fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

TREKKER maakt roadtrip op eigenzinnig IJsland

TREKKER nam een kijkje op IJsland, waar bijzondere en dikke trekkers rondrijden. - Foto's en video: Mark Pasveer

Waarschijnlijk is IJsland niet het eerste land waaraan je denkt als je het hebt over trekkers of landbouw. Je verwacht het misschien niet, maar op IJsland rijden bijzondere en dikke trekkers rond. En zelfs maaidorsers, hakselaars en aardappelrooiers. Tijd voor een roadtrip op IJsland.

Als je het hebt over trekkers of landbouw denk je niet meteen aan IJsland. In dat opzicht heeft het land zijn naam niet mee. De IJslanders zijn zeker niet onbekend met guur weer – koude wind en regen – maar dat het land alleen uit sneeuw en ijs bestaat is een misvatting.

De winters zijn relatief koel (gemiddeld rond het vriespunt) en in de zomer houdt het vaak met 15 graden wel op. Wel is het groeiseizoen kort. Zo rond eind juni maaien de veehouders hun eerste snede gras. De aardappels zitten dan al in de grond. In oktober is er alweer kans op sneeuw.

Gek op grote machines

Met dat gegeven is het niet verwonderlijk dat IJslanders graag grote machines kopen, want het werk moet snel gebeuren. Ook zijn ze zich ervan bewust dat een misoogst op de loer ligt door een late nachtvorst of hevige storm.

Lees verder onder de foto

Het is voor veel IJslanders te duur om een machineloods te bouwen, dus staan veel machines buiten.

Het is voor veel IJslanders te duur om een machineloods te bouwen, dus staan veel machines buiten.

10% grond geschikt voor landbouw

IJsland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en telt 372.500 inwoners. Slechts 10% van de grond is beschikbaar voor landbouw. Die grond vind je vooral in kustgebieden en vlakke valleien.

De veehouderij is een belangrijke tak: schapen, paarden, en het land telt ruim 600 melkveehouders. Er worden ook aardappels geteeld, en wortelen, gerst en koolzaad. Alles gaat wel net even anders dan we gewend zijn in Nederland of België; een beetje eigenzinnig.

Trekkers buiten parkeren

Dan over trekkers: overal in het landschap zie je Massey Fergusons. Het merk heeft een lange geschiedenis in IJsland. Vooral die uit de jaren zeventig en tachtig zie je om de haverklap: cabrio’s, zonder voorwielaandrijving. Ook Zetor was een poos marktleider. De modellen van eind jaren tachtig staan bij menig schuur. Volgens de IJslanders was het ooit dé trekker voor de schapenboer.

Het is niet altijd duidelijk of alle trekkers nog in gebruik zijn. Want meestal staan ze buiten. Vanwege het soms gure weer hebben de trekkers dan hun beste tijd al gauw gehad. Vanwege hoge salarissen en dure bouwmaterialen, is het voor veel IJslanders te duur om een machineloods te zetten. Dus staan veel machines buiten, ook al weten de IJslanders heel goed dat het materiaal daar wegrot. Wellicht is de drempel tot het verkopen van trekkers ook hoger dan wij gewend zijn, gezien het feit dat het een eiland is.

Lees verder onder de foto

Slechts 10% van de grond in IJsland is beschikbaar voor landbouw.

Slechts 10% van de grond in IJsland is beschikbaar voor landbouw.

Afijn, het leverde vele mooie beelden van ‘eenzame’ machines op. Want die verlaten machines, dat is toch wel tekenend voor IJsland. Wat ook opvalt tijdens de rondrit; wat zijn de IJslanders toch rustige en aardige mensen. Geen vraag is hen te gek, geen foto duurt hen te lang. Lees er alles over in TREKKER magazine nr. 418-419.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eerste kwartaal 2024 rooskleurig voor trekkerverkoop

In het eerste kwartaal van 2024 noteert Fedecom 567 nieuw-verkochte trekkers; 56 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Beheer
WP Admin