fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Graspick-up 30R van John Deere en Kemper voedt zonder beperkingen zware hakselaar

De graspick-up 30R van John Deere en Kemper is voorzien van een nieuwe vijzel met een diameter van maar liefst 80 centimeter, in plaats van 56 centimeter bij de John Deere-versie van de 639. Opvallend is dat de vijzel vast is gemonteerd. - Foto's: Robin Looman

Om hakselaars met een vermogen tot 1.000 pk ook in gras optimaal te kunnen benutten, ontwikkelde John Deere in samenwerking met Kemper de graspick-up 30R. Opvallend is de 80 centimeter grote – vast gemonteerde – invoervijzel. Een impressie.

Degelijk, en passend bij een grote hakselaar. Zo oogt de nieuwe graspick-up 30R van John Deere. Het motorvermogen van hakselaars blijft toenemen. In België, Duitsland en Nederland wordt dit vermogen met name gebruikt in de maisoogst. Maar in landen als Engeland en Ierland doen de 900+ pk’s hoofdzakelijk dienst in de grasoogst.

Van belang is dat het voorzetstuk zo’n zware hakselaar zonder beperkingen kan voeden, ook in zware gewassen. Dat was dan ook de insteek van Kemper en John Deere bij het ontwerp van de graspick-up 30R. Bij het proefdraaien in Engeland smoorde een eerder prototype een John Deere 9900i met 970 pk nog flink in het gras. Naast het temmen van zware hakselaars, is de pick-up volgens de engineers van John Deere ook geschikt voor intensieve gebruikers, zoals groenvoederdrogerijen.

In Nederland zal de graspick-up 639 van Kemper in de meeste omstandigheden voldoende capaciteit bieden. Deze pick-up is ook verkrijgbaar als C3003 voor Claas, of als N3003 Maximum voor New Holland.

Vast gemonteerde invoervijzel

De graspick-up 30R is voorzien van een nieuwe vijzel met een diameter van maar liefst 80 centimeter, in plaats van 56 centimeter bij de John Deere-versie van de 639. Opvallend is dat de vijzel vast is gemonteerd. Deze kan niet bewegen bij bijvoorbeeld een prop gras. Dit was voor de chauffeurs en monteurs wel even wennen. Maar de gewasstroom blijkt tijdens het hakselen egaal, en goed af te stemmen op de dikte van het zwaden.

Lees verder onder de foto

De vijzel met een doorsnede van 80 centimeter oogt vrij fors. Tijdens het hakselen kan de rol niet bewegen bij een prop gras, dit is voor de chauffeurs en monteurs wennen. De vijzelbladen met een hoogte van 20 centimeter brengen het gewas rustig naar de invoer.

De vijzel met een doorsnede van 80 centimeter oogt vrij fors. Tijdens het hakselen kan de rol niet bewegen bij een prop gras, dit is voor de chauffeurs en monteurs wennen. De vijzelbladen met een hoogte van 20 centimeter brengen het gewas rustig naar de invoer.

De doordachte doorvoer van deze pick-up met grote vijzel is bijna niet te temmen. Bij de huidige serie van de graspick-up, de 639, is het mogelijk om bepaalde delen van de vijzel te vervangen. Volgens Kemper is dat bij deze pick-up niet nodig. De vijzelbladen met een hoogte van 20 centimeter zijn vervaardigd uit gehard staal. De randen van de bladen zijn er zelfs nog extra opgelast. Daarnaast zijn slijtagegevoelige delen, zoals de hoeken richting de invoer, van gehard staal. Optioneel kun je in het midden van de vijzel nog extra kammen laten monteren, dit om bij een kort gewas voldoende stroming te houden richting de invoer van de hakselaar. In de praktijk worden deze opzetkammen meestal niet gebruikt.

Aan de rechterkant van de pick-up zit de vijzel aan een onderhoudsvrij lager gemonteerd . De aandrijving komt vanaf de linkerzijde en is nagenoeg onderhoudsvrij. Hier zit een tandwielkast die onderlangs wordt aangedreven via een aftakaskoppeling met 21 splines. De aandrijving komt van de hakselaar. Nee, geen mechanische aandrijving: de koppeling is hydraulisch aangedreven en draait samen met de invoerrollen van de hakselaar.

Dubbele voorzetstukaandrijving

Standaard wordt de voorzetstukaandrijving gesynchroniseerd met de snelheid van de vijzel en de invoerrollen. Dit zorgt volgens de fabrikant voor soepele gewasovername richting de hakselaar. De mechanische aandrijving van de opraaptanden zit midden onder de pick-up. Op deze plek komt normaal gesproken de meeste kracht op de tandbalken te staan. De krachten worden nu links en rechts verdeeld, dat voorkomt torderen van de tandbalken.

De 30R graspick-up is voorzien van zes tandbalken met 6,5 millimeter dikke tanden. De werkbreedte van tand tot tand is 2,70 meter. Met een eigengewicht van 1.695 kilo is de 30R bijna 400 kilo zwaarder dan een 639 pick-up. Dubbele voorzetstukaandrijving is optioneel. Hierbij kun je de snelheid van de tanden onafhankelijk van de vijzel aanpassen. Dan moet de hakselaar wel zijn uitgerust met de optie Dual Header Drive. Een centraal geplaatste hydromotor drijft de tanden aan. De vijzelaandrijving verloopt via de 21 splines-aftakas. De olie voor de hydromotor midden onder de pick-up komt rechtstreeks van de hakselaar.

Lees verder onder de foto

De hydromotor van de aandrijving van de opraaptanden zit midden onder de pick-up. Op deze plek komt normaal gesproken de meeste kracht te staan. De krachten worden nu links en rechts verdeelt over de tandbalken, hiermee wordt ook torderen van de tandbalken voorkomen.

De hydromotor van de aandrijving van de opraaptanden zit midden onder de pick-up. Op deze plek komt normaal gesproken de meeste kracht te staan. De krachten worden nu links en rechts verdeelt over de tandbalken, hiermee wordt ook torderen van de tandbalken voorkomen.

Behalve voor deze aandrijving zijn nog twee hydrauliekaansluitingen nodig, namelijk om de voordrukrol met gaas omhoog te kunnen klappen en om de loopwielen in- en uit te klappen. De loopwielen zorgen voor de bodemvolging en staan na het uitklappen in lijn met het diepste punt van de pick-uptanden.

Geen pendelframe

De 30R-graspick-up heeft geen pendelframe. Dat zit al aan de John Deere-hakselaar. Momenteel wordt deze nieuwe pick-up alleen gebouwd als John Deere-voorzetstuk. De huidige 639 HD, die tot nu toe alleen voor John Deere-machines verkrijgbaar was in een premium uitvoering met onder meer dikkere tanden, zal nu ook in Kemper-rood voor andere merken verkrijgbaar zijn. Wannéér en óf de nieuwe 30R ‘heavy duty’ graspick-up er ook in Kemper-rood komt voor andere merken hakselaars, is afwachten.

Een John Deere graspick-up 30R staat in de catalogus vanaf € 55.500. De meerprijs voor centrale loopwielen bedraagt € 2.175. De dubbele aandrijving heeft een meerprijs van € 1.650.

Auteur: Robin Looman

Meld je aan voor Grasdag 2023 op 22 of 23 juni, met machines, een productbeurs, demo’s, lezingen en workshops. Heb je een abonnement op TREKKER magazine dan is het evenement gratis!

Een ketting aangedreven vijzel is verleden tijd in de 30R graspick-up. Via een tandwielkast aan de linkerkant wordt de vijzel aangedreven. De aftakaskoppeling links onder de pick-up wordt hydraulisch aangedreven en loopt synchroon met de invoerrollen van de hakselaar.

De hydraulisch uitklapbare loopwielen staan in de werkstand exact in lijn met het diepste punt van de pick-uptanden. De 30R graspick-up heeft geen pendelframe, deze zit al aan de John Deere-hakselaar. Optioneel zijn centrale loopwielen voor een goede bodemvolging.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

LMB Beuving levert dubbele telescopische veegband voor voer aanschuiven

LMB Beuving in Ruinen (Dr.) heeft dit voorjaar een dubbele telescopische veegband gebouwd om voer in de stal aan te schuiven.
Afbeelding artikel

Stilstaande wielen verleden tijd met vernieuwde Kaweco Radium Tractie-silagewagens

De investering in Kaweco Radium Tractie-silagwagen is fors, maar sleepkabels, extra trekkers en tijdverlies door vastzitten zijn verleden tijd.
Beheer
WP Admin