fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Groter en diverser machinepark voor akkerbouwer’

De akkerbouwer krijgt een groter en diverser machinepark. Dat komt door drie ontwikkelingen. Welke dat zijn, legt TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum uit in zijn blog. - Foto's: Bert Jansen, Peter Roek, Jan Willem van Vliet

Als we kijken naar de grote trends die zich – ook op lange termijn – voordoen binnen de akkerbouw, dan is één ding zeker: de akkerbouwer krijgt een groter en meer divers machinepark. Hoe dat zo komt?

De oorzaak zit ’m in drie ontwikkelingen. Ten eerste verdwijnen gestaag steeds meer (niet alle) gewasbeschermingsmiddelen, waaronder glyfosaat (onder meer in RoundUp).

Glyfosaat is over een à twee seizoenen mogelijk verboden, of enkel toegestaan bij toepassing van nieuwe technieken zoals spotspraying. Machines zullen dit gemis moeten opvangen. Denk dan aan machines die de groenbemester kort maken en in de bovenlaag onderwerken zoals (bio-)frezen, schijveneggen of messenwalsen. Of wellicht wel ondiep werkende spitmachines of (eco)ploegen.

Meer mechanische onkruidbestrijding

Ten tweede zal – mede door het toekomstige gemis van gewasbeschermingsmiddelen – mechanische onkruidbestrijding een vlucht nemen. Voorbeelden zijn (slimme camera-)schoffels, wiedeggen of wiedrobots. Welke keus de akkerbouwer maakt, zal afhangen van de gewassen én het vertrouwen in hightech.

Passende groenbemester

Ten derde wordt de teelt van de groenbemester steeds belangrijker. De ultieme wens van elke akkerbouwer is het zaaien van de groenbemester die past bij de grondsoort, het bemestingsniveau, én die past bij de vorige en volgteelt. Denk eens aan de wellicht andere (combi-)zaaimachines die hier aan te pas komen. Het thema Bodem in TREKKER nr. 418-419 zoomt al in op deze trends. In datzelfde kader organiseert TREKKER samen met vakblad Boerderij de Akkerbouwdag, op 13 juli in Dronten (Fl.).

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Machines voor ondiep ploegen bekijken op Akkerbouwdag 2024

Bezoekers zagen op Akkerbouwdag 2024 machines voor ondiep ploegen aan het werk tijdens de machinedemo’s.
Afbeelding artikel

Foto | Werktuigen voor ondiepe grondbewerking naast elkaar op Akkerbouwdag

Op Akkerbouwdag 2024 was de keuze reuze: machines voor ondiep ploegen en spitten, (bio-)frezen en schijveneggen naast elkaar tijdens de demo’s.
Afbeelding artikel

Koeckhoven toont nieuwe vorendrukker en stro-inleggers op Akkerbouwdag

Koeckhoven.net, leverancier van landbouwmachines, toont 11 juli op Akkerbouwdag 2024 een kunststof wiel als vorendrukker op de Eco-JK-ploeg.
Beheer
WP Admin