fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Wat kun je als trekkerliefhebber van IJsland verwachten?’

Fotograaf Mark Pasveer is vooral geïnteresseerd in oldtimers en kniktrekkers. In zijn blog vertelt hij wat een trekkerliefhebber als hij vindt van IJsland.

Als je net terug bent van een trip naar Zuid-Afrika en vervolgens naar IJsland reist, dan is dat even omschakelen. Niet alleen wat betreft het weer. En wat kun je eigenlijk als trekkerliefhebber van IJsland verwachten?

De naam IJsland doet niet veel goeds vermoeden als je denkt aan landbouw. Je zou misschien beter af zijn in Groenland. Als het vliegtuig de landing inzet, probeer ik iets van het eiland te ontwaren, maar IJsland is gehuld in een grijze deken. Eenmaal op de grond wordt het niet beter met 6 graden en een striemende regen.

De komende dagen regen in IJsland, dat heeft direct invloed op je werk als fotograaf. Bovendien zal er geen trekker op het land te zien zijn. Even denk ik terug aan Zuid-Afrika. Landbouwarealen zo ver het oog reikt en trekkers van formaat.

Vol goede moed verlaten TREKKER-redacteur Bob Karsten en ik de luchthaven. Een prachtige nieuwe weg leidt ons door indrukwekkende rotsachtige landschappen naar het zuidoosten. Als het maanlandschap uiteindelijk plaatsmaakt voor grasland zien we enkele boerderijen.

Trekkers spotten

De stemming wordt meteen beter als we in de buurt van het hotel al diverse trekkers spotten, een jaren tachtig Zetor en wat staat daar in een zandput, het lijkt wel een oude Inter. De volgende dag begint goed. Geen neerslag zoals mijn weer-app meedogenloos had voorspeld, en we blijken in een echt IJslands landbouwgebied te zitten.

Onderweg naar onze eerste afspraak stoppen we bij een trekker achter een schuur. Wat een een verademing dat boerderijen niet achter grote hekken staan en dat je kunt stoppen langs de weg en zo een erf op kunt lopen. Het flitst even door mijn gedachten; in Zuid-Afrika was ik niet gestopt.

Bij een ronde baal naar rechts

Als we bij een schapenhouder het erf oprijden om te vragen of we een foto mogen maken van zijn trekkers, voelen we ons meteen welkom. Natuurlijk mag het en ook de geschiedenis van zijn trekkers mogen we weten. Op een stuk hout tekent hij voor ons een routebeschrijving. Op een kruispunt bij een ronde baal rechts en als je dan weer een ronde baal tegenkomt zit je goed. IJsland bevalt mij wel, en wat zijn de mensen rustig en vriendelijk.

Auteur: Mark Pasveer

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin