fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veel volk, veel machines op Grasdag 2023

Op de Grasdag waren volop nieuwe machines te bekijken, zoals de Kuhn FC13460-triplemaaier. De werkbreedte is afhankelijk van de gewenste overlap verstelbaar van 12,40 tot 13,40 meter. - Foto’s: Michel Velderman

Veel volk en veel machines, waaronder heel wat primeurs op de jongste editie van de Grasdag. Op donderdag zou het gaan plenzen, maar achteraf viel dat mee in het Noord-Limburgse Grashoek. Vrijdag een stralende dag, en gezien de weersverwachting hebben de meeste bezoekers ook voor die dag gekozen. Veel te zien en te beleven op dit evenement.

Er draaien er inmiddels al meerdere in Nederland. Maar voor vrijwel alle bezoekers is het de eerste keer dat ze de Lely Exos-maairobot voor zomerstalvoedering aan het werk zien. Volledig autonoom en volledig elektrisch aangedreven.

De Zwitserse machinefabrikant ARB-Tec presenteert de Cutaro SR 1100. Een zelfrijdende maaier met een werkbreedte van 11 meter, 350 pk onder de motorkap, en een gewicht van 8,5 ton. ARB-Tec koopt de maaibalken en de kneuzers in bij Claas en bouwt daar zelf een maaier van. Kamps de Wild overweegt de machine te gaan importeren.

Landkracht ontwierp een wiedeg voor frontmontage, vooral bedoeld voor gebruik in combinatie met een doorzaaimachine achterop. Is voorzien van vier rijen 12 mm dikke, steile veertanden met 17,8 centimeter (effectief 4,45 centimeter) tussen de tanden. Dat past precies bij de 8,9 centimeter tussen de schijven van de Landkracht-doorzaaimachine. Relatief compact en veel tanden is het uitgangspunt.

De graslandbeluchter van Evers is er nu ook met een rotor met minder diep werkende messen. Hij combineert dat met een opgebouwd doseersysteem voor vloeistoffen. De vraag hiernaar is ontstaan vanuit de biologische landbouw, voor het toepassen van bijvoorbeeld biostimulanten.

De Erth Agriseeder is een Ierse doorzaaimachine, Het merk is in Nederland vertegenwoordigd door LMB Sarink Elferink in Voorst. Nieuw is dat de ventilator van de pneumaat nu hydraulisch wordt aangedreven in plaats van elektrisch. De doseerunit is een Kverneland Accord, de zaaischijven zijn van Väderstad.

De Vicon Fanex 1344C vult de serie schudders aan met twaalf rotoren en een werkbreedte van 13,4 meter. Hij vervangt de Fanex 1404C en is de kleinere broer van de vorig jaar geïntroduceerde 15,6 meter brede 1564C. De rotoren bewegen onafhankelijk van het draagframe, waardoor de hoogte van de trekhaak aan de trekker de afstelling van de schudder niet beïnvloedt. De 1344C is wat eenvoudiger uitgevoerd dan de 1564C. Staat op wat smallere banden en heeft een eenvoudigere ‘topstang’verstelling.

Fliegl kwam naar de Grasdag met een nieuwe Cargos-silagewagen. Behalve de kleurstelling net als de Fliegl-opraapwagens identiek aan de vroegere Cargos van Claas. Fliegl bouwt ook de Cargos-opraapwagens, en zal volgens Fliegl-importeur Luco Pauwels ook de vernieuwingen doorvoeren die al bij Claas op de rol stonden.

Kemp toont ‘vers van de pers’ een verdeler om vers gras op de voergang te verdelen. Is in principe gemaakt om aan een minishovel te bouwen, maar is ook te voorzien van een driepuntskoppeling voor de hefinrichting. Wordt hydraulisch aangedreven om ook door een dikke laag vers gras te ‘ploegen’. Op de grond steunt de trommel op kunststof glijplaten.

Deze New Holland Big Baler 1270 Rotor Cutter Plus is de nieuwste versie, modeljaar 23, te herkennen aan de nieuwste kleurstelling. Deze pers is uitgevoerd met af fabriek XL-tanden en weeginrichting.

Evers rust zijn graslandwoeler sinds kort uit met veerbelaste drukwielen. Eerder was dat een starre montage. Door de verende constructie heeft een bultje nu geen invloed meer op de machine als geheel.

Claas leverde dit jaar in Nederland de eerste twee exemplaren uit van de Disco 1010-vlindermaaier. Deze heeft 9,90 meter werkbreedte en blijft in transport onder de 4 meter hoogte door de maaiers iets schuin naar achteren op te klappen.

De TL 9065 is het nieuwe model Paus-telescoopkniklader, voorzien van een Deutz-Fahr Fase V-motor met een vermogen van 75 pk. Het is een combi van een shovel en een verreiker. Deze kniklader is speciaal gebouwd voor landbouwdoeleinden en kan tot maximaal 5 meter hoog laden. Denk aan het laden van voermengwagens. De Paus TL 9065 beschikt over een draaikrans, makkelijk bij het draaien naar links en rechts (tot 90 graden). Het voordeel van deze telescoopkniklader is dat je hoger zit dan in een verreiker. Prijs: € 85.000.

Tjalma maakte een nieuwe slanghaspel met een breedte van 1,95 meter, speciaal voor melkveehouders die zelf willen sleepslangen. De lengte van de slang is 1.000 meter. Deze slanghaspel, die voorzien is van verlichting, kun je zowel voor als achter aan de trekker hangen. Het benodigde vermogen is 100 pk. De prijs is € 5.950.

Samaz stapt voor de grootste werkbreedte af van het treintjesmodel, en introduceert de 11 meter brede, getrokken P10-1100T. Voor de nieuwe schudder met tien elementen is de huidige acht-elements versie gebruikt en uitgebreid met twee elementen. Bruto vanafprijs € 35.790.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Afbeelding artikel

Grasdag 2024 is op 20 juni in Dronten

Na het succes van de Grasdag in 2023, waar meer dan 3.000 bezoekers uit zowel binnen- als buitenland kwamen, wordt de...
Beheer
WP Admin