fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Rindert Kroondijk

De mechanisatie van melkveehouder Rindert Kroondijk groeide mee met het bedrijf. Over de drie Fendt-trekkers op zijn bedrijf zegt hij: "Technisch is Fendt top, de trekkers bieden veel comfort. Je bent zelfs na een lange dag werken nog niet moe. Wel lekker als je een dagje ouder bent." - Foto: Anne van der Woude

TREKKER-lezer Rindert Kroondijk is melkveehouder in Witmarsum (Fr.). Het serieuzere werk verricht hij met drie Fendts: een 311, een 415 en een 720 Vario.

Behalve moderne trekkers gebruik je ook nog wat oudjes. Zuinige Fries?

“Het bedrijf is nogal gegroeid, van veertig koeien toen ik het in 1994 overnam tot 250 nu. Dan groeit je mechanisatie mee. Het serieuzere werk doen we met drie Fendts, een 311, een 415 en een 720 Vario. Mijn vader kocht in 1977 een nieuwe Renault 651, dealer Bos zat immers in de buurt. Destijds een flinke trekker met zijn 65 pk. Tegenwoordig mag hij het voer nog aanduwen, en dat soort eenvoudig werk. Later ging Bos van Renault naar Deere, en uiteindelijk Claas. Toen zijn we op Fendt overgestapt.”

Bekijk en vergelijk trekkers

Is Fendt je favoriete merk?

“Technisch is Fendt top, de trekkers bieden veel comfort. Je bent zelfs na een lange dag werken nog niet moe. Wel lekker als je een dagje ouder bent. Heel anders dan de Volvo BM 814 die ook nog op het bedrijf is. Dan voel je het wel na een paar uur bezig zijn voor de hakselaar. Daar staan de stevige kosten tegenover, want een Fendt kan ook wel stuk. Maar de balans is positief.”

Hoe doe je de rest van de mechanisatie?

“De loonwerker komt voor het sleepslangen en het sloten reinigen. En ook bij het binnenhalen van het gras, dan helpen ze bij de 70 hectare grond op afstand. De rest – we bewerken in totaal 133 hectare – kunnen we meestal zelf af met eigen machines.”

Ook veel zelf sleutelen?

“Als een trekker aan de laptop moet, dan is dat voor de dealer. Maar ook hier geldt: wat we zelf kunnen, het mechanische, dat doen we zelf.”

Dus daar draai je je hand niet voor om?

“Zeker niet. Met een kameraad die nu met pensioen is, heb ik nog een Ford 3000 verbouwd voor trekkertrek. Voor de 2,5 ton-klasse mag je maximaal 70 pk hebben, maar die motor kwam niet verder dan 45 pk. Hebben we een nieuwe voorgezet, en ook een zwaardere koppeling. Da’s mooi om te doen.”

Heb je er een opleiding voor gehad, of zelf aangeleerd?

“Ik ben vroeg van school gegaan, zat daar toch alleen maar door het raam te kijken. Van m’n 16e tot 25e ben ik bij een loonwerker aan de slag geweest. Dat is mijn leerschool geweest wat mechanisatie en sleutelen betreft. Mijn jongste zoon sleutelt ook graag, de oudste heeft er niet veel mee. Dat is een koeienman.”

Auteur: Eric Wientjes

Ken je deze TREKKER-lezers van de maand al?

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jarno Hofsteenge

TREKKER-lezer Jarno Hofsteenge werkt als vertegenwoordiger maar is van huis uit monteur. Hij sleutelt graag aan zijn Deutz-Fahr Agrostar.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gemko van Schaick

Gemko van Schaick is zelfstandig aannemer en werkt met drie minigravers, een minishovel en een Deutz-Fahr van 110 pk met kieper.
Beheer
WP Admin