fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Made’s Powerweekend: volop techniek en spektakel voor tractorpulling fans

Made's Powerweekend is hét ultieme event voor liefhebbers van tractorpulling. Op de laatste dag zien we veel Europese klassen, met vooral in de Light Modified-klasse veel verschillende techniek. - Foto's: Bert Jansen

Met drie dagen tractorpulling op drie banen is Made’s Powerweekend het grootste evenement van Europa. Met een imposante videowall, grote feesttenten en een camping is dit hét ultieme event voor liefhebbers van tractorpulling. Op de laatste dag zien we veel Europese klassen, met vooral in de Light Modified-klasse veel verschillende techniek.

Na weken droogte trekt half juni op de buienradar een flinke vlek over West-Brabant. Zo groot, dat je denkt: vandaag geen tractorpulling. Helaas voor wie graag wat regen wil en gelukkig voor de bezoekers, er valt bijna niets. Bij het oplopen van het terrein van tractorpullingspektakel Powerweekend in Made valt meteen de enorme entree op. Aan de achterzijde drie enorme videoschermen en het podium. Voor het publiek is het op deze schermen goed te volgen.

Lees verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

De verrassing in de Light Modified-klasse komt van Dingo. Op het oog heeft-ie niet de uitstraling van een aantal concurrenten. Maar met een Mercedes V10-motor van 17 liter met daarop vier turbo’s, zet de trekker een prachtige prestatie neer. Dat de turbo’s goed hun werk doen, is duidelijk te horen aan het fluitende geluid dat de motor produceert. Opvallend aan de trekker is ook hoe goed het contact met de baan blijft. Er zit een bijzondere flexibiliteit in het frame. Daardoor houdt de trekker, hoewel de neus wat omhoog en omlaag gaat, een rechte koers.

De verrassing in de Light Modified-klasse komt van Dingo. Op het oog heeft-ie niet de uitstraling van een aantal concurrenten. Maar met een Mercedes V10-motor van 17 liter met daarop vier turbo’s, zet de trekker een prachtige prestatie neer. Dat de turbo’s goed hun werk doen, is duidelijk te horen aan het fluitende geluid dat de motor produceert. Opvallend aan de trekker is ook hoe goed het contact met de baan blijft. Er zit een bijzondere flexibiliteit in het frame. Daardoor houdt de trekker, hoewel de neus wat omhoog en omlaag gaat, een rechte koers.

Vrijwel elke Nederlandse en Europese klasse komt aan bod op een van de drie dagen. Door het grote aantal deelnemers en de diversiteit in techniek, levert Made’s Powerweekend een gevarieerd aanbod.

Zware afstelling

De eerste Europese klasse op het programma is de Limited Superstock. In de Nederlandse competitie gaat Iessel Diesel aan de leiding. Helaas raakte de Deutz buiten de baan: diskwalificatie. Door de zware afstelling lijkt een full pull er niet te komen.

Toch weet Snoopy even later een ruime 106 meter neer te zetten. Daarmee lijkt het gat groot. De techneuten van tractorpullingteam Snoopy hebben na een grote schade en vervolgens heel veel werk, de Ford 8010 weer voor elkaar. De MF Brothers Toy kreeg een nieuwe eigenaar en rijdt vandaag onder de naam Cobra XL. Een nette 90 meter, daarmee is het team erg tevreden.

De Deense Little Björn komt met ruim 104 meter dicht in de buurt van Snoopy. Maar al rijden de buitenlandse teams met grotere turbo’s, geen trekker kan aan de afstand van Snoopy tippen. De mannen van Ruff Stuff hebben hun motor nagekeken om de run te herkansen. Net na het optoeren, rond de 10 meter, dooft de motor ineens uit. Er is flinke schade waarbij de zuigers smolten.

Bij de in Frankrijk zeer succesvolle Froggy en Warrior werkt de techniek ook niet. Snoopy pakt de eerste plaats in de Nederlandse competitie, en Little Björn in de Europese.

Tekst: Marcel Klein Braskamp

Lees meer artikelen over tractorpulling op Trekkeronline

Deze Deense Gators en de Nederlandse De Jong Special hebben dezelfde motor als krachtbron: een Rover Meteor. Rolls Royce bouwde deze motoren voor Britse tanks. De V1-motor heeft een inhoud van 27 liter. Bij de prachtige Gators brengt een blower (een door een tandriem aangedreven luchtpomp) bovenop elke motor voor luchtdruk in die motor. Bij De Jong Special zorgen turbo’s voor de lucht. En hoewel een blower in eerste instantie vermogen kost, levert de betere drukvulling (en daardoor betere verbranding) meer vermogen op. Gators eindigt op een derde plaats, De Jong Special op een negende plaats in de Light Modified-klasse.

Deze Britse Aftermath komt oorspronkelijk uit Amerika en heeft drie V8-motoren. Ze zijn anders opgebouwd dan de motoren van bijvoorbeeld Wicked Screamer. Waar de Aftermath ‘wedge style’ cilinderkoppen heeft (ook wel Chevey style genoemd), heeft Wicked Screamer hemisferische (bolvormige) cilinderkoppen. Deze motor geeft meer vermogen, en dan mag je er maar twee op je trekker plaatsen. De Deense Metal Boy moet het met slechts één V8 doen, maar wel een hele forse. In de eerste run zet de trekker een full pull neer. In de finale weet-ie tot een knappe zesde plaats te komen. De winst in deze klasse gaat naar Wicked Screamer. Aftermath eindigt achtste.

In de Superstock-klasse zet European Maid de verste afstand neer. Hij blijft Maximum Risk bijna 5 meter voor in de finale. Een geweldige prestatie, wat voor een enthousiast publiek zorgt en een lovende reactie van andere teams. Tijdens de eerste poging lukte het veel trekkers om een full pull te halen. Dit geeft mooie, snelle runs. In deze Superstock-klasse rijden deelnemers die strijden voor punten in de Nederlandse Grand National-competitie én deelnemers die strijden in de Eurocup. European Maid rijdt niet Europees, waardoor de eerste plaats in die competitie naar Maximum Risk van team van der Waal gaat.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zo bouwt team Steel 2 Steal zijn nieuwe tractorpuller

Tractorpullingteam Steel 2 Steal bouwt een tractorpuller die met niets te vergelijken is wat nu op de baan staat. TREKKER kijkt...
Afbeelding artikel

Uitdagende runs tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten

De trekkers streden voor het eerst dit jaar om de verste afstand tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten. TREKKER is er...
Afbeelding artikel

Vader en dochter Schippers geven gas met tractorpullers

Michelle Schippers gaat al van jongs af aan met vader Michael mee naar trekkertrekwedstrijden. Hun tractorpullers zijn echt een vader-dochterdingetje.
Beheer
WP Admin