Horsch introduceert autonome zaaimachine Gantry RO G 500
De Duitse machinefabrikant Horsch kiest voor Brazilië, meer specifiek de Bahia Farm Show in Luís Eduardo Magalhães, om zijn autonome zaaimachine Gantry RO G 500 te testen in de praktijk voor marktintroductie.
De Gantry RO G 500 is in de tweede helft van 2022 uitgebreid getest in het noordoosten van Brazilië. Rodrigo Duck, CEO van Horsch in Brazilië, vertelt dat de zaairobot zelfstandig de route in het perceel kan rijden die vooraf is geprogrammeerd. “Met de machine die we nu aan het publiek presenteren, zet Horsch belangrijke stappen in het volledig automatiseren van autonome veldrobots”, aldus Duck.
Tot 36 meter werkbreedte
Voordeel van de Horsch Gantry RO G 500 is dat het gewicht dat nodig is voor voldoende druk op de afzonderlijke zaai-elementen (zaaikouter en aandrukwiel) efficiënt van het onderstel met de zaadtanks en motor naar onafhankelijk beweegbare draagframe van de zaai elementen wordt overgebracht en over de volle werkbreedte wordt verdeeld. De hoogte van het hoofdframe zorgt er voor dat de zaaibalk de onregelmatigheden van het terrein kan volgen.
De Gantry RO G 500 autonome zaaimachine heeft een werkbreedte van 36 meter breed. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de zaaibalken om te wisselen voor wintergewassen.
Waarom Brazilië als startpunt zaairobot?
Michael Horsch, oprichter van het bedrijf en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de zaairobot, zegt dat Brazilië uitermate interessant is als startpunt voor de Gantry RO G 500. De landbouwbedrijven worden er steeds grootschaliger. Dus is het volgens hem logisch om een zelfrijdende autonome zaaimachine te gebruiken als je twee keer per jaar moet oogsten.
Horsch labelt de ontwikkeling van de Gantry RO G 500 als hoge prioriteit. Naast gps-technologie en verbeterde rijpadenplanning voor meer efficiëntie, ligt de focus op onkruiddetectie en milieuvriendelijkheid. Hiervoor worden verschillende technologieën getest en geëvalueerd. “Ik ben vooral bezig met de optimale integratie van een robot in de operationele workflow”, zegt Horsch.
‘Nadruk op autonomie en logistiek’
Volgens Horsch ligt de kracht van het gebruik van een autonome machine in het feit dat medewerkers veel andere taken kunnen uitvoeren. “Bij het praktische gebruik van de Horsch Gantry ligt de nadruk vooral op autonomie en logistiek”, geeft hij aan.
Daarnaast is het in veel landbouwregio’s steeds moeilijker om jonge medewerkers te vinden. “Autonomie biedt het voordeel dat je zeer geavanceerde systemen kunt aansturen met behulp van digitale hulpmiddelen als smartphones en tablets die gebruik maken van gemaakt van landbouwkennis. Zo creëer je een nieuw en modern bedrijfsmodel”, concludeert hij.
Auteur: Daniel Azevedo
Lees ook: Kies jij voor een zaaimachine met dubbele zaadbak en dubbel doseersysteem?
Gerelateerde tags: Autonoom, Robots, Zaaien en Poten, Zaaimachines