fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Autonome machines in rodeo-arena op Fira USA

Het Amerikaanse Bluewhite demonstreert op Fira USA 2023 zijn Pathfinder-technologie. Pathfinder transformeert bestaande trekkers en werktuigen tot volledig autonome voertuigen die spuiten, ploegen, maaien of oogsten. - Foto's: René Koerhuis

Meer dan 20.000 bezoekers van robotbeurs Fira USA zagen van 19-21 september autonome veldrobots en slimme onkruidwieders in actie in het Salinas Sports Complex in Salinas, Californië. Daar waar normaliter cowboys op hun paarden achter koeien aan zitten, maakte de rodeo-arena plaats voor veldrobots, slimme onkruidwieders en autonome trekkers. TREKKER fotografeerde de nieuwste en meest opmerkelijke machines.

Auteur: René Koerhuis

Het standbeeld 'The Cowboy' bij het Salinas Sports Complex heet TREKKER hartelijk welkom op robotbeurs Fira USA 2023.

Dit is misschien geen kleine machine zoals een Bonsai-boompje, maar bij de OMC Shockwave-boomschudder draait alles om de technologie die het voertuig laat weten waar het naartoe moet. Deze technologie is ontwikkeld door Bonsai Robotics en gebruikt een enkele camera om te zien waar het heen moet.

Het Amerikaanse Farm-ng toont een uitgebreid assortiment modulaire robots voor verschillende toepassingen. Zoals het bedrijf zelf zegt: 'Robots voor elk stuk grond'.

Niet alleen 'robots voor elk stuk grond', want het Farm-ng-platform komt ook van pas wanneer je in de rij staat te wachten voor de lunch, gesponsord door de Western Growers Association.

Veldrobot Burro bewees ook zijn waarde voor allerlei transporttaken, of het nu gaat om extra energie door middel van een batterij of hulp bij het dragen van items vanaf de stand van de Amerikaanse robotfabrikant Burro.

Piaggio Fast Forward toonde zijn robot Gita voor goederenvervoer met slimme volgtechnologie. Gita (in het blauw, links) kan gereedschap en/of (koude) drankjes dragen en volgt je met behulp van dezelfde cameratechnologie als die bovenop de kleine vierwieler vooraan.

Agtonomy presenteert zijn TeleFarmer-autonomieoplossing op verschillende manieren, zoals deze combinatie voor het besproeien van boomgaarden en wijngaarden.

De tweewielaangedreven WeedSpider heeft lichtmetalen wielen die qua formaat en uiterlijk lijken op autowiel. Fabrikant SeedSpider heeft zijn veldrobot WeedSpider zo ontworpen dat ie goed kan omgaan met hobbelige bodems. Het voertuig op de foto mist de onkruidbestrijdingsgereedschappen die SeedSpider op het demoterrein heeft laten zien.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische akkerbouwer in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Beheer
WP Admin