fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Marc Jansen (Trioliet): ‘Boer wil werkgemak en efficiënt voeren’

Marc Jansen (53) is sinds 1 maart de nieuwe CEO van Trioliet. Hij denkt dat werkgemak en efficiency over tien à vijftien jaar belangrijke issues voor boeren zijn. "Daaraan kan een elektrisch aangedreven voerrobot of voermengwagen bijdragen door vaker te voeren met minder arbeid. De functie van de boer gaat veranderen.”- Foto: Trioliet

Marc Jansen is sinds 2018 in dienst bij Trioliet als manager productie en logistiek. Sinds 1 maart is hij CEO. Zijn grootste uitdaging is organische groei. Ook wil hij het voerproces en het werkgemak van een veehouder optimaliseren. Een interview.

Hoe voeren we in Nederland onze koeien?

“Over het algemeen zeer professioneel. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de wereld, staan wij als Hollanders vooraan. Dat komt omdat we – vergeleken met het buitenland – nog niet zulke grote bedrijven hebben. Eigenaren werken over het algemeen zelf mee op de boerderij. Je ziet de enorme betrokkenheid, én dat melkveehouders enorm innovatief zijn.”

Hoe zie je de ontwikkeling van elektrisch voeren?

“Als je kijkt naar stationaire machines en bedrijven die zelf elektriciteit opwekken, kan het aantrekkelijk zijn om elektrisch te mengen en te voeren. Dit is nu vanwege de hoge aanschafprijs alleen interessant voor de grote melkveebedrijven. Het mengproces vergt nog zoveel vermogen voor voermengwagens dat het lastig is om een aantrekkelijk, betaalbaar systeem te ontwikkelen. Met wat nuchter boerenverstand zie je dat je zo’n dikke batterij misschien wel beter voor andere systemen kunt gebruiken dan voor die ene voermengwagen. Als het zover is, zijn wij daar klaar voor.”

Zijn er ook andere mogelijkheden om efficiënter of autonoom te voeren?

“Voor geheel autonoom voeren moeten er nog betaalbare systemen komen. De snelheid van zo’n autonoom voertuig op het erf is nog zeer beperkt door onduidelijke wetgeving. Er zijn al systemen met een voerkeuken op de markt. Dat gaat betrekkelijk snel en de conservering van het voer blijft goed bewaakt. De robot kan zelf het voer uit de keuken halen en aan verschillende groepen in de stal uitdoseren. Zo kun je vaker vers voer verstrekken. Iedere koe krijgt wat zij nodig heeft.”

Hoe denk je dat we hier over tien, vijftien jaar de koeien voeren?

“We gebruiken minder fossiele brandstoffen. De elektrificatie neemt toe, al dan niet met waterstof. Werkgemak en efficiency is dan een belangrijk issue voor boeren. Daar kan een elektrisch aangedreven voerrobot of voermengwagen aan bijdragen door vaker te voeren met minder arbeid. De functie van de boer gaat veranderen.”

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Proefrit met Trioliet Triotrac M

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Robot Kubota KATR wint CES Innovation Award

Kubota Noord-Amerika heeft met robot Kubota KATR de Best of Innovation-award gewonnen op de CES Innovation Awards 2025.
Afbeelding artikel

BLOG | Craig Rupp (Sabanto): ‘Autonome machines: evolutie, geen revolutie’

Craig Rupp, CEO van de Amerikaanse loonwerker Sabanto, verkent in deze blog wat autonome machines in de landbouw kunnen betekenen.
Afbeelding artikel

Autonome trekker of veldrobot; welke machine past op jouw bedrijf?

Autonome trekkers en robots vormen nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, maar de vraag ernaar stijgt....