fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas levert Evion-maaidorser speciaal voor kleinere boerenbedrijven

De Duitse machinefabrikant Claas heeft de Evion-maaidorsers ontworpen voor kleinere boerenbedrijven die tijdens de oogst onafhankelijk willen zijn van een loonwerker. De Evion is een boerenmachine die volgens de fabrikant meerdere generaties mee kan. - Foto's: Jacco van Erkelens

De Duitse machinefabrikant Claas breidt zijn assortiment combines uit met een klein boerenmodel. De Evion-maaidorser is ontworpen in Duitsland en wordt gebouwd in China.

Claas is binnen de wereld van combines een enorme speler. Met de modellen Lexion en Trion heeft de fabrikant een breed aanbod capaciteitsmachines. Lange tijd waren er ook modellen voor kleinere bedrijven, zoals Avero en Tucano. Beide combines zijn inmiddels niet meer te verkrijgen. Om toch akkerbouwers te kunnen bedienen die onafhankelijk willen zijn van grote loonbedrijven, komt Claas met drie nieuwe modellen combines: Evion 410, 430 en 450.

6,7 liter Cummins-motoren

De drie Evion-maaidorsers zijn allen uitgerust met dezelfde 6,7 liter B6.7 zescilinder Cummins-motoren. Elk model heeft een ander maximumvermogen. Instapmodel Evion 410 heeft 204 pk en in de 430 levert de motor 231 pk. Het topmodel Evion 450 heeft een maximumvermogen van 258 pk. De maximumvermogens zijn beschikbaar bij 1.900 motortoeren per minuut. Het zogenoemde Dynamic Power-motormanagement stemt het vermogen af met wat op dat moment nodig is.

Modulaire bouw

De nieuwe combineserie is op basis van de Lexion- en Trion-combines ontworpen. Door basiscomponenten van de grotere broers te gebruiken, houdt Claas de expertise en onderdelenvoorraad beperkt. De techniek is immers bekend van andere combinemodellen.

De invoer met een breedte van 1.420 mm kennen we van de kleinere Trion- en Lexion-modellen. Achter de invoer zit een 600 mm open dorstrommel gevolgd door vijf 4,4 meter lange schudders. Anders dan de grotere versies heeft de Evion geen versneltrommel voor de dorstrommel. De dorskorf meet 0,95 vierkante meter en 6,25 vierkante meter zeefoppervlak van de schudders. De optionele hydraulische kafverspreider kennen we ook van de Trion.

Lees verder onder de foto

In de nieuw ontworpen cabine van de Evion-maaidorser zien we gelijkenissen met de andere combinemodellen. De armleuning kennen we uit de Lexion en Trion. Op de armleuning zit een 7 inch Cemis 700-touchscreenterminal.

In de nieuw ontworpen cabine van de Evion-maaidorser zien we gelijkenissen met de andere combinemodellen. De armleuning kennen we uit de Lexion en Trion. Op de armleuning zit een 7 inch Cemis 700-touchscreenterminal.

Maximaal 6,8 meter breed maaibord

De graantanks van de Evion 410, 430 en 450 hebben een inhoud van respectievelijk 5.600, 6.500 en 8.000 liter. Sensoren geven aan wanneer de graantank voor 70% gevuld is. Het lossen van de tank gaat via een 330 mm dikke lospijp met een snelheid van 90 liter per seconde. Lossen van de tank gebeurt dus binnen 1 tot 1,5 minuut. Aan de combine zijn maaiborden tot 6,8 meter breed of maisplukkers tot zes rijen te koppelen.

Ontworpen in Duitsland, gebouwd in China

In tegenstelling tot de Trion en Lexion worden de Evions gebouwd in het Chinese Gaomi. De reden hiervoor is dat de fabriek in China ingericht is op dit formaat combines. De machine is overigens in het Duitse Harsewinkel ontworpen.

Kamps de Wild in Zevenaar (Gld.) importeert de Evion-combines naar Nederland. De Evion 450-maaidorser is in de standaarduitvoering verkrijgbaar vanaf bruto € 266.300. De Evion 410 koste in de basisuitvoering € 238.000.

Auteur: Jacco van Erkelens

Op zoek naar een gebruikte Claas-maaidorser? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas Trion 730-maaidorser high end voor middensegment

TREKKER testte de Claas Trion 730-maaidorser vorige zomer uitvoerig. De 730 is met recht een high end middenklasse maaidorser.
Afbeelding artikel

Van landbouwmachines als neventak naar hoofdactiviteit

Akkerbouwer Peter Cuelenaere is sinds 2012 ook officieel handelaar in landbouwmachines. Wat begon als neventak neemt nu bijna al zijn tijd...
Afbeelding artikel

Grimme test prototype Varitron met grotere bunker

Het Duitse Grimme test in Nederland een prototype Varitron-aardappelrooier met grotere bunker. Dat blijkt uit foto’s op X (voorheen Twitter).