fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Nog 25 machinenieuwtjes van Agritechnica 2023 (1)

Op de eerste dag van de Agritechnica, ’s ochtends om 8.30 uur, werd deze trekker aan het grote publiek onthult: de Massey Ferguson 9S. De proefrit en alle details mocht de redactie van Trekker al in een vroeg stadium ervaren dankzij het lidmaatschap in de jury van Tractor Of The Year. - Foto's: Mark Pasveer

Naast alle machinenieuws dat TREKKER al heeft gepubliceerd over vakbeurs Agritechnica 2023, zetten we in deze fotoreportage het overige machinenieuws bij elkaar. En dit is nog maar deel 1.

In al het geweld van alternatieven voor diesel staat ook deze zogenoemde Fendt Orion-waterstoftrekker. De waterstoftanks liggen bovenop en de trekker welke een 100 kW brandstofcel voeden in de trekker. Ook beschikt de trekker over een 25 kW elektrische boost uit een accu. De basis is een Fendt 700 Vario Gen6.

Deze Valtra Q met rondom Nokian dubbellucht banden van het type Soil King is volgens TREKKER-fotograaf Mark Pasveer de trekker met de mooiste pose op de Agritechnica.

Nieuw voor het publiek, maar al een paar weken bekend bij de redactie van TREKKER: de nieuwe Valtra S. Technisch gezien heeft de trekker vele gelijkenissen met de eveneens vers geïntroduceerde MF 9S.

Het Ierse Malone gaf al zijn schudders een update. Ze zien er zwaar en degelijk uit en zijn allemaal voorzien van de bekende haaktanden. Het grootste model meet een werkbreedte van 11,2 meter uit tien rotoren, met allemaal 7 tandarmen per rotor.

VF-banden zijn vandaag de dag de standaard, zo zeggen de meeste experts. Zelfs minder bekende Indische fabrikanten zoals tvs-Eurogrip heeft ze al gewoon op de stand staan. Ze worden in Nederland geïmporteerd door De Molen banden in Reek.

Niet splinternieuw, maar wel iets bijzonders: deze Finse Agronic grashark staat op de stand van het Nederlandse bedrijf Gebr. Knoll. De WR700-hark heeft een werkbreedte van 7 meter en is zowel in de fronthef als achterop te monteren. De hark is helemaal hydraulisch aangedreven.

Beursprimeurs kunnen ook klein zijn, zoals deze nieuwe Agribumper van het type met voorop een gereedschapskist/opbergvak. Het vak ervoor kan je eventueel voldoen met gewicht of beton. Er is een basisversie (beursprijs € 2.250) en een iets chiquere met kleurdetails van een trekkermerk (beursprijs € 2.635).

Sip toonde deze HD-1000d triple maaier. Nieuw zijn de dwarsafvoerbanden om het gemaaide gras in één werkgang op zwad te leggen. De werkbreedte gaat tot 10,2 meter in combinatie met een 3,4 meter brede frontmaaier. Bijzonder: elke maaier heeft een hydraulische obstakelbeveiliging. En elke maaischijf beschikt over een slimme breukbeveiliging als deze tegen een obstakel komt. Start productie in 2024. Richtprijs ca. € 85.000 zonder de frontmaaier.

Een verrassing op de show is deze Bergmann Xpert 5.24 universeelstrooier. Kenmerkend is de zelfdragende bakconstructie waardoor een apart chassis niet nodig is. De wanden zijn aan de buitenkant keurig schuin aflopend zodat gemorste mest of compost er meteen afvalt tijdens het laden. Dit type 5.24 kan door het gunstige gewicht, de hoge bouw en hoge banden net zo veel laden als een traditionele drie-asser. De serie start bij een eenvoudige tientonner met enkelas.

Dit prototype van Strautmann heet E-Vertifeed 1251 en is feitelijk een zelfrijdende elektrische (40 kWh) voermengwagen 10,5 tot 12,5 kuub inhoud. In plaats van een dure geluidsarme cabine, staat de chauffeur eenvoudig op een soort bordesje. Productie start in 2024 en een Zwitserse klant bedacht ‘m.

Niet nieuw, maar wel weer opvallend is de robot van Krone en Lemken, de VTE. Wat destijds voorspelt was, wordt nu meer zichtbaar, en dat is dat de machines slimmer moet worden om de autonome voertuigen te kunnen aansturen. Zo heeft deze maaier nu sensoren die onbalans in de aandrijflijn detecteert én zal er camera-software volgen die ongelijkheid in het maaizwad detecteert.

Nieuw en qua kleurstelling opvallend is deze Samasz XDF 351 SG frontmaaier met een werkbreedte van 3,4 meter en 8 maaischijven. De maaier weegt 1570 kg met deze gesleepte ophanging. Ter ere van het 40-jaar bestaan van Samasz veranderde de Poolse fabrikant de kleurstelling door er vooral veel meer zwart in aan te brengen.

Gewoonweg indrukwekkend is de stand van het Nederlandse Zocon met deze 15 meter brede precisiewiedeg. De wiedeggen zijn gebouwd naar een ontwerk en idee van LMB Geertsema. De minimale werkbreedte is 3 meter.

De Servische fabrikant FPM is minder bekend, maar wordt wel degelijk in Nederland geïmporteerd door Arnold den Dekker in Werkendam. Deze RAS 800/8 schudder schudt 8 meter breed en kost ongeveer € 12.000

Indrukwekkend en hartstikke Nederlands is de 70 kuubs Peecon Biga Mega Mammoet. Hij is bijna 13 meter lang, heeft 4 geveerde assen (waarvan 3 gestuurd) en weegt leeg al 25 ton. Je mag er nog 30 ton voer in laden. In de kuip tref je vier mengvijzels aan en zelfs een kuipwand die keurig met RVS is afgewerkt. Uiteraard verkoopt Peecon deze in het buitenland, maar ook in Nederland en België draaien enkele van deze exemplaren.

100 procent elektrisch is ie, deze Faresin Leader PF 1.14 Full Electric zelfrijdende en zelfladende voermengwagen. Het is nog een prototype, maar ze hopen in 2024 en 2025 er toch wel enkele te gaan bouwen. De machine heeft 3 elektromotoren, apart voor rijwerk, mengvijzel en overige zaken. De accu is 91,3 kWh groot. Een richtprijs wilden ze echt niet afgeven.

De trend naar steeds meer VF-banden voor aanhangers is overal voelbaar. Zo ook bij Mitas met deze AgriTerra VF 650/55 R26.5. Er is ook een kleinere maat leverbaar: de VF 560/60 R22.5.

De Duitse fabrikant Sauter heeft een nieuwe trekkerbumper gebouwd die eleganter van vorm is. De totale breedte inclusief de buitenlampen bedraagt 250-280 cm. Deze is in breedte verstelbaar. De trekkerbumper past in de 3-puntshef, cat. 2, en kan worden voorzien van een frontgewicht en gereedschapskist.

Om te zorgen dat de trekker zowel overdag als ’s nachts goed zichtbaar is de trekker voorzien van reflecterende folie. De bumperstokken aan de zijkant van de trekkerbumper dienen als manoeuvreerhulp. Daarnaast bouwt Sauter ook een 240-280 cm brede front pro-flector die ook met een frontgewicht is uit te rusten.

Aangezien er elektrische trekkers, wiellader en verreikers op de markt komen, heeft de Nederlandse fabrikant Zuidberg een E-PTO ontwikkeld voor vermogens tot maximaal 100 kW. De voordelen van een E-PTO zijn volgens Zuidberg dat de flexibiliteit (links en rechts draaien) en de regelbaarheid (toerental en rijsnelheid) beter zijn te regelen. De mogelijkheden zijn onbegrensd volgens de fabrikant uit Ens (Fl.). Denk daarbij aan de Agxeed-robottrekker die over een E-PTO beschikt.

Swisstec AC machinebouw uit Zwitserland brengt een eenvoudig drijfmestverspreidingssysteem op de markt zonder afvoerslangen en roterende verdeelkop. De naam van de bemester luidt Schleppfix SFA. Het systeem is verkrijgbaar in een werkbreedte van 7,20, 9,00 en 11.05 meter. In 2025 komt er een 15 meterversie. Het drijfmestverspreidingssysteem beschikt over een gepatenteerde verdeelplaat van kunststof. Deze is variabel instelbaar, met verwisselbare sproeikoppen. De machinebouwer zoekt nog een distributeur in Nederland.

Op de stand van Tractorbumper.com was het een drukte van belang. Menig toeschouwer waagde hier een kunstje en probeerde de sterkste man van de beurs te zijn. Hier trekt een beursbezoeker aan een touw om het dagrecord te halen. De winnaar van de dag ging met een prijs naar huis.

Volop massieve mesttechniek in hal 23. Zoals deze KTR-Titan met enorme zuigarm waarmee je volgens de Duitse fabrikant KUMM Technik tot ‘Güllebaron’, Mestbaron, ofwel vrij vertaald Mestmeester wordt.

Het tegenovergestelde staat bij Kotte Landtechnik op de stand. Deze ‘full options’ miniatuurtank laat zien welke technologie de fabrikant allemaal kan leveren op haar mesttanks. Zoals een NIR-sensor van John Deere (op de tank) en van M.U.T. (op het dockingstation).

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin