Terug naar nieuwsoverzicht

Giga kunstmeststrooier Horsch Leeb Xeric 14FS

Kunstmeststrooier Horsch Leeb Xeric 14FS is een machine uit de nulserie. Afhankelijk van vlak land of heuvelachtig terrein heb je een trekker van 250 tot 300 pk nodig om de machine te trekken. - Foto's: Mark Pasveer

Op Agritechnica 2023 introduceerde de Duitse machinefabrikant Horsch een pneumatische kunstmeststrooier met 48 meter werkbreedte en een bakinhoud van 14 kuub: de Horsch Leeb Xeric 14FS.

De pneumatische kunstmeststrooier wordt onder de naam Horsch Leeb Xeric 14FS op de markt gebracht. Sinds 2011 hebben Horsch en Leeb een hechte samenwerking in het daarvoor opgerichte Horsch Leeb Application Systems GmbH. De strooier wordt in de spuitmachinefabriek van Horsch gebouwd.

Aparte vijzels voeden 12 secties

In de voorraadbak ligt een vijzel die een kleinere voorraadbak bovenop de machine voedt. Die is voorzien van weegcellen, waardoor de strooier makkelijk is te calibreren: 20 meter rijden, opnieuw wegen en de kalibratie is gedaan.

De Horsch Leeb Xeric 14FS werkt met 12 secties die elk door een aparte vijzel worden gevoed. De vijzels beschikken alle over een eigen hydromotor. De hydromotoren zijn onafhankelijk van elkaar in snelheid regelbaar. Zo kun je secties verschillend doseren. Tegelijkertijd corrigeert de aansturing van de vijzels ook de over- en onderdosering die zonder deze regeling zou ontstaan in scherpe bochten.

Om met diverse doseringen of korrelsoorten te kunnen werken, zijn twee soorten vijzels met een verschillende spoed leverbaar. Om die eenvoudig en vooral veilig te kunnen vervangen, heeft de fabrikant een trap met een flink bordes achterop de machine gebouwd. Iedere vijzel voedt een tweeleidingensysteem dat louter uit rechte leidingen bestaat, geen bochten.

Lees verder onder de foto

De voorraadbak, voorzien van weegcellen, zorgt ook voor de kalibratie. Vanuit deze bak worden12 vijzels gevoed. Hydromotoren drijven de vijzels onafhankelijk van elkaar traploos aan.

De voorraadbak, voorzien van weegcellen, zorgt ook voor de kalibratie. Vanuit deze bak worden12 vijzels gevoed. Hydromotoren drijven de vijzels onafhankelijk van elkaar traploos aan.

Kleinere werkbreedten?

De machine zoals getoond op vakbeurs Agritechnica is ook als 36 metermachine leverbaar, met eveneens 12 secties. De fabrikant sluit niet uit dat er kleinere kunstmeststrooiers volgens hetzelfde concept volgen. Zoals een woordvoerder van Horsch het verwoordt: “Wij beginnen met de ontwikkeling van een nieuw concept altijd met een grote machine. Als iets op een grote machine goed werkt, dan werkt het ook op een kleinere variant. Terugschalen is makkelijker dan opschalen.”

De Horsch Leeb Xeric 14FS staat op een gestuurde tandem op BKT IF 650/85R42-banden. De benodigde hydrauliek voor de blazer en de aanvoervijzel komt van een PTO aangedreven pomp. Voor de vijzels van het doseersysteem wordt gebruikgemaakt van de LS-aansluiting van de trekker. Die moet 140 liter per minuut kunnen leveren om alles goed te laten werken.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Proefrit Horsch Leeb 6.300 PT zelfrijder

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kubota’s AI-precisiespuitsysteem wint bronzen award op vakbeurs Sitevi

Kubota heeft met zijn AI-precisiespuitsysteem de bronzen medaille gewonnen op vakbeurs Sitevi in Montpellier (Fr.).
Afbeelding artikel

Galileo Cupwheel-bandrups is terug

Op Agritechnica 2023 zag TREKKER CupWheel-bandrupsen van het Israëlische Galileo. De CupWheel-bandrups gaat nu echt komen.
Afbeelding artikel

Een greep uit start-ups met precisie-onkruidwieders

Veel start-ups bouwden de laatste jaren autonome voertuigen als precisie-onkruidwieders. TREKKER pikte er een paar uit op de Agritechnica.
Beheer
WP Admin