Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Trekkers kijken op landbouwbeurs Nampo in Zuid-Afrika

Van 16 t/m 19 mei nam TREKKER een kijkje op landbouwbeurs Nampo in Zuid-Afrika. Meer dan 750 exposanten op 80 hectare tonen hun waren aan gemiddeld 20.000 bezoekers per dag. - Foto's: Mark Pasveer

De vierdaagse landbouwbeurs Nampo in Zuid-Afrika is iets anders dan we hier in Europa gewend zijn. Zuid-Afrikaanse boeren arriveren bij voorkeur met pick-ups (bakkies), vliegtuigen en helikopters. TREKKER nam vorige week een kijkje.

Lees ook: Zo ontstond de onverwoestbare Zuid-Afrikaanse ACO-trekker

Bezoekers arriveren met pick-ups (bakkies), vliegtuigen en helikopters. Voor ons als Europeanen een bijzondere ervaring, maar voor Zuid-Afrikaanse boeren heel gewoon.

Voor de opkomende boeren. De Zuid-Afrikaanse overheid stimuleert nieuwe boeren met gratis land. Deze beginnende boeren kopen vaak heruitgaven van iconen uit het verleden, zoals de Massey Ferguson 35 uitgebracht door Tafe.

Een populaire Valtra is de in Brazilië gebouwde A124. Er is veel vraag naar het zogenaamde platform model zonder cabine.

Nog geen Valtra Q. Zuid-Afrika moet nog even wachten op de Q. De importeur vindt de overlap met de bestaande modellen zoals de T-serie te groot.

De MF S7 debuteert. Massey Ferguson zet de S7 in de schijnwerpers. De middelgrote S7 is nu verkrijgbaar in Zuid-Afrika. Op het oog is de trekker gelijk aan de Europese variant, maar onderhuids zijn er wel wat verschillen. Het model wordt geleverd met de Agco Power Common rail-motor met milieuclassificatie Stage/Tier 2 zonder katalysator, EGR en adblue.

Landini op nummer 2. Na John Deere is Landini de best verkochte trekker in Zuid-Afrika. Andri Putten van Argo SA vertelt dat aftersales het belangrijkste is. Afgelopen jaar verkocht de fabrikant met een trouwe klantenkring 2000 trekkers. Landini heeft 60 dealers in het land. De Zuid-Afrikaanse Italianen hebben een iets afwijkende kleurstelling.

Line up Kubota. De Japanners zijn sterk vertegenwoordigd op landbouwvakbeurs Nampo. Een veel verkocht model komt echter niet uit Japan maar wordt in India gebouwd. De Kubota EK 60 Escorts is een simpele 55 pk trekker met stuurbekrachtiging. De vanafprijs is voor 180.000 Rand (€8.500).

Made in South Africa. Breda bouwt trekkers in Zuid-Afrika met Italiaanse componenten. Zo ligt in het model 885 een Fiat 85 pk dieselmotor.

Heb je nog €3 miljoen over dan is het aanschaffen van een Airbus-helikopter te overwegen. Airbus heeft een grote klantenkring in de Zuid-Afrikaanse agrarische sector. Zo worden de helikopters gebruikt om ontsnapte olifanten op te sporen en stropers te grijpen. Vooral de Nationale Parken zijn grote afnemers.

ACO-kniktrekker. De ACO staat bekend als trekker gebouwd voor en door boeren. Oprichter Justus Venter staat achter het rebuild programma van de onlangs nieuw leven ingeblazen firma. Behalve rebuilds zijn er plannen om een nieuwe serie trekkers te lanceren.

Gepantserde trekker. Deze grijze Frankie-trekker is niet bedoeld voor het strijdtoneel maar om pistache notenbomen mee klein te houden. Franco Pieterse, eigenaar van Pieterse Pecan Industy, bouwt de trekkers zelf met aan een arm cirkelzaagbladen.

Vliegende eerste hulp. De agrarische sector scoort slecht als het op veiligheid aankomt. Elk jaar raken mensen bekneld in machines of worden overreden op het boerenerf. In Zuid-Afrika is bij een ongeval vaak geen hulp beschikbaar. Rocket een jonge onderneming brengt daarin verandering. Met 11 EHBO-helikopters biedt Rocket snel hulp in afgelegen gebieden. Je neemt eenvoudig een abonnement voor je gezin (€20 per maand) en hulp is gegarandeerd.

Nieuwe John Deere-telg. Nieuwkomer is de John Deere 5080E met 3-cilinder 79 pk motor onder de kap. Deze trekker is in de loop van dit jaar verkrijgbaar in Zuid-Afrika.

Grote 'stroper'. Bezoekers kijken naar een Lexion-combine, in het Zuid-Afrikaans 'stroper' genoemd. De meeste combines zijn voorzien van een maisbek. Logisch, dat gewas domineert de akkers in de regio.

De grote John Deere 9RX doet het goed als selfie achtergrond.

Wie het kleine niet eert ... Chinese tuinfrezen worden uitvoerig bekeken door bezoekers. Vooral de 'emerging farmer' heeft interesse in de tweewielers.

Een Indiase VST-trekker wordt nog snel even opgepoetst. VST is gevestigd in India maar werkt nauw samen met het Japanse Mitsubishi. De compacte 927 heeft een Stage 5-motor met 24 pk onder de kap.

Reusachtige werktuigen. Het Zuid Afrikaanse Stark - maar ook Badger en Rula - bouwen voor de locale markt zware werktuigen veelal op wens van de afnemer.

De 'preplanter' van Badger doet de eerste bewerking en geeft een kunstmestgift. Deze wordt netjes ondergewerkt, wat het risico op uitspoeling verminderd.

Autonoom is nog ver weg. Een werktuigendrager van Axio TEQ is in de week van 15 mei aangekomen in Zuid-Afrika, vertelt Jaco Botes, operations manager bij Axio TEQ. Ondanks dat arbeid relatief goedkoop is in Zuid-Afrika, verwacht Botes toch dat de werktuigendrager zijn weg zal vinden naar bedrijven die soms wel 300 medewerkers inzetten voor klussen die de AXIO TEQ ook kan uitvoeren.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oogsten, bewerken en oldtimers bij Werktuigendagen in Oudenaarde

Met zo’n 200 exposanten waarvan 89 specifiek in de mechanisatie zijn de tweejaarlijkse Werktuigendagen in Oudenaarde het grootste evenement voor de...
Afbeelding artikel

Blog | ‘De (on)zin van elektrificatie’

TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum (l.) vraagt zich in zijn blog of elektrificatie het verschil moet gaan maken voor het klimaat.
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Beheer
WP Admin