fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Spuitmachine vullen? Gesloten vulsysteem CTS in 2024 verplicht

Vanaf 2024 wordt het verplicht het zogeheten closed transfer system (CTS) te gebruiken. TREKKER bekijkt of de gesloten vulsysteem-techniek er klaar voor is.- Foto: Mark Pasveer

Het zit eraan te komen: bij het vullen van de spuit met gewasbeschermingsmiddelen is het straks verplicht het zogeheten closed transfer system (CTS) te gebruiken. TREKKER bekijkt of deze gesloten vulsysteem-techniek er klaar voor is.

De spuitmachine vul je natuurlijk het liefst zonder ook maar een druppel gewasbeschermingsmiddel te morsen. Goed voor het milieu én goed voor jezelf. Je wilt immers niet in contact komen met chemische stoffen. Techniek om zonder morsen vloeistoffen vanuit een jerrycan in de spuit te schenken, bestaat al langer. Ook voor vullen vanuit grotere vaten of IBC’s. Het aantal aanbieders van een gesloten vulsysteem is klein. Ze zijn nog druk bezig om de techniek te verbeteren.

Leveranciers rekenen erop dat het werken met een gesloten vulsysteem per 1 januari 2024 verplicht wordt in Nederland. Dat staat nog niet vast, evenmin onder welke voorwaarden precies. De Overleggroep gesloten vulsystemen gewasbeschermingsmiddelen, een initiatief van Croplife (het vroegere Nefyto) waarbij ook partijen als het ministerie van LNV, de mechanisatiesector, SKL en chemiefabrikanten betrokken zijn, komt deze maand met een advies. Groot punt daarbij is de beoordeling of de praktijk er klaar voor is om al komend jaar aan zo’n verplichting te voldoen.

Easyconnect-schroefdop op verpakking

Of het reëel is om per 1 januari aanstaande een gesloten vulsysteem te verplichten, is een technische kwestie. Zijn er systemen waarmee dat praktisch uitvoerbaar is? En zijn die ook voldoende leverbaar?

De middelenfabrikanten zijn gezamenlijk al langer in de weer om een dop op de jerrycans te maken die geschikt is om zonder morsen op een vulsysteem aan te sluiten. En ook weer veilig, zonder morsen, af te koppelen. Dat werd de easyconnect-schroefdop. Deze komt, als hij zijn definitieve vorm heeft gekregen, op verpakkingen van 1 tot 20 liter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De easyconnect-dop is afschroefbaar en heeft een inwendig membraan. Dat opent zich bij plaatsing op een gesloten vulsysteem. Bovenop zit nog een losse stofdop. - Foto: Easyconnect

De easyconnect-dop is afschroefbaar en heeft een inwendig membraan. Dat opent zich bij plaatsing op een gesloten vulsysteem. Bovenop zit nog een losse stofdop. – Foto: Easyconnect

Een verpakking met een easyconnect-dop heeft geen aluminium seal meer. Want los van de wens om verpakkingen geschikt te maken voor een gesloten vulsysteem, wil de industrie ook van die seals af. Een losgetrokken seal is chemisch afval. En hij raakt makkelijk kwijt. Het lossnijden of afpellen brengt de gebruiker in contact met chemische middelen, en daar wil iedereen volledig vanaf.

Tekst gaat verder onder de video

Vier aanbieders gesloten vulsystemen

De easyconnect-dop lijkt nu zijn definitieve vorm te hebben gekregen, al is dit nog niet helemaal zeker. Momenteel zijn er vier aanbieders van gesloten vulsystemen.

  • Agrotop heeft al langer zijn easyFlow, en paste dat aan voor easyconnect.

  • Pentair heeft een systeem dat in het prototypestadium verkeert.

  • Homburg importeert de Accurite van de Israëlische producent Tefen.

  • Goat Throat bestaat al langer in de VS. De producent kan het gesloten vulsysteem leveren, zodra het ontwerp van de easyconnect-dop definitief is.

Lechler heeft een prototype, en hoopt in 2024 zijn systeem te kunnen leveren. Accurite is nu de enige die een elektronisch gestuurde vulautomaat levert; die van Agrotop, Goat Throat en Pentair werken handbediend.

Wat de systemen gemeen hebben, is dat ze na het vullen van het middel volledig worden gespoeld. Is de jerrycan leeg, dan wordt ook die volledig gespoeld.

Auteur: Martin Smits

Agrotop werkt al tien jaar aan systemen om zonder morsen of blootstelling aan het middel de landbouwspuit te vullen en het fust te reinigen. Het verkocht er al zo’n 3.000. De easyFlow bestaat in verschillende uitvoeringen. De eenvoudigste is alleen geschikt om een fust volledig leeg te maken. Met variant easyFlow-M doseert de gebruiker handbediend de hoeveelheid middel in een geïntegreerd maatglas. De easyFlow werkt ook met jerrycans met een seal. Een inwendig mechanisme in de adapter die je op de jerrycan schroeft, opent het seal. Gaat de can niet volledig leeg, dan kun je hem van het apparaat nemen zonder morsen. In principe blijft de adapter dan op de jerrycan zitten om die gesloten te houden. Voor de easyconnect-dop ontwikkelde Agrotop een nieuwe adapter, klaar voor levering over enkele maanden. Ook voor grote fusten als IBC’s heeft Agrotop een closed center systeem. Dat bedien je min of meer als een brandstofpomp. De teller vermeldt de gebruikte hoeveelheid. Aansluiten op een schoonwaterleiding, en het systeem reinigt zich volledig zonder een druppel te morsen. De kleinste dosis die de easyFlow-M kan vullen is 60 milliliter. Er is ook een prototype voor 10 milliliter, bijvoorbeeld om de tank onder een drone te vullen. Prijsindicatie voor een volledig systeem, inclusief vijf adapters voor de jerrycans, is rond € 1.500. Een systeem voor grote fusten kost zo’n € 2.200. - Foto: Agrotop

Agrotop levert ook een priem die wanneer een jerrycan volledig leeg moet in de bodem wordt geprikt om sneller lucht in te laten. - Foto: Agrotop

Het Britse Pentair biedt het Cleanload Nexus-systeem aan. CHD in Ter Apel is dealer/importeur en ook bij Kramp staat het op de bestellijst. Zover is er in ons land alleen een prototype bij CHD. De Cleanload Nexus is ontworpen voor de easyconnect-dop. Aanvankelijk was de gedachte dat een maatverdeling op de jerrycans zou volstaan om te doseren. Zo’n jerrycan kan echter sterk kleuren en dan is moeilijk of helemaal geen niveau af te lezen. Het doseren gaat daarom via een gekalibreerde slang, handbediend. Pentair doseert vanaf 200 milliliter en daarboven in stapjes van 25 milliliter. Prijsindicatie: € 3.500. - Foto: Pentair

Homburg in Stiens importeert AccuRite van het Israëlische Tefen. Het volledig elektronische systeem werkt alleen met easyconnect. Je plaatst de jerrycan op de AccuRite en bedient de vulmachine via een display. Kies voor volledig leegtrekken of voor een zelf te bepalen hoeveelheid. Er zijn drie spoelprogramma’s: standaard, medium en intensief. Doseert op dit moment alleen hoeveelheden vanaf een halve liter; voor meer toets je stapjes van 100 milliliter erbij. Reinigen van systeem en jerrycan gebeurt automatisch. Gebruik je de jerrycan niet volledig op, dan spoelt-ie ook de dop en kun je de jerrycan weer van het apparaat afnemen. De AccuRite werkt zonder adapter op de jerrycan. Leverbaar vanaf het derde kwartaal van dit jaar, prijs rond € 3.500. - Foto: Martin Smits

Het Amerikaanse Goat Throat levert sinds 2011 closed-transfersystemen voor zowel jerrycans als grote vaten. Voor de Europese markt wacht het nog op de definitieve versie van easyconnect. Anders dan de concurrenten zet Goat Throat de jerrycan niet ondersteboven op het apparaat. Naar keuze met een handpomp of perslucht pers je de jerrycan leeg. Het bedrijf richt zich vooral op het doseren van kleine hoeveelheden, al vanaf 50 milliliter. “Wij zijn niet de snelste om een jerrycan leeg te trekken, maar wel de nauwkeurigste en het meest geschikt voor kleine hoeveelheden.” Goat Throat wordt vertegenwoordigd door het Belgische AAMS. - Foto: Goat Throat

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

LeapBox: AI voor beeldherkenning en vaststellen biomassa

Spuittechniekfabrikant BBLeap brengt camerasysteem BeeLeap op de markt, maar levert ook de technologie voor PWM-spuittechniek LeapBox.
Afbeelding artikel

Rozenkweker Seuren verwijdert onkruiden met persluchtschoffel

Seuren Kwekerijen heeft een schoffelbalk uitgerust met perslucht. Daarmee blaas je kleine onkruiden uit de rozenrijen en hoef je geen chemie...
Afbeelding artikel

Group Verschueren gaat Zasso-machines importeren

De Belgische Group Verschueren, onder andere bekend van hun maaioplossingen, gaat een strategische samenwerking aan met het Zwitserse Zasso. Verschueren verwerft...
Beheer
WP Admin