fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Innov-Agri 2023: wat viel op?

Foto's: Martin Smits

Innov-Agri is een Franse buitenbeurs waar trekkers en werktuigen de boventoon voeren. De opzet is vergelijkbaar met de tweejaarlijkse Werktuigendagen in Oudenaarde. Dit jaar vond Innov-Agri van 5 tot 7 september plaats in Outarville (45, Loiret), een plattelandsdorp ruwweg tussen Parijs en Orléans in een uitgestrekt akkerbouwgebied. Onder een gloeiend hete zon met 38 graden in de schaduw, toonden zo’n 250 exposanten wat ze vooral de Franse akkerbouwer te bieden hebben.

Opvallend is dat ook in Frankrijk de leveranciers zich voorbereiden op een toekomst met meer mechanische onkruidbestrijding. Wiedeggen, rotorwieders en vooral schoffelwerktuigen waren op de Franse buitenbeurs daarom rijkelijk vertegenwoordigd. Ook zaaimachines en grondbewerking zijn in Frankrijk steeds meer gericht op minimale grondbewerking en mulching.

Tekst en foto’s: Martin Smits

Op de tweejaarlijkse landbouwbeurs Innovagri waren de schoffels en technieken voor mechanische onkruidbestrijding rijk vertegenwoordigd. Kverneland pakt uit met de onlangs overgenomen Franse schoffelfabrikant BC Technique S.A.S.

Opvallend bij de rotorwieder van Kverneland is de per cilinder hydraulisch belaste rotorarm. De concurrenten kiezen meestal voor veerbelaste rotorarmen om oneffenheden en zeker in Frankrijk, stenen de baas te kunnen.

Nieuwkomer op de Franse markt is het Bulgaarse Madara, fabrikant van een breed pallet aan werktuigen. Rotorwieders levert het tot een werkbreedte van 18,20 meter. De importeur is een Franse boer die zich in Outarville bekend maakt voor directe levering aan klanten of via potentiële wederverkopers.

Dickson Kerner bouwt sinds 2019 schoffels. Bijzonderheid is het twee-balks systeem. Reden: stabiliteit, de mogelijkheid om de rolschoffel met schoffelmessen te combineren en de mogelijkheid vanaf 15 centimeter rijenbreedte parallelogrammen te monteren.

De Dickson Kerner is een door het bedrijf volledig nieuw ontworpen schoffel waarbij veel aandacht is besteed aan afstelgemak. Onder andere met duidelijke aanduidingen voor verschillende rijenafstanden en afstelling van de schoffels.

Carre introduceerde dit jaar een nieuw camerasysteem: Kipline. Anders dan de Claas-camera die Carre tot nu toe gebruikt kan deze kleur herkennen en daardoor bijvoorbeeld kleine uien beter herkennen. Hier is de camera opgebouwd op een schoffel die specifiek voor de graanteelt is bedoeld.

New Holland (Kongskilde) toonde als enige een correctiesysteem met stuurschijven achterop. Dit wordt in heuvelachtig terrein ook wel gebruikt als aanvulling op een sideshift om afdrijven te voorkomen.

De horizontale spindel met spiraalveer is bedoeld om de messen afhankelijk van de hardheid van de grond iets voor- of achterover te stellen. Uitgangspunt is dat de hoofdbalk met parallellogrammen te allen tijde min of meer waterpas afgesteld blijven.

Novaxi is in Frankrijk specialist in mechanische onkruidbestrijding. Homburg introduceerde dit jaar hun wiedeg in Nederland, maar de Fransman levert ook onkruidtrekkers. Twee tegen elkaar draaiende luchtbanden trekken schieters of grote onkruiden uit de grond.

Zwaar geconstrueerde sideshift van Binnove. Te combineren met camerabesturing. Ook in Frankrijk zijn er subsidiemogelijkheden voor werktuigen die ons de weg naar de toekomst moeten wijzen.

Eenvoudig, maar wel heel robuust gebouwd: de schoffel van het Franse Binnove. Op het frame geklemd met twee bouten en met een bout is ieder element nog wat voor- of achterover te verstellen.

Ermas is in Frankrijk en bekende fabrikant van velgen en constructies voor dubbellucht en spoorverbreders. Twee jaar geleden introduceerde het de merknaam Feelcrop. Dat levert wiedeggen en ook deze rotorwieder. Al eerder was Ermas ook toeleverancier van dergelijke losse elementen aan Monosem. De wiedeg en de rotorwieder zijn er tot werkbreedtes van 12 meter.

Mulching is populair onder de Franse graantelers. Ook Franquet, vanouds bekend van bietenrooiers en grondverkruimelaars, levert inmiddels een stoppelcultivator, de Cultiscalp, in dit geval met 12,5 meter werkbreedte om ondiep de stoppel min of meer af te schaven.

Agrisem is een van de aanbieders van werktuigen voor oppervlakkige stoppelbewerking. Zoals meerdere aanbieders toont het bedrijf de machine met een rij forse veertanden die bedoeld zijn om in onbewerkte of licht bewerkte stoppel stro en kaf goed te verdelen en een zaaibed te maken voor onkruid. In Engeland heel populair om duist te bestrijden door het eerst te laten kiemen.

Ook Agrisem en in Frankrijk enigszins een trend van de laatste jaren: zaaien in onbewerkte of slechts oppervlakkig bewerkte stoppels met een cultivator met voor dat doel aangepaste smalle beitels.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Schoffels en demo's op DLG Feldtage

Mechanische onkruidbestrijding was een van de grote onderwerpen op de demo’s van de DLG Feldtage van 11 tot 13 juni in...
Afbeelding artikel

VIDEO | Photoheyler-precisieschoffel schoffelt ook in rij

TREKKER ziet de cameragestuurde rotorschoffel van de Duitse machinefabrikant Photoheyler aan het werk in het gewas valeriaan.
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin