Herberth Samsom (TBAuctions): ‘Weg naar veilinghuis wordt eenvoudiger’
Onlangs nam TBAuctions het Nederlandse veilinghuis Epic-Auctions over. TREKKER spreekt met Herberth Samsom, de man achter het Europese veilingconcern TBAuctions, waar ook Troostwijk Auctions onder valt. Een interview.
Vertel eens, wat is de reden van de overname?
“Heel simpel. Hoe meer bieders je hebt, hoe meer ze klikken en hoe beter de prijsvorming. En dan krijg je ook meer verkopers. Zo kom je in een soort ‘winning circle’. Momenteel komt 90% van alle kavels die wij verkopen van vrijwillige veilingen, dus geen faillissementen. Het veilen is ontdekt als een methode om goed van je gebruikte spullen af te komen. Het is transparant, je weet precies waar je aan toe bent en overal ter wereld kan een geïnteresseerde meebieden.”
Hoe kom je in die winning circle?
“We investeerden in een zelf ontwikkeld digitaal platform, Atlas. Een online platform waar al onze veilingbureaus onder draaien. Daarna moet je grote veilinghuizen in diverse landen kopen. Vervolgens koppel je dat aan elkaar en krijg je meer bieders, dus meer potentiële kopers. Daarom kochten we Epic-Auctions. Epic heeft unieke bieders die we niet hebben op ons platform. Door deze uitbreiding van onze ‘bidderbase’ verbetert de prijsvorming.”
Waar staat TBAuctions tussen alle veilingbureaus?
“Wij zijn de grootste in Europa. In Europa vindt slechts 3% van gebruikte producten zijn weg via veilingen. Wij denken dat dit binnen vijf jaar verdubbelt. Toen ik in 2016 bij BVA Auctions begon, was de omzet € 100 miljoen, nu € 1,2 miljard. Door de popularisering van veilingen groeien wij enorm. Veel stoppende loonbedrijven en boeren laten hun machines veilen. Dus je ziet dat de weg naar een veilinghuis steeds makkelijker wordt. We denken dat het marktaandeel van veilingen niet 10%, maar zeker 25 of 30% hoort te zijn.”
Wat is de meerwaarde voor een boer om te veilen?
“Een dealer behoort minimaal 30 tot 40% aan zijn handel te verdienen. Je kunt rustig stellen dat zo’n boer de marktwaarde van het product dat hij verkoopt dan niet behaalt. De kans daarop is bij een veiling groter. Uiteindelijk gaat een machine van eindgebruiker naar eindgebruiker. Je haalt al die schakels er tussenuit.”
Nu is Epic-Auctions overgenomen. Wie volgen?
“De afgelopen jaren namen wij veilinghuizen over in Zweden, Noorwegen, Denemarken, België, het Verenigd Koninkrijk en nu dus ook in Nederland. Hetzelfde spel willen wij ook in Amerika gaan uitrollen.”
Auteur: Annelies Bakker
Gerelateerde tags: TBAuctions, Veilingen