fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Australische zaaimachine reageert op realtime meting bodemvocht en organische stof

De Australische machinefabrikant MPT AgTech heeft een 12 meter lange zaaimachine gebouwd die is uitgerust met vochtsensoren om de zaaidiepte realtime aan te passen aan de bodemgesteldheid. - Foto's: MPT

De Australische machinefabrikant MPT AgTech ontwikkelt een slimme zaaimachine die via sensoren bodemeigenschappen als bodemvocht en organische stof in kaart brengt. De Smart Seeder optimaliseert hiermee realtime de zaaidiepte en zaaiafstand.

David Finlay, eigenaar en CEO van MPT AgTech, legt uit dat zijn zaaimachine Smart Seeder nauwkeurige taakkaarten combineert met kunstmatige intelligentie. De technologie is geschikt voor gewassen als koolzaad en tarwe, maar ook voor mais en katoen.

Door gebruik te maken van zogenoemde in-furrowtechnologie die de bodem scant op vochtgehalte en koolstof (organische stof), kunnen boeren met de Smart Seeder een veel gelijkmatiger opkomst bewerkstelligen, aldus de fabrikant. Zaad wordt niet dieper gezaaid dan nodig, waardoor je minder brandstof verbruikt. Dat leidt weer tot kostenbesparingen en minder milieubelasting. MPT beweert zelfs dat de technologie boeren hogere opbrengsten oplevert.

Focus op bodemvocht en koolstof

“We hebben ook gewerkt aan sensoren voor realtime temperatuurmeting van de bodem tijdens het zaaien”, vertelt Finlay. “Maar daarin hadden boeren weinig interesse. Daarom richten we ons nu op bodemvocht en organische stof.

MPT heeft de 12-meter zaaimachine voor het eerst afgelopen mei getest. “We hadden tijdens de proef een uitstekende opkomst, beter dan andere gewassen in de omgeving”, zegt Finlay. “Bovendien hebben we veel geleerd over onze software-interface en besturingssystemen. We hebben besloten de Smart Seeder om te bouwen tot een Isobus-zaaimachine, zodat-ie beter integreert met de trekker. Ook updatet de universiteit in Sydney de sensoren.”

Lees verder onder de video

Realtime aanpassingen in het veld

MPT werkt nu aan het goed functioneren van de belangrijkste hardware. Finlay legt uit: “We werken met een complex elektro-hydraulisch systeem dat realtime aanpassingen van zaaidiepte mogelijk maakt. Hoewel de sensoren de sleutel zijn tot de technologie, zullen deze geen waarde toevoegen als de rest van de zaaimachine hier niet adequaat op reageert.” Gebruikers kunnen de zaaiafstand en diepte van het zaad overigens realtime aanpassen via een scherm in de cabine.

De zaaimachine analyseert de gegevens van de sensoren in het veld met behulp van een ingebouwde processor, die op zijn beurt informatie levert aan elektronisch gestuurde zaaielementen. Door gebruik te maken van een intern algoritme kan de Smart Seeder de plaatsing van het zaad automatisch voortdurend aanpassen in het hele veld.

Lees verder onder de foto

De Smart Seeder past de zaaidiepte continu over het hele veld aan.

De Smart Seeder past de zaaidiepte continu over het hele veld aan.

Hogere opbrengsten

Door zaden te planten die specifiek zijn afgestemd op de bodemcondities van een bepaalde locatie, verbetert de Smart Seeder de uniformiteit van gewassen aanzienlijk volgens MPT. Dit resulteert naar verwachting in hogere opbrengsten. De heer Finlay benadrukt: “Zaad heeft voldoende vocht nodig om te kunnen ontkiemen. Als we een gewas zaaien, streven we ernaar dit te doen in droge grond in afwachting van neerslag om zo rijschade en verkleving van de bodem te voorkomen. Maar hierdoor komt het zaadje vaak in de droge grond te liggen. Wij zaaien altijd in een bodem met het juiste vochtgehalte.”

“Met de huidige zaaimachines regelen gebruikers nog handmatig de zaaidiepte, vaak nog niet op afstand vanuit de cabine. Als aan de ene kant van het perceel het vochtpercentage voldoende is en aan de andere kant te laag, heeft de boer geen effectieve tools in de cabine om de zaaidiepte-instelling over het hele veld aan te passen. Dan stelt hij vaak de zaaimachine in op maximale diepte. Dankzij onze technologie kunnen we de diepte realtime monitoren en aanpassen, waardoor je optimaler kunt zaaien.”

Koolstofdata integreren in taakkaarten

Daarnaast worden de tijdens het zaaien verzamelde koolstofdata geïntegreerd in taakkaarten, zodat de boer deze kennis meteen in de praktijk kan brengen. “Het meten van koolstof opent ook de deur naar het meten van bijvoorbeeld stikstof of andere elementen, die variabele bemesting kunnen vergemakkelijken”, benadrukt Finlay.

MPT is op dit moment op zoek naar boeren in Australië die willen deelnemen aan het testen van de Smart Seeder. “De machine zal op het moment van testen plug-and-play zijn en in feite functioneren als elke andere zaaimachine op de markt. We passen de rijafstanden of de breedte aan naar wens van de klant.”

Auteur: René Groeneveld

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Techneut bouwt eigen gps-systeem op een Deutz-Fahr

Techneut Niels van Vilsteren zocht alle componenten bij elkaar en bouwde zelf een gps-systeem op een Deutz-Fahr. En dit is het...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Amazone breidt serie Cataya-opbouwzaaimachines uit

Machinefabrikant Amazone presenteert in de serie Cataya-opbouwzaaimachines het nieuwe instapmodel Cataya Special Ecoline.
Beheer
WP Admin