fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wereldwijde verkoop elektrische trekkers groeit naar € 289 miljoen in 2032

New Holland toonde onlangs een prototype van een elektrische en autonome trekker. De zogenaamde T4 Electric Power heeft een accu en levert tot 120 pk. - Foto: New Holland

De verkoop van elektrische trekkers wereldwijd groeit naar verwachting van 94,04 miljoen dollar (€ 88,04 miljoen) in 2022 naar 319,23 miljoen dollar (€ 298,84 miljoen) eind 2032. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Fact.MR.

De noodzaak om alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen (geen emissie-uitstoot) en aanzienlijk lagere brandstofkosten stimuleren de verkoop van elektrische trekkers, aldus het rapport van Fact.MR. Bovendien vormen strenge regelgeving met betrekking tot emissie-uitstoot en hernieuwbare energie wereldwijd een reden om te zoeken naar elektrische aandrijfoplossingen.

Beperkte beschikbaarheid elektrische trekker

De beperkte beschikbaarheid van elektrische trekkers remt de groei van de markt echter af. En dan zijn er nog praktische nadelen van elektrisch rijden, zoals de lage snelheid, de beperking van de batterijtechnologie en de lage energieopslagcapaciteit.

Accu’s voor elektrische voertuigen bestaan uit brandbare componenten als lithium, mangaan en polymeren. Wanneer lithium wordt blootgesteld aan water, wordt het extreem reactief. Dat vergroot de veiligheidsrisico’s van deze batterijen in extreem droge of vochtige omgevingen. Dit kan ook een rem zetten op de verkoop van elektrische trekkers.

Lees ook: Zo werkt E-power van John Deere

Tekort aan oplaadpunten

Volgens het rapport van Fact.MR geven de meeste boeren en tuinders de voorkeur aan trekkers op fossiele brandstoffen, omdat die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het tekort aan oplaadpunten in landen als India kan de invoering van elektrische trekkers remmen.

Geografisch wordt de wereldmarkt voor elektrische trekkers naar verwachting gedomineerd door Noord-Amerika vanwege de stijgende vraag naar compacte trekkers.

Azië, met als koploper India, zal in de nabije toekomst aanzienlijk groeien op de wereldmarkt voor elektrische trekkers. De technologische modernisering en overheidssteun in landen als India, China en Indonesië zullen de vraag naar elektrische trekkers in de komende jaren doen toenemen.

Het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika zullen waarschijnlijk een kleine deel voor hun rekening nemen op de wereldmarkt, maar ook daar zal de verkoop van elektrische trekkers in rap tempo toenemen.

Auteur: Hugo Claver

Lees meer artikelen over elektrische machines op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin