fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer vraag naar armmaaiers in driepunt: een marktoverzicht

In Nederland is het aanbod armmaaiers in de driepunt groot. TREKKER richt zich op de driepuntsarmmaaiers met een horizontale reikwijdte tussen 5 en 6,50 meter. - Foto: Greentec/Wim van Breda

De vraag naar armmaaiers in de driepunt voor groen- en natuuronderhoud neemt toe. Dit komt doordat de boer steeds meer aan groenonderhoud doet. Dat doet hij het liefst zo makkelijk mogelijk. Een marktoverzicht.

Importeurs ervaren een stijgende vraag naar maaiarmen met een horizontale reikwijdte van 3 tot 8 meter voor aanbouw in de driepuntshef van trekkers. De reden: steeds meer boeren zijn ook landschapsonderhouder en natuurbeheerder aan het worden. Ze kunnen dan zelf een moment bepalen om hun groenonderhoud te doen en hoeven niet te wachten op de loonwerker en/of het waterschap.

Lees verder onder de foto

Steeds meer boeren zijn actief als landschapsonderhouder en natuurbeheerder. Een horizontale reikwijdte van 3 tot 8 meter en aanbouw in de driepuntshef van de trekker is dan een populair uitgangspunt. - Foto: Elho

Steeds meer boeren zijn actief als landschapsonderhouder en natuurbeheerder. Een horizontale reikwijdte van 3 tot 8 meter en aanbouw in de driepuntshef van de trekker is dan een populair uitgangspunt. – Foto: Elho

Buitenlanders kijken vaak vol verbazing hoe natuurbeheerders in Nederland omgaan met het landschap. Bij ons zijn de hagen, struiken, bermen en slootkanten strak gesnoeid. Ze worden volgens bepaalde richtlijnen gesnoeid en gemaaid. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn goede voorbeelden van landen met veel hagen. De markt voor armmaaiers in Frankrijk is veel groter dan die bij ons.

In Groot-Brittannië wordt een haag als landschapselement beschouwd. In Duitsland beschouwen ze zo’n haag eerder als een soort onkruid. Een haag in Nederland wordt net als in Groot-Brittannië als landschapselement gezien. Krijg je als landschapsbeheerder een nieuw plan van de overheid, dan is er altijd aandacht voor groen.

Lees verder onder de foto

Net als in Groot-Brittannië worden hagen in Nederland als landschapselement beschouwd. Ze worden vaak volgens bepaalde richtlijnen gesnoeid en gemaaid. - Foto: Greentec/Wim van Breda

Net als in Groot-Brittannië worden hagen in Nederland als landschapselement beschouwd. Ze worden vaak volgens bepaalde richtlijnen gesnoeid en gemaaid. – Foto: Greentec/Wim van Breda

Voorwaarts gezette arm

In Nederland is het aanbod aan armmaaiers groot. TREKKER richt zich op de driepuntsarmmaaiers met een horizontale reikwijdte tussen 5 en 6,5 meter. Na een belrondje merken wij dat – mede door een tekort aan personeel – comfort en bedieningsgemak voor de trekkerchauffeur belangrijk zijn.

De zwenkhouding van de arm varieert van 100 tot 220 graden bij het merk Ducker. De machine kan zowel rechts als links van de trekker werken. Deze fabrikant is de enige die dit aan kan bieden.

Het zwenkbereik van de arm van overige fabrikanten ligt tussen 100 en 180 graden. Je kunt de arm dan zo neerzetten dat je naast het voorwiel kunt werken; de chauffeur kijkt schuin over het spatbord om zicht op het werk te houden. Anders moet hij naar achteren kijken om de klepelbak te zien. Dat is een nadeel. Daar zien fabrikanten een trend ontstaan: de vraag naar een voorwaarts gezette arm neemt toe.

Stabilisatie dicht bij de trekker

Een trekker is gebouwd om achter in de hef machines te dragen. Uit het oogpunt van veiligheid kan het problemen opleveren als een armmaaier achter in de hefinrichting komt te hangen. Het gewicht hangt vaak naar één kant. Als dit gewicht van de armmaaier niet goed is verdeeld en de machine niet dicht op de trekker is bevestigd, kan deze instabiel worden.

De fabrikanten van driepuntsarmmaaiers komen op verschillende manieren aan deze bezwaren tegemoet. Zo heeft McConnel aan de linkerzijde een olietank, gevuld met 180 tot 220 liter olie. Deze tank fungeert als contragewicht. Ook levert McConnel een stabilisatieset mee. Deze zorgt ervoor zorgt dat je een vijfpuntsaanbouw krijgt. Op deze wijze wordt de hefinrichting ontlast.

Elho heeft een contragewicht van 700 kilo. Dat maakt de maaiarm stabiel achter de trekker, zodat geen stabilisatiestangen nodig zijn.

Greentec kiest voor meer stevigheid en stabiliteit door middel van een vierpuntsbevestiging aan de trekker.

Ducker heeft een torsieframe in de driepuntsaanspanning. Zo’n frame verdeelt de zijdelingse krachten over de driepuntsaanspanning.

Marolin ontlast de hef met een stabilisatieset (twee schoorstangen). Kuhn rust de maaier uit met een Stabi-link. Dit geeft in combinatie met een snelkoppelframe maximale stabiliteit aan de trekker.

Lees verder onder de foto

Een armmaaier achter in de hefinrichting vraagt om beleid. Het gewicht hangt vaak naar één kant. Als je dit gewicht niet goed verdeelt en de machine niet dicht op de trekker is bevestigd, kan de machine instabiel worden. - Foto: Annelies Bakker

Een armmaaier achter in de hefinrichting vraagt om beleid. Het gewicht hangt vaak naar één kant. Als je dit gewicht niet goed verdeelt en de machine niet dicht op de trekker is bevestigd, kan de machine instabiel worden. – Foto: Annelies Bakker

Soepele bediening

De bediening en functionaliteit van de maaiarm worden steeds belangrijker. Zo zie je dat fabrikanten als McConnel, Noremat en Kuhn een driepuntsmaaiarm aanbieden met een elektrisch proportioneel gestuurde joystick waarop meerdere functies zitten. Hiermee kun je werktuigen als klepelmaaiers, heggenscharen, heggensnoeiers, onkruid- en wasborstels, cirkelzagen, greppelfrezen, grondboren en stobbenfrezen bedienen.

Ducker kiest voor een Canbus-bediening. Ferri laat zijn maaiarm bedienen via kabels en bij Marolin gaat dat met Bowdenkabels. De bediening van de giek en maaikop gebeurt bij Elho rechtstreeks op de ventielen van de trekker. Greentec biedt de armmaaier standaard aan met een hybride-armsysteemfunctie. Wanneer de chauffeur de arm intrekt, blijft het mulchdek recht, zodat je geen happen in de heg krijgt.

De prijzen van een driepuntsarmmaaier variëren van € 14.710 tot € 59.630. Bekijk het overzicht van de in Nederland verkrijgbare driepuntsmaaiarmen in de digitale TREKKER nr. 416.

Auteur: Annelies Bakker

Lees meer artikelen over cultuurtechniek op Trekkeronline.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Melkveehouder: ‘Vicon EXTRA 332XF Compact is frontmaaier zonder poespas’

Jan Brouwer is de eerste melkveehouder die ervaring opdeed met de nieuwe 332XF Compact van Vicon en is enthousiast over de...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Kuhn FC13460 RA-maaier

De Kuhn FC13460 RA-maaier van loonbedrijf Vragender wordt getrokken door een Fendt 930 Vario en maait de eerste snede op een...
Afbeelding artikel

SaMASZ-vlindermaaier geeft veel capaciteit

Bij melkveehouderij Van der Veen in Spanga (Fr.) bepalen capaciteit en onderhoud de keuze voor de SaMASZ-vlindermaaier.
Beheer
WP Admin