fbpx
Terug naar video overzicht

Video | Evobib-trekkerband van Michelin is marktrijp

Met de nieuwe Evobib-trekkerband introduceert bandenfabrikant Michelin een weg-landband voor trekkers met een vermogen boven de 200 pk.

Lees verder onder de video

Vorige week maakte bandenfabrikant Michelin op zijn innovatiecentrum in het Franse Ladoux bekend dat de nieuwe Evobib-trekkerband marktrijp is. Er zijn vijf bandenmaten leverbaar voor trekkers met een luchtdrukwisselsysteem in het segment boven de 200 pk.

De Evobib heeft een geheel nieuw ontworpen en gepatenteerd loopvlakdesign. De opbouw van de band bestaat volgens Michelin uit vier belangrijke punten:

  1. De blokken in het midden van de band zorgen voor stabiliteit en een lange levensduur.

  2. De opening tussen de blokken in het midden biedt een goede tractie.

  3. De schouderblokken zorgen voor flexibiliteit op de weg en in het veld en de smalle opening erin levert brandstofbesparing.

  4. De grotere vlaktes tussen de schouderblokken hebben een zelfreinigend effect.

De Evobib-trekkerband komt naast de bekende Axiobib die bedoeld is voor gebruikers die meer dan 80% van de tijd op het veld spenderen en de Roadbib, geschikt voor gebruikers die minder dan 20% op het veld rijden. De Evobib-trekkerband zit er precies tussenin; een 2-in-1-band. Op de weg gedraagt de band zich volgens Michelin als een echte trekkerband en in het veld als een zachte tractieband.

Lees verder onder de foto

De Michelin Evobib-trekkerband moet zich gaan onderscheiden door zijn lange levensduur, comfortabel rijgedrag, brandstofbesparing, een maximale tractie en een minimale bodemverdichting.

De Michelin Evobib-trekkerband moet zich gaan onderscheiden door zijn lange levensduur, comfortabel rijgedrag, brandstofbesparing, een maximale tractie en een minimale bodemverdichting.

2 liter brandstof minder per uur

Michelin doet forse beloftes. Zo zou de Evobib-trekkerband tot 15% meer tractie leveren en 2 liter brandstof minder per uur gebruiken dan de concurrerende VF (Very Flexible)-hybride banden. De oorzaak ligt in het feit dat bij een lage bandenspanning van 0,6 bar de voetprint 20% groter wordt. Het tractievermogen neemt dan met 30% toe. Het loopvlak van de band vouwt zich als het ware uit. De schouderblokken buigen omlaag en raken de bodem. Het contactvlak wordt in de breedte en lengte ruimt 20% groter. Dit resulteert in meer tractie en minder bodemverdichting.

Lees verder onder de foto

Een test met de Evobib 710/70 R42 in het zand wijst uit dat er met een bandendruk van 0,6 bar een voetprint is van 6.182 cm2 en bij een bandendruk van 1,6 bar een voetprint van 4.263 cm. Een duidelijk verschil.

Een test met de Evobib 710/70 R42 in het zand wijst uit dat er met een bandendruk van 0,6 bar een voetprint is van 6.182 cm2 en bij een bandendruk van 1,6 bar een voetprint van 4.263 cm2. Een duidelijk verschil.

Bandentest bij boeren en in testcentrum

Na uitgebreid onderzoek en testen bij boeren in Europa en in het eigen testcentrum van Michelin in Ladoux bracht de fabrikant de afgelopen 3,5 jaar enkele wijzigingen in het profiel van de band. Nu is de Evobib-trekkerband dus klaar voor de verkoop.

Lees verder onder de video

Dit zijn de bandenmaten die Michelin in zijn Evobib-programma heeft:

  • VF 600/70 R30 PFO

  • VF 710/70 R42 PFO

  • VF 650/60 R34 PFO

  • VF 650/65 R34 PFO

  • VF 710/75 R42 PFO

Nettoprijs € 7.300

De Evobib-trekkerband is 10% duurder dan de Axiobib. De nettoprijs voor een Evobib VF 710/70 R42 bedraagt € 7.300.

Auteur: Annelies Bakker