fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dewulf all-in-one gedragen pootcombinatie flink gewijzigd

Op Agritechnica 2023 is te zien dat de pootgoedbunker van de all-in-one gedragen pootcombinatie van Dewulf verder naar voren boven de frees staat. - Foto: Mark Pasveer

Dewulf toont op vakbeurs Agritechnica een flink gewijzigde versie van zijn all-in-one gedragen pootcombinatie. Belangrijk verschil met de voorganger van deze Certa 40 Integral is de pootgoedbunker.

Op Agritechnica 2023 is te zien dat de pootgoedbunker van de all-in-one gedragen pootcombinatie van Dewulf nu verder naar voren boven de frees staat. De pootbuizen zitten nu achter in plaats van vóór de pootgoedbunker. Een concept zoals we dat al langer kennen van Baselier.

Vier weegcellen

Voordeel is dat het gewicht nu dichter achter de trekker komt. De pootgoedbunker wordt gedragen door vier weegcellen. Dat maakt het mogelijk om de pootmachine af te draaien zoals dat bij een kunstmeststrooier ook gebeurt. 20 meter poten, opnieuw wegen en de machine weet hoeveel kilo pootgoed er nog is om een bepaald aantal meters te poten. Dat is een handige hulp om te bepalen hoeveel kilo er nodig is om precies een omgang te poten.

Het maakt het ook mogelijk om te bepalen hoeveel meter de Certa 40 Integral nog kan poten, gegeven de hoeveelheid pootgoed die nog in de bunker zit. Aardappelen worden op een vaste afstand gepoot. Maar omdat het gemiddelde gewicht van een pootaardappel in een partij pootgoed sterk varieert, kan deze weeginrichting een handige hulp zijn.

Verstelbare pootbuizen

De freesrotor van de Certa 40 Integral heeft een grotere diameter gekregen. Deze is nu 65 centimeter in diameter, was voorheen 58 centimeter. De kap hangt verend boven de rotor. In geval van aankoeken, kun je die hydraulisch omlaag drukken om schoon te schrapen. De loopwielen voorop zijn vergroot. De frees heeft automatische diepteregeling die tevens is gekoppeld aan de pootdiepteregeling. De pootbuizen zijn met een hendel ruimer of nauwer te zetten zodat deze zijn aan te passen aan de grofte van de poters.

Nulserie Certa 40 Integral in 2024

De inhoud van de pootgoedbunker bedraagt standaard 3 ton. Met een opzetrand is de inhoud 3,5 ton. Afgelopen seizoen draaide een prototype. Volgend jaar levert Dewulf een nulserie in de praktijk.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Waarom investeren in zaai- en poottechniek op basis van taakkaart?’

Bas van Hattum constateert dat slechts 2 tot 5% van de telers variabele zaai- en poottechniek op basis van een taakkaart...
Afbeelding artikel

Blog | ‘Ook voor moderne boer blijft telen ouderwets vakwerk’

Ook al heeft de moderne boer een groot machinepark en taakkaarten, de teelt van gewassen blijft ouderwets vakwerk, blogt Chris van...
Afbeelding artikel

Amazone breidt serie Cataya-opbouwzaaimachines uit

Machinefabrikant Amazone presenteert in de serie Cataya-opbouwzaaimachines het nieuwe instapmodel Cataya Special Ecoline.
Beheer
WP Admin