fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gregor Dietachmayr (Pöttinger): ‘Machines worden niet goedkoper’

Gregor Dietachmayr, directeur sales en marketing bij Pöttinger had graag willen beloven dat machines goedkoper worden. "Het klopt dat de grondstofprijzen dalen, maar de energieprijzen gaan weer omhoog en vooral de lonen stijgen fors. - Foto: Pöttinger

Gregor Dietachmayr, directeur sales en marketing bij Pöttinger, bevestigt tijdens het bezoek van TREKKER aan de Pöttinger-fabriek in het Oostenrijkse Grieskirchen dat de staalprijzen weer dalen. Toch worden landbouwmachines niet goedkoper, voorspelt hij. Een interview.

Afgelopen boekjaar steeg de omzet van Pöttinger bijna 27%, naar een record van € 641 miljoen. Is dat wel zo spannend als je beseft dat machineprijzen ook fors zijn verhoogd?

“De afgelopen twee jaar gingen de prijzen van onze machines – afhankelijk van het soort – met 15 tot 18% omhoog. Dus ja, deels is de omzetstijging hieruit voortgekomen. Maar we verkochten ook meer. Sterker nog: we hebben de productiecapaciteit met 30% verhoogd.”

Wat is de verwachting voor de komend jaren? Nog meer groei?

“Het eerlijke antwoord is dat de markt in een consolidatiefase zit. Wij ook. We kiezen ervoor om onze activiteiten te stabiliseren, zodat we in het vervolg weer duurzaam kunnen groeien door vooral het distributienetwerk flink uit te breiden. Maar die fase schuiven we even voor ons uit. Enerzijds heeft dat er vooral mee te maken dat we een onzekere tijd tegemoet gaan én zeker geen groei verwachten de eerste twee jaar. Ook moeten we recent overgenomen bedrijven, zoals het Italiaanse Matermacc, goed integreren binnen Pöttinger.”

Wanneer zien we de eerste volledig Pöttinger-branded Matermacc-precisiezaaimachines?

“Ik verwacht in 2026.”

Grondstofprijzen dalen weer. Worden machines nu goedkoper?

“Ik had graag willen beloven dat machines goedkoper worden, maar dat verwacht ik zeker niet. Het klopt dat de grondstofprijzen dalen. Echter: de energieprijzen gaan weer omhoog, en vooral de lonen stijgen fors. We zijn nog steeds in onderhandeling met de vakbonden om dat te beperken voor 2024, maar ik vrees dat we sowieso met een flinke stijging te kampen hebben. Dat gaat echt over forse bedragen.”

Van origine is Pöttinger een fabrikant van hooibouwmachines. Waar ligt de groei de komende jaren?

“Onze prognose is vooral om te groeien met akkerbouwtechniek. Daar ligt de groeimarkt. Vooral in machines om land (zaai)klaar te leggen en te zaaien, al dan niet in combinatie met precisiebemesting. Ik verwacht vooral te groeien bij de grotere akkerbouwers in regio’s als Noord-Amerika en Oost-Europa.”

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eerste Einböck-machines verlaten nieuwe fabriek

De nieuwe fabriek van machinefabrikant Einböck in Dorf an der Pram is klaar. Inmiddels hebben de eerste machines de nieuwe fabriek...
Afbeelding artikel

Omzet Kärcher gegroeid in 2023

Kärcher, aanbieder van reinigingssystemen en -producten, heeft zijn omzet in 2023 verhoogd met 4,2% ten opzichte van 2022.
Afbeelding artikel

Omzet Agco groeit met bijna 14% in 2023

Agco ziet zijn netto-omzet over heel 2023 stijgen met 13,9%. Het laatste kwartaal is minder positief en laat een daling zien...
Beheer
WP Admin