fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Spektakel bij Tractorpulling Indoor Putten

Tractorpuller Secret of the Valley overtuigt in de finale van de indoor tractorpulling in Putten opnieuw en zet de beste afstand ruim 2 meter verder. - Foto's: Michel Velderman

Tijdens Tractorpulling Indoor Putten op 17 en 18 maart streden de trekkers voor het eerst op een nieuwe locatie in Putten (Gld.). TREKKER was erbij en zag de trekkers tot het uiterste gaan voor volle tribunes.

De compleet verbouwde ruimte bestaat uit meerdere hallen. In een ervan ligt de baan voor Tractorpulling Indoor Putten. De rook verzamelt zich in de nok. Gigantische ventilatoren trekken de rook uit de hal. Dat is buiten goed te zien.

De baan van 80 meter ligt er goed bij. De trekkers hebben veel grip. Dat geldt ook voor de sleepwagen. De snelheid zit er bij de machines goed in, maar als de messen aan de onderkant van de sleepvoet zich in de baan vastbijten, worden ze opvallend hard geremd. Dat lijkt niet te gelden voor Secret of the Valley.

Supersnelle Secret of the Valley

De trekker Secret of the Valley gaat ongelooflijk snel en komt ruim voorbij de full pull-lijn tot stilstand. De John Deere 6030 maakte een enorme groei door de afgelopen jaren.

De John Deere 4320 met de naam Van Stappust heeft als een van de weinige trekkers in de klasse banden met hogere nokken. Stond enkele jaren geleden een enkele trekker in deze klasse op speciale pullerbanden, nu zie je ze bij de meeste trekkers. Dat blijkt later vandaag ook de succesformule in deze klasse.

Tekst gaat verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

De verrassing in de Two Wheel-drive klasse komt van Bad Habit. De nieuwste technieken op het gebied van een V8-motor zitten in deze trekker. En dat was te zien. Wat een geweld komt er uit deze motor! Je voelt je hele lichaam trillen als je langs de baan staat. BK Power gaat als laatste machine net niet door de full-pull lijn, maar komt wel in de finale met deze afstand. En waar dit gele kanon in de eerste run voorzichtig op het gas gaat, krijgt hij in de finalerun vol de sporen. En dat levert de eerste plaats op. Bad Habit wordt tweede en de derde plaats is voor Rattle ’n Hum, van het studententeam van de HAS in Dronten.

De verrassing in de Two Wheel-drive klasse komt van Bad Habit. De nieuwste technieken op het gebied van een V8-motor zitten in deze trekker. En dat was te zien. Wat een geweld komt er uit deze motor! Je voelt je hele lichaam trillen als je langs de baan staat. Bad Habit wordt tweede. BK Power gaat als laatste machine net niet door de full-pull lijn, maar komt wel in de finale met deze afstand. En waar dit gele kanon in de eerste run voorzichtig op het gas gaat, krijgt hij in de finalerun vol de sporen. En dat levert de eerste plaats op. De derde plaats is voor Rattle ’n Hum, van het studententeam van de HAS in Dronten.

Erik Peeters geeft zijn prachtige Farmall 1206 flink de sporen. Met een enorm geweld stuift hij over de rechterkant van de baan, ver voorbij de full pull-lijn. Dat de motor alles geeft, blijkt aan het eind van de run met een flinke brand onder de kap. Gelukkig snel geblust, maar het is de vraag of de trekker in de finale terugkomt.

De Deense Krone Hulk, een trekker met het uiterlijk van een John Deere 8530, zet als laatste een full pull neer, als enige door het midden van de baan. De eveneens Deense Blue Dream bereikt bijna de full pull-lijn en is de vierde finalist.

Klappen van de zuigers

De prachtige Secret of the Valley overtuigt in de finale opnieuw en zet de beste afstand ruim 2 meter verder. Aan de klappen van de zuigers is te horen dat zich een enorm geweld afspeelt in de motor. Wat een geluid!

De Krone Hulk verzet de leidersvlag weer een stukje. Als laatste laat de Deense Blue Dream zien wat hij waard is. De Ford is met ruim 82 meter de winnaar van deze klasse.


Auteur: Marcel Klein Braskamp

Bij de run van Bandit treedt in de rechter motor een zogeheten backfire op, een verbranding die niet in de cilinder plaatsvindt. Om verdere schade te voorkomen wil je de motor dan snel stilzetten. Maar doordat de kabel naar de bobine was losgerukt, kon de ontsteking niet worden verbroken. Stilzetten lukt dan dus niet. De noodstop aan de achterzijde van de trekker geeft eveneens geen resultaat. Dit leidde tot grote paniek bij het team.

Als het contact uiteindelijk wordt verbroken, komt de motor tot stilstand. Het nieuwe brandstofsysteem dat het team afgelopen winter monteerde, staat achteraf gezien iets te arm. Dat zorgt voor veel vermogen, maar geeft ook kans op schade door een backfire of gebrek aan koeling.

Easy Rider krijgt een nieuwe versnellingsbak die de wielen zo’n 15 km/u harder laat draaien. Op deze zware baan kan dat nog wel eens te veel zijn. Hardere banden zorgen voor iets minder grip, maar is dat genoeg om de wielen rond te krijgen en een goeie afstand neer te zetten? Dat blijkt zeker het geval, en de trekker zet een prachtige snelle full pull neer. Bij de vernieuwde Ruff Stuff treedt een probleem op tijdens het optoeren. Volgens het team mogelijk een van de vele sensoren die op de motor zitten. In de finale kan Easy Rider helaas niet terugkomen vanwege een technisch probleem. Hierdoor gaat Iessel Diesel er met de winst vandoor in deze Limited Superstock-klasse.

Bij de trucks zorgt de Iron Horse voor bijzonder veel rook. De prachtige Iveco-truck met een V8-motor zet de eerste afstand neer in de Supersport Truck-klasse. Na nog een proeftrek besluit de wedstrijdleiding om de sleepwagen te laten staan. En dat lijkt een pittige afstelling op deze bikkelharde baan die je bij een outdoorwedstrijd nauwelijks ziet. Dit verrast veel teams. Toch lukt het een truck om twee keer de full-pull lijn te halen: Iron Man. Qua naam bijna identiek, qua techniek niet. De Volvo FH16 weet vandaag een gat te slaan van ruim 3 meter.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton terug in Nederland

De Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton keert terug op de Nederlandse banen, met Nederlandse teamchef en Duitse teamleden.
Afbeelding artikel

Zo bouwt team Steel 2 Steal zijn nieuwe tractorpuller

Tractorpullingteam Steel 2 Steal bouwt een tractorpuller die met niets te vergelijken is wat nu op de baan staat. TREKKER kijkt...
Afbeelding artikel

Uitdagende runs tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten

De trekkers streden voor het eerst dit jaar om de verste afstand tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten. TREKKER is er...
Beheer
WP Admin