Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Eric Gröniger

Eric Gröniger in Overdinkel (Ov.) heeft een van de laatst geproduceerde Ford 4610-trekkers in zijn bezit. "Die zag ik op internet in Oostenrijk te koop staan. Toen zijn we eens wezen skiën en ben ik meteen maar bij de verkoper langsgegaan. Ze hebben hem in een viercilinder veranderd, origineel zijn het driecilinders. Een heel speciaal exemplaar dus." - Foto: Ronald Hissink

TREKKER-lezer Eric Gröniger is monteur bij machinefabrikant Trioliet, waar hij gebruikte voermengwagens opknapt. In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan trekkers, zoals aan zijn Ford 4610.

Op je Facebook-pagina staat ‘Een boer met verstand, heeft een blauwe trekker op het land’. Dat moet een fan van New Holland zijn …?

“Dat spreekt voor zich. Maar mijn echte blauwe hart is een Ford-hart. Ik ga ook op de foto met mijn Ford 4610.”

Vertel, hoe ben je bij die kleur uitgekomen?

“Dat is al heel jong ontstaan, als klein jochie. Mijn vader was een boerenzoon, maar werkte bij de gemeente. Daar reed hij op Ford-trekkers. Ik mocht af en toe ook mee, en dat maakte indruk.”

En hoe komt het van af en toe meerijden tot sleutelen en restaureren?

“De interesse was er altijd al. En toen ik vijftien, zestien was, wilde ik een eigen trekker. Kon ook, want we woonden buitenaf en hadden genoeg ruimte. Toen kocht ik m’n eerste, een Massey Ferguson 133. Ik heb dus ook nog wel een rood hart … Ik heb de MF opgeknapt, andere banden eronder, helemaal netjes. Toen zag ik in een kleine advertentie in Boerderij: een Ford 4610. Het was een echte sleuteltrekker. Net als wel meer Fords had-ie motorpech gehad, er lag al een nieuwe motor in. Ook die is helemaal opgeknapt.”

Maar die Ford-trekker staat niet op de foto …

“Nee, ook die is weggegaan. Maar ik kocht er nog een. Die zag ik op internet in Oostenrijk te koop staan. Hoge vraagprijs, hij bleef lang onverkocht. Ik heb hem een tijd in de gaten gehouden. Toen zijn we eens wezen skiën en ben ik meteen maar bij de verkoper langsgegaan. Uiteindelijk heb ik toch een prijs kunnen afspreken. Het is een 4wd-variant. Later heb ik het serienummer nagetrokken. Het blijkt een van de laatst geproduceerde 4610’s te zijn. Bij deze was de motor al in het eerste jaar vastgelopen, en reeds vervangen. Ze hebben hem in een viercilinder veranderd, origineel zijn het driecilinders. Een heel speciaal exemplaar dus.”

Sleutelen is niet alleen je hobby maar ook je werk?

“Ja, ik werk alweer 22 jaar als monteur bij Trioliet. Lekker dichtbij, elke morgen 12 kilometer. En ik ga nog steeds met plezier naar mijn werk. Mijn hoofdtaak is het opknappen van gebruikte voermengwagens, meest demo-modellen en uitleenwagens. Als zo’n voermengwagen terugkomt, kijk ik hem grondig na en ik maak alles weer helemaal in orde. Ik zet er de nieuwste techniek op indien nodig. Dan worden de wagens overgespoten en zijn ze weer als nieuw. De afwisseling geeft veel voldoening. Geen twee klussen zijn hetzelfde, morgen heb ik weer wat anders te doen.”

Auteur: Eric Wientjes

Ken je deze ‘lezers van de maand’ al?

Gerelateerde tags:

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Fleur Benders

Fleur Benders is opgeleid tot loonwerker, maar runt een transportbedrijf. Naast DAF, Scania en Iveco S-Way staat er een Case Magnum...
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Rindert Kroondijk

Melkveehouder Rindert Kroondijk verricht het serieuzere werk op zijn bedrijf met drie Fendts: een 311, een 415 en een 720 Vario.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jan Kasius

TREKKER-lezer en loonwerker Jan Kasius in Westbroek (U.) begon in 1996 voor zichzelf. De hoofdmoot is infra.
Beheer
WP Admin