Terug naar nieuwsoverzicht

Einde van groei Epic Auctions nog niet in zicht

Frans Maas (57) is Managing Director en partner bij Epic Auctions.

Veilen is hot. Ook in de mechanisatie. Dat merkt ook veilinghuis Epic Auctions. In 2014 werden de eerste kavels geveild, inmiddels is Epic Auctions uitgegroeid tot een van de grootste veilinghuizen in Nederland op het gebied van landbouw, grondverzet, transport en bouw. We spraken met Managing Director en partner Frans Maas (57).

Vorig jaar won Epic Auctions brons bij de Gazellen Awards van het Financieel Dagblad. Dit is een award voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland. Epic Auctions won deze in de categorie voor kleine ondernemingen in Zuid-Nederland. Begonnen met vier veilingen per jaar met ongeveer 150 kavels, is het bedrijf in ruim zeven jaar tijd uitgegroeid naar maandelijkse veilingen met ruim 1.000 kavels op de eigen locaties en daarnaast externe veilingen.

“Onze veilingen zijn vooral gericht op landbouw, grondverzet, transport (intern transport, bedrijfsauto’s en vrachtwagens) en bouw. Landbouw heeft daarin ongeveer een aandeel van 30 tot 35%. Grondverzet beslaat ook een groot deel van het aantal aangeboden kavels”, vertelt Frans Maas.

Uit z’n voegen

Epic Auctions werd opgericht in Eindhoven maar verhuisde al snel naar een 1,5 hectare grote veilinglocatie in Leende. Ook daar groeide het bedrijf uit zijn jasje. In 2018 kwam de externe locatie Elst (Gld.) ter beschikking voor het bedrijf. In 2020 kocht Epic het ongeveer 3 hectare grote oude douanecomplex in Breda. Inmiddels worden de veilingen om de maand op de locaties in Breda en Leende georganiseerd, met ruim 1.000 kavels per veiling. Naast de maandelijkse veilingen op eigen terrein, zijn er dit jaar ook nog tien externe veilingen.

“We gingen heel vlot van niks naar € 30 miljoen veilingomzet in 2021. Daarover krijgen wij de commissie, die overigens ten opzichte van andere veilinghuizen heel laag is. Zowel binnen als buiten deze sector. De koperscommissie ligt namelijk rond de 5%. Dat hebben we vanaf het begin gehad, en eigenlijk niet meer losgelaten. Dat hoeft ook niet, want onze kosten zijn laag, en daar is de klant uiteraard blij mee. Een reden om deze commissie op korte termijn te verhogen is er dus niet”, zegt Maas.

Internationaal tintje

De veilingen van Epic Auctions bereiken niet alleen Nederlands publiek. “Ons klantenbestand is inmiddels heel internationaal. Er staan klanten uit meer dan honderd landen geregistreerd en elke veiling bieden klanten uit zo’n veertig verschillende landen mee. De meeste daarvan, ongeveer 95%, bevinden zich in Europa. “Het ‘op locatie organiseren van veilingen’ hebben we in België nu enkele keren gedaan. Dit jaar gaan we voor het eerst naar Duitsland. Zo blijven we ook buiten de Nederlandse grenzen groeien.”

Dynamische wereld

Maas, die tientallen jaren werkzaam was in de (groot)handel van bevestigingsmaterialen, maakte in 2018 de stap naar Epic Auctions. Het meest opvallende in het werk vindt hij de dynamiek in dit wereldje. “Het ene moment is je veilingterrein vol met machines, een week later is het terrein leeg en maak je je klaar voor een volgende veiling”, vertelt Maas “Daarnaast komt er een hoop sentiment bij kijken. Soms geven klanten meer uit dan ze van plan zijn, soms hebben ze een koopje. Maar het is eigenlijk altijd spannend, zeker als partijen tegen elkaar opbieden. We hanteren trouwens geen minimumbedragen. Ook wel no-reserve. Daarmee is de hoogste bieder altijd de koper. Het is namelijk vervelend als je denkt een kavel te winnen, en later hoort dat het toch niet doorgaat, omdat het minimumbedrag niet is gehaald. We vragen aan de inbrenger wel een indicatiebedrag, maar dat is om het startbod te bepalen.”

De dynamiek zit volgens Maas ook in het vertrouwen in de sector en de snelheid waarmee deals worden gesloten. “Bij andere grote bedrijven en dergelijke bedragen komen er vaak juristen aan te pas om alles in contracten met veel kleine lettertjes vast te leggen. Dat is in deze sector niet zo. Er is een grote basis van vertrouwen. Het is ons er ook alles aan gelegen om dat vertrouwen niet te schaden. Het vertrouwen komt te voet maar gaat te paard, zeggen ze wel eens. En dat klopt wel. Het sluiten van een deal gaat hier bijna met het drinken van een kop koffie. En ook eventuele conflicten worden vaak zo opgelost. Dat zijn er overigens bijzonder weinig, en het wordt ook eigenlijk altijd netjes opgelost. Dat vind ik echt heel bijzonder, zeker als je beseft om wat voor bedragen het kan gaan.”

Alleen digitaal

Denk bij deze veilingen niet aan het opsteken van bordjes om een bod uit te brengen, of een veilingmeester die probeert de prijs op te drijven en het hoogste bod bevestigt met een slag met de hamer. De veilingen bij Epic Auctions gaan helemaal online. “Natuurlijk zijn er kijkdagen waarop geïnteresseerden kunnen komen kijken. Dan mogen ze ook de machines starten, even voelen hoe ze zijn.” Voor wie niet de mogelijkheid heeft om te komen kijken, zorgt het veilinghuis voor een zo compleet mogelijke omschrijving. “Het lijkt misschien een open deur, maar een goede en vooral eerlijke beschrijving bij de kavels is heel erg belangrijk. Als dat niet goed is, komen klanten en aanbieders niet bij je terug. Daarnaast zijn goede foto’s erg belangrijk, en we maken video’s van het rijdend materieel. Daarmee geven we de klant een zo goed mogelijk beeld van de kavels.”

Dat een goede beschrijving belangrijk is, blijkt bijvoorbeeld uit een kavel genaamd ‘aanhanger voor de laatste rustplaats’. “Ik dacht, dat is schroot, maar het bleek werkelijk een aanhanger te zijn voor het vervoeren van een lijkkist.”

Voor dit jaar heeft Epic Auctions nog tien veilingen op de agenda staan, waarvan drie in de agrarische sector. En volgend jaar? Frans: “Dan hopen we de veilingen buiten Nederland verder uit te breiden en vooral op de veilinglocatie in Breda het aantal aangeboden kavels te vergroten. Het einde van de groei lijkt in ieder geval nog niet in zicht.”

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Herberth Samsom (TBAuctions): ‘Weg naar veilinghuis wordt eenvoudiger’

TBAuctions nam onlangs het Nederlandse veilinghuis Epic-Auctions over. TREKKER in gesprek met Herberth Samsom, CEO van TBAuctions
Afbeelding artikel

TBAuctions neemt veilingspecialist Epic Auctions over

Internationaal veilingplatform TBAuctions, gespecialiseerd in de agrarische markt, neemt het Nederlandse Epic Auctions over.
Afbeelding artikel

IJsland kent kleine, soms grillige trekkermarkt

Trekkerdealer Fridrik Ingi Fridriksson vertelt hoe de mechanisatiemarkt in IJsland in elkaar steekt, en ook over hoe grillig die soms is.
Beheer
WP Admin