcon 50L. De drone heeft een tankcapaciteit van 50 liter en weegt 90 kg. Twee centrifugale, elektrostatische sproeidoppen produceren druppels ter grootte van 50 tot 200 micron tot 16 liter/min bij een werkbreedte van 11 meter.

Appia Drone Tech is een Roemeens-Hongaarse jont venture die middelen en kennis bundelt om te werken aan de ontwikkeling en productie van spuitdrones, zoals deze twin-rotor drone.

Appia Drone Tech is een Roemeens-Hongaarse jont venture die middelen en kennis bundelt om te werken aan de ontwikkeling en productie van spuitdrones, zoals deze twin-rotor drone.

De dual-CPU-vluchtcontroller maakt gebruik van een Android-app, die compatibel is met Google Maps en geïmporteerde KML-bestanden. De ADT Falcon 50L is te koop vanaf € 12.500.


ABZ Innovation introduceert vier-rotordrone

Fabrikant ABZ Innovation in Hongarije heeft zijn jarenlange ervaring op het gebied van spuitdrones gebruikt om een eigen model te creëren. De vier-rotordrone is in samenwerking met de Hongaarse universiteit van Győr ontworpen en getest.

Het in Hongarije gevestigde ABZ Innovation heeft zijn jarenlange ervaring op het gebied van spuitdrones gebruikt om een eigen model te creëren.

Het in Hongarije gevestigde ABZ Innovation heeft zijn jarenlange ervaring op het gebied van spuitdrones gebruikt om een eigen model te creëren.

De spuitdrone van ABZ Innovation is beschikbaar in drie versies. De L10 wordt standaard geleverd met een tankinhoud van 10 liter, Lidar-systeem en RTK. Het Lidar-systeem verzamelt hoogtegegevens en brengt het terrein nauwkeurig in kaart. De L10 ESP beschikt over een tankinhoud van 6 liter. De spuitdrone voldoet aan de wettelijkse eisen in Spanje. De L10 Pro wordt geleverd met multi-band positionering en compatibel met elk Emlid RTK-basisstation. De prijzen van de drones variëren van € 10.000 tot € 11.000.

Alle modellen maken gebruik van twee CDA (Controlled Droplet Application)-sproeidoppen. Deze zijn gemonteerd onder een paar rotoren en kun je instellen van 40 liter/ha bij een werkbreedte van 1,5 meter tot 12 liter/ha bij de maximale werkbreedte van 6 meter. De druppelgrootte is aanpasbaar van 40 tot 1.000 micron.
Daarnaast is een vloeistof tegen Trichogramma (een parasitaire wesp) te installeren voor biologische bestrijding.


CropDrone van Danfoil met verbrandingsmotor

Denemarken hanteert de strengste spuitregels van Europa en staat geen toepassingen met spuitdrones toe. Dit heeft de Deense spuitmachinefabrikant Danfoil er echter niet van weerhouden om een spuitdrone te ontwerpen.

De CropDrone valt op omdat het een van de weinige drones is die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. De drone is uitgerust met de lucht-ondersteunde sproeidoppen van Danfoil. Naast het testen om te voldoen aan een driftreductie van 90%, zijn deze ontworpen om te werken bij lage volumes van 30-50 liter/ha.

Opvallend aan de CropDrone van het Deense Danfoils is dat deze wordt aangedreven door een verbrandingsmotor.

Opvallend aan de CropDrone van het Deense Danfoils is dat deze wordt aangedreven door een verbrandingsmotor.


CS50 Agricultural Drone van start-up Fluktor

De Duitse start-up Fluktor dankt zijn naam aan het samenvoegen van het Duitse woord ‘Flug’ (vliegen) en het Engelse woord ‘tractor’. Fluktor toonde zijn CS50 Agricultural Drone op Agritechnica 2023.

De CS50 Agricultural Drone weegt 60 kg en wordt geleverd met afstandsbediening. De spuitdrone kan worden uitgerust met verschillende typen spuitdoppen, zoals een Agrotop-spuit met 30 liter capaciteit. Deze werkt bij 3 bar en levert maximaal 12 liter/min via 04-sproeidoppen gemonteerd op buizen onder elk van de vier rotoren.

Spuitdrone CS50 van de Duitse start-up Fluktor weegt 60 kg en wordt geleverd met afstandsbediening.

Spuitdrone CS50 van de Duitse start-up Fluktor weegt 60 kg en wordt geleverd met afstandsbediening.

Auteur: Mick Roberts

Lees meer berichten over vakbeurs Agritechnica 2023 op Trekkeronline.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Spuitdrones in de landbouw in hoog tempo beter

De dronetechnologie gaat met rasse schreden vooruit. Welke trends zien we in de wereld van de drones?
Afbeelding artikel

Galileo Cupwheel-bandrups is terug

Op Agritechnica 2023 zag TREKKER CupWheel-bandrupsen van het Israëlische Galileo. De CupWheel-bandrups gaat nu echt komen.
Afbeelding artikel

Een greep uit start-ups met precisie-onkruidwieders

Veel start-ups bouwden de laatste jaren autonome voertuigen als precisie-onkruidwieders. TREKKER pikte er een paar uit op de Agritechnica.
Beheer
WP Admin