fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zaaien op smalle VF-cultuurbanden of op brede 1050-banden?

VF-cutluurbanden onder de trekker. Maar wat werkt nu het beste: zaaien en poten op brede 1050-banden of op smalle VF-cultuurbanden? - Foto: Roel Dijkstra

VF-technologie heeft ook zijn intrede gedaan bij cultuurbanden. Die VF-cultuurbanden kunnen door hun hogere draagkracht bij gelijke bandenspanning voor een aantal toepassingen een alternatief zijn voor brede banden. Wat werkt nu het beste; zaaien en poten op brede 1050-banden of smalle VF-cultuurbanden?

Zaaien of poten in onbereden grond is het ideale uitgangspunt voor een goede start van een nieuwe teelt. Dat pleit ervoor om tijdens het zaaien en poten een trekker op VF-cultuurbanden te gebruiken, om het zaaibed volledig te ontzien. Maar door de jaren heen werden trekkers groter en machines zwaarder. De beperkte draagkracht van een smalle cultuurband maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om op smalle banden te zaaien of te poten.

Op brede 1050-banden zonder spoor achter te laten

De komst van brede banden met soepele karkassen die ook voldoende draagkracht hebben om op lage druk (royaal onder 1 bar) te werken, bracht uitkomst. Deze 1050-banden maakten het mogelijk om op brede banden pontificaal over het zaai- of pootbed te rijden zonder de bodem te veel te verdichten, zonder een spoor achter te laten. Wanneer zo’n band bij lage bandenspanning ook nog voldoende draagkracht heeft om de combinatie met hoge snelheid over de weg te transporteren, zijn in principe alle problemen opgelost.

In principe, want hoewel veel gebruikers tevreden zijn over de inzet van brede banden, zijn er ook opmerkingen. Het ene voorjaar is het andere niet, de ene grondsoort is de andere niet. Ondanks hun lage bodemdruk laten brede 1050-banden soms toch zichtbaar sporen achter. In de uien kan dat leiden tot wat onregelmatigheid in de opkomst. In een droog voorjaar met opkomstproblemen staan de uien er in de sporen van de brede banden soms net wat eerder op door iets meer capillaire werking. Die onregelmatigheid maakt chemische onkruidbestrijding weer wat lastiger.

Lees verder onder de foto

Uien zaaien op 3 meter op brede 1050-banden. Op de vooras staat de trekker van akkerbouwer Mark Geling op cultuurbanden op 3 meter spoorbreedte om afgebakende bedden te maken. - Foto: Ton Kastermans

Uien zaaien op 3 meter op brede 1050-banden. Op de vooras staat de trekker van akkerbouwer Mark Geling op cultuurbanden op 3 meter spoorbreedte om afgebakende bedden te maken. – Foto: Ton Kastermans

Meer draagkracht met VF-cultuurbanden

Zaaien op smalle VF-cultuurbanden of op brede 1050-banden? Voor beide is wat te zeggen. De grote beperking van een smalle band is het geringere draagvermogen. Het luchtvolume is in sterke mate bepalend voor de last die een band bij een bepaalde bandenspanning kan dragen. Het gevolg is dat een cultuurband voor een zware last op een aanzienlijk hogere spanning moet worden gepompt dan een brede band. Van afplatten voor minder bodemdruk is dan al gauw geen sprake meer. VF-cultuurbanden bieden dan uitkomst. Vergeleken met een conventionele band kunnen VF-cultuurbanden bij gelijke spanning 40% meer gewicht dragen. Omgekeerd kunnen VF-banden bij gelijkblijvend gewicht zonder de bandenspanning op te voeren een hogere rijsnelheid aan.

Er zijn echter ook andere beperkingen dan de vraag hoeveel gewicht een band bij lage bandenspanning nog aankan. Voor voorjaarswerk gaat de bandenspanning vaak ver onder 1 bar. Voor VF-cultuurbanden is 0,6 of 0,7 bar dan geen uitzondering. In veel gevallen kunnen de banden dat ook hebben. Bij keren op de kopakker worden de banden dan van de velg gedrukt, waardoor oppompen toch noodzakelijk is.

Lees verder onder de video

TREKKER sprak twee gebruikers die onlangs nog fors hebben geïnvesteerd in banden voor zaaiwerk in het voorjaar. Loonwerker Jaco Poldervaart stapte bewust af van brede banden en ging over op VF-cultuurbanden. Akkerbouwer Mark Geling koos juist voor het omruilen van cultuurbanden voor brede banden. Ieder op basis van eigen argumenten en ervaringen in zijn specifieke omstandigheden. Want zoals gezegd: iedere situatie is anders en vraagt om een andere oplossing. Bandenkeuze is maatwerk.

Auteur: Martin Smits

Lees het gratis TREKKER E-mag over banden!

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

15 nieuwe VF-bandenmaten Alliance Agriflex+372

Bandenfabrikant Yokohama-ATG breidt zijn VF-bandenserie Alliance Agriflex+372 uit met 15 nieuwe maten.
Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Afbeelding artikel

Drie nieuwe maten Alliance-cultuurbanden Agriflex+ 363 VF

Bandenfabrikant Alliance levert drie nieuwe bandenmaten in de serie Agriflex+ 363 XT VF-cultuurbanden.
Beheer
WP Admin