fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Verboden in te halen, uitgezonderd trekkers’

TREKKER-redacteur Bob Karsten toert door IJsland en verbaast zich over de omvang en professionaliteit van de boerenbedrijven en het materieel. - Foto: Mark Pasveer

Lavavelden, puinwoestijnen en in de verte bergen. Prachtig! Maar trekkers verwacht je hier niet.

‘Eindelijk een helemaal trekker-vrije vakantie’, plaagde mijn vriendin, toen we zes jaar geleden op vakantie naar IJsland gingen. We verwachtten een prachtig land, maar geen landbouw. Als je landt op Keflavik Airport, helemaal in het zuiden van IJsland, en je gaat rijden, word je het eerste uur alleen maar versterkt in die gedachte.

Waar zijn de trekkers?

Een uur lang zie je niets anders dan lavavelden, puinwoestijnen en in de verte bergen. Prachtig! Daar niet van. Maar trekkers verwacht je hier niet. Al snel passeerden we toen een verkeersbord dat met symbolen duidde op iets als: verboden in te halen, uitgezonderd trekkers. Ik weet nog dat ik met enig triomf zei: ‘Maar dan zijn ze er dus wél!’

Afijn, tijdens die reis hebben we links en rechts best wat landbouw gezien, al kom je als toerist niet per se op de juiste plekken daarvoor. Ik spotte toch een paar flinke trekkers en zelfs een maaidorser. Sindsdien probeer ik mijn collega’s te overtuigen dat IJsland echt een zomerthema waard is. Dat is mij nu gelukt.

Van de ene verbazing in de andere

Tijdens deze reis, dit voorjaar, vielen fotograaf Mark Pasveer en ik van de ene verbazing in de andere. Ten eerste over de bedrijvigheid op het eiland. Dat er überhaupt aardappels en graan worden geteeld, maar ook over de omvang en professionaliteit van de boerenbedrijven. Ten tweede: dat zo veel materieel gewoon buiten staat, in weer en wind. Schuren zijn duur, klinkt het overal.

Gastvrij en tijd voor een praatje

En tot slot: hoe vriendelijk en rustig de IJslanders zijn. Iedereen maakt tijd voor een praatje, en een foto nemen is nooit een punt. Als we ergens op de bonnefooi aanklopten, leek het haast alsof de mensen ons al verwachtten. En zonder dat we iets vroegen, zette een akkerbouwer zelfs zijn Toyota-pick-up voor ons klaar, toen hij onze 2WD-huurauto niet geschikt vond voor het landweggetje achter zijn bedrijf. Echt, het maakt niet uit bij wie je aanklopt, de IJslanders gaan meteen van het goede uit.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin