fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

VK introduceert gedragscode voor autonome landbouwvoertuigen

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat een Code of Practice (CoP), oftewel gedragscode, voor het gebruik van autonome landbouwvoertuigen invoert. Deze biedt een kader voor de veilige integratie van autonome landbouwvoertuigen. - Foto's: Peter Roek / Hands Free Hectare Project

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat een Code of Practice (CoP), oftewel gedragscode, voor het gebruik van autonome landbouwvoertuigen heeft ingevoerd. Deze code is ontwikkeld door de British Standards Institution (BSI) na uitgebreid overleg met de agritech-business. Het doel van de code is om het gebruik van de autonome technologie te bevorderen.

Volgens de initiatiefnemers bevordert de gedragscode een bredere inzet van autonome voertuigen op – kleinere – boerenbedrijven. Zo wordt het gebruik van autonome machines sneller gerealiseerd. Dit biedt economische voordelen, draagt bij aan een duurzamere productie met betrekking tot milieu en klimaat en ondersteunt de groei van innovatieve start-ups en machinefabrikanten.

Agritech-business reageert positief over gedragscode

De Britse agritech-business reageert positief op de gedragscode (CoP). Ontwikkelaars, fabrikanten en gebruikers zijn het er allemaal over eens dat dit een enorme impuls zal geven aan de groei van autonome activiteiten in de land- en tuinbouw. Door het bieden van een standaard waarmee de agrbusiness kan werken, zijn autonome machines beter te ontwikkelen en te vermarkten.

Doelen van de gedragscode

In de inleiding van de gedragscode (CoP)https://knowledge.bsigroup.com/products/use-of-autonomous-mobile-machinery-in-agriculture-and-horticulture-code-of-practice/standard

staat: “Deze Britse norm is bedoeld om gebruikers te helpen bij het veilig integreren van autonome landbouwvoertuigen in hun landbouwactiviteiten.” Hieronder de belangrijkste doelen van de gedragscode (CoP):

  • Het beschrijven van veiligheids- en risicobeheer voor autonome landbouwvoertuigen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.

  • Het verstrekken van informatie over instructies en trainingen voor een veilige bediening en het onderhoud van autonome landbouwvoertuigen.

  • Het leveren van informatie en advies over bedrijfsplanning, inclusief het beheersen van gevaren en voorbereid zijn op noodsituaties.

Hoewel de naleving van deze gedragscode geen wettelijke verplichting is in het Verenigd Koninkrijk, zijn de aanbevelingen wel gerelateerd aan relevante wetten, zoals de Health & Safety at Work Act. Dus hoewel het vrijwillig is om je aan de CoP te houden, toch zullen onderzoekers, verzekeringsmaatschappijen en juristen vragen stellen over de naleving van de adviezen van de CoP als er iets misgaat.

Auteur: Mick Roberts

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin