fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Case IH-maaidorser kijkt vooruit in graangewas

Case IH werkt aan een nieuwe vorm van automatisering voor maaidorsers; vier radarsensoren hangen over de haspel heen en scannen de hoogte en dikte van het gewas. Op basis daarvan regelt de machine de rijsnelheid. - Foto: Case IH

Machinefabrikant Case IH werkt aan nieuwe automatiek voor maaidorsers, waarbij radarsensoren voor op het maaibord de stand van het gewas scannen. De Case IH-maaidorser stuurt op basis van die gegevens automatisch de rijsnelheid aan.

Case IH wint een zilveren medaille (een innovatieprijs) op vakbeurs Agritechnica 2023 voor een nieuwe vorm van automatisering voor maaidorsers. Het gaat om vier radarsensoren die vóór het maaibord de hoogte en de stand van het graangewas scannen.

Het idee hierachter is dat de Case IH-maaidorser niet langer de rijsnelheid baseert op basis van de motorbelasting, maar anticipeert op het gewas wat nog in de machine moet gaan. Case IH noemt dit Advanced Feedrate Control. De fabrikant verwacht dat deze automatiek praktijkrijp is voor oogstseizoen 2025 of 2026.

De grens opzoeken

De vier radarsensoren hangen met een beugel over de haspel en scannen het gewas voor de machine. De sensoren meten de hoogte van het graan vanaf de grond en scannen ook hoe dik het gewas staat. Hoe de radarsensoren omgaan met (deels) gelegerd graan, kan de fabrikant niet zeggen.

Volgens Case IH helpt deze automatiek met het vinden van de maximale rijsnelheid en dus capaciteit, zonder dat de chauffeur bang hoeft te zijn dat de machine volloopt. De fabrikant zegt dat de capaciteit met 20% toeneemt doordat continu de maximale rijsnelheid wordt gereden. Ook beweert Case IH dat de maaidorser beter werk levert als het motortoerental meer constant is.

Auteur: Bob Karsten

Op zoek naar een gebruikte Case IH-maaidorser? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Krone SmartBale-app en BaleTagger koppelen data aan elke baal

Met de Krone SmartBale-app en BaleTagger koppel je data aan elke baal. Zo kun je deze tijdens het laden, lossen en...
Afbeelding artikel

Uitgelekt: John Deere T5-combine komt eraan

Op een Facebook-pagina staan foto’s van een nieuwe T5-maaidorser van John Deere. Is dit de opvolger van de T-serie uit 2015?
Afbeelding artikel

Combines met slagkracht in rijstoogst Mississippi

Het lijkt een gewone graanoogst; drie combines werken hun weg door de Mississippi Delta (VS). Het gaat echter om rijst; de...
Beheer
WP Admin