fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Oldtimer Lanz Bulldog: een bonk historie én roest

Honderd jaar geleden reden nog zes van deze gigantische trekkers op IJsland rond. Er is nog maar één Lanz Bulldog over. De gigantische machine staat tegenwoordig roestig te pronken in een eenvoudig schuur bij een landbouwmuseum in het dorp Hvanneyri. - Foto's: Mark Pasveer

In het IJslandse dorp Hvanneyri is de ‘þúfnabani’ te bewonderen – vertaald: de trekker die overal overheen rijdt. Het is één van zes gigantische Lanz Bulldog-trekkers die honderd jaar geleden het ruige land rondom Reykjavik omfreesden tot bouwland.

Zes van dit soort gigantische Lanz Bulldog-trekkers hebben in de periode 1921-1927 land ontgonnen in de regio rondom IJslands hoofdstad Reykjavik. Van die Lanz Bulldogs is er nog maar één over en die staat bij een landbouwmuseum in Hvanneyri.

Liefhebbers van een patina-look zitten hier goed, want de trekker heeft jarenlang buitengestaan aan de kust. Daardoor is de gehele trekker voorzien van een glimmende roestlaag. Zo’n twintig jaar geleden is een eenvoudige schuur om de Lanz Bulldog heen gebouwd om de roestvorming af te remmen. De trekker valt letterlijk uit elkaar; een koelrib-kolom ligt in het hoekje van de schuur.

Lees verder onder de foto

6,6 ton zware trekker

De achterwielen zijn bijna 2 meter hoog en de trekker telt drie traptreden. Dat is tegenwoordig niet zo bijzonder, maar voor een honderd jaar oude trekker is-ie gigantisch.

De 6,6 ton zware trekker is gebouwd in het Duitse Mannheim. In de Lanz Bulldog ligt een viercilinder benzinemotor die ooit 80 pk heeft geleverd. Er hangt een 2 meter brede frees achter, waarmee ruig land werd omgefreesd tot bouwland.

De trekker wordt ‘þúfnabani’ genoemd, wat de IJslandse bewoording is voor ‘rijdt overal overheen’. De trekker werd met z’n grote wielen namelijk gebruikt om over de veengrond te rijden. In Duitsland wordt zo’n trekker ook wel ‘Moor-Bulldog’ genoemd; ‘Moor’ betekent veen.

Lees verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Groot en traag

Volgens de verhalen zagen de IJslanders de komst van deze trekkers als een grote verandering op het gebied van mechanisatie. Achteraf viel dat ontzettend tegen, want met een rijsnelheid van 5 kilometer per uur waren de grote trekkers amper te verplaatsen.

Auteur: Bob Karsten

Ben je op zoek naar een oldtimer Lanz Bulldog? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Klassieke tweewieler Steyr 8140

Jo van Wylick in Maasbree (L.) gebruikt een tweewiel aangedreven Steyr 8140 van bouwjaar 1977 om zijn oldtimers te vervoeren
Afbeelding artikel

Oldtimer | Ford 740 Hi-Crop: Amerikaan op hoge poten

Conrad Versteeg is samen met zoon Demi altijd in de weer met oude trekkers. Ford heeft de voorkeur,
Afbeelding artikel

Oldtimer | Porsche 329 krijgt na grondige restauratie een nieuw leven

De Porsche 329 stond zo’n 30 jaar stil, toch was het een kwestie van een accu erop, starten en lopen, vertelt...
Beheer
WP Admin