fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Harde klappen tijdens oldtimer tractorpulling in Achterberg

Foto's: Michel Velderman

Stalen wielen, gloeikoppen, petroleumtrekkers … alles komt voorbij tijdens de oldtimer tractorpulling van De Grebbetrekkers in Achterberg. Verdeeld over oldtimers, youngtimers en een aparte gloeikopklasse komen in meerdere gewichtsklassen in totaal 120 trekkers voor de sleepwagen. De oudste dateert van 1939.

In het Utrechtse Achterberg zetelt oldtimerclub De Grebbetrekkers. Een actieve vereniging die jaarlijks zo’n acht evenementen organiseert, waaronder tractorpulling. Aan de voet van de Grebbeberg verschijnen de trekkers voor de sleepwagens Stille Wille en Down Under, verdeeld over oldtimers (bouwjaar 1965 of ouder), youngtimers (bouwjaar 1966 tot 1985) en gloeikoppen. Je ziet duidelijk dat de latere trekkers een bak meer vermogen hebben bij hetzelfde eigen gewicht dan de echte oldtimers. Alles tegen elkaar laten rijden zou geen eerlijke competitie opleveren. Daarnaast heeft elke klasse zo zijn eigen liefhebbers, voor elk wat wils dus.

Youngtimers strijden om podiumplaats

De youngtimers strijden serieus om de podiumplaatsen. Het gaat met gezwinde spoed over de zandbaan. Bij de oldtimers is meer sprake van een mooi defilé van vervlogen merken en types, al is het enthousiasme er bij de deelnemers niet minder om. Bijzonder: in de klasse tot 3.500 kilo bestond meer dan de helft van het deelnemersveld uit Volvo BM 350’s.

Grote ééncilinder gloeikoppen

Speciaal elk jaar zijn de gloeikoppen. Met hun grote ééncilinders geven ze rake klappen voor de sleepwagen. Een prachtig schouwspel, dat in het donker alleen maar mooier wordt. De avond is verdeeld in twee sessies, in beide sessies rijdt elke trekker één keer. De afstanden bij elkaar opgeteld geven de uitslag. Helaas maakt een flinke regenbui aan het eind van de eerste sessie de banen modderig. De tweede bui, aan het eind van de avond, maakt de banen niet beter, maar levert wel prachtige plaatjes op. Bekijk de foto’s onderaan dit artikel.

Auteur: Ruben Fortuin

Vader en zoon De Heus brachten twee John Deere-tweecilinders mee naar Achterberg. Hans sr. reed mee in de oldtimerklasse tot 2.000 kilo met een John Deere A uit 1945.

Zoon Hans jr. bracht met zijn John Deere B uit 1939 de oudste trekker van de avond op de baan, in de oldtimerklasse tot 1.500 kilo. Met stalen achterwielen nog wel! In de tweede trek, na de regenbui, fungeerde het linker achterwiel als een greppelfrees. De stalen kammen groeven een mooie afwateringsgeul in de natte baan. Hij behaalde er een tweede plek mee.

​Frank van de Scheur schreef zijn Deutz Fahr DX 4.70 in in de 7.000 kilo youngtimerklasse. Daar reed hij tussen dikke zescilinder turbo’s, zoals een Deutz D130 06, Ford TW-20 en John Deere 4240 S. De zwarte rook uit de pijp verraadt dat onder de kap hard wordt gewerkt. Gewapend met een mooi setje dubbellucht en met een uitgekiende gewichtsverdeling, reed hij naar een tweede plaats. Achter de TW-20 van Arjan Versteeg, maar vóór de International 1055 van Gert Nap.

In de youngtimerklasse tot 4.500 kilo blies Martijn Boers met zijn machtige Allis Chalmers D-21 naar de overwinning. De trekker zal bij menig tractorpullingliefhebber oude herinneringen oproepen. Hij is in de beginjaren van tractorpulling namelijk uit Canada geïmporteerd door Willy van Moorsel, deelnemer van het eerste uur. Martijn verwijderde de rolbeugel en monteerde een setje nieuwe banden, de originele Firestones zaten onder de droogtescheuren. Verder liet hij de trekker volledig intact, inclusief stickers en de naam Double Trouble. Mooi om te zien dat de nieuwe eigenaar deze trekker net zo koestert als de vorige.

Helaas slechts vier gloeikoppen dit jaar, waarbij Sil Maas tijdens de eerste run ontbrak omdat hij onderweg stilviel vanwege een kleinigheidje in de aandrijving. Toch is deze klasse het spektakelstuk van de avond. Vlammen en vonken schieten uit de uitlaat. Martin Klaassen spaarde zijn KL Bulldog niet, en legde de in Australië door Kelly en Lewis onder licentie gebouwde trekker over de knie. Hij liet de motor zo ver onderuit gaan dat bij de laatste klap de draairichting van de dikke éénpitter omsloeg, de motor draaide achteruit! Geen ongewoon verschijnsel voor gloeikopliefhebbers. Het leverde hem wel de winst op.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tractorpulling Stroe: pech bij Internationals, Fendt pakt winst

De trekkers van de Grand National, de Farmstock en de trucks knokten om de punten op 7 en 8 juni in...
Afbeelding artikel

Tractorpulling Oudenhoorn: strijd om de eerste punten

Op Hemelvaartsdag streden de Grand Nationals om de eerste punten op Tractorpulling Oudenhoorn. TREKKER doet verslag.
Afbeelding artikel

Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton terug in Nederland

De Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton keert terug op de Nederlandse banen, met Nederlandse teamchef en Duitse teamleden.
Beheer
WP Admin