fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Bert Haikens

Akkerbouwer en loonwerker Bert Haikens in 2e Exloërmond (Dr.) heeft een bijzondere loonwerktak: het onderhoud van golfbanen. "Mijn vader kende de initiatiefnemer van een golfbaan in de buurt. Eind jaren negentig kwamen ze overeen dat hij het onderhoud kon doen. Dat is steeds verder gegroeid.” - Foto: Hans Banus

Akkerbouwer en loonwerker Bert Haikens verricht het merendeel van het werk met eigen machines. Voor zijn bijzondere loonwerktak schafte hij heel andere machines aan.

Als abonnee ben je een veteraan, aangemeld rond je 20ste. Dus al vroeg in mechanisatie geïnteresseerd?

“Ik ben opgegroeid op ons akkerbouwbedrijf. Van kleins af aan wilde ik al boer worden. De machines boeiden mij altijd, al mocht ik van mijn ouders tegen m’n veertiende pas echt ermee werken. Het blijven toch dingen met een risico.”

Ben je flink gemechaniseerd, doe je veel werk zelf op het bedrijf?

“Het grootste deel kan ik met eigen machines af. Voor mest uitrijden en bieten rooien laat ik de loonwerker komen. En de wortelen zaait en oogst de afnemer zelf. Veel ander werk doe ik samen met een collega met machines die we delen. Niet alleen om de kosten van de dure machines over meer hectares te spreiden, maar je hebt ook mensen nodig. Dus help ik met hen mee, en zij bij mij.”

En dan heb je ook nog een bijzondere loonwerktak …

“Ja, het onderhoud van golfbanen. Mijn vader kende de initiatiefnemer van een golfbaan in de buurt. Eind jaren negentig kwamen ze overeen dat hij het onderhoud kon doen. Dat kon niet met onze akkerbouwmechanisatie, er is geïnvesteerd in materieel als maaimachines en een compacttrekker. Het is klein begonnen en steeds verder gegroeid.”

Dus je hebt eigenlijk twee machineparken?

“Ja, de overlap is vrijwel nul. Alleen gebruik ik de compact op gazonbanden wel in de wortelen om aardappelopslag aan te pakken. Dan krijg je geen sporen in de volvelds gezaaide wortelen. Maar verder kan ik de speciale kooi- en cirkelmaaier, kleine veldspuit, en de Vertidrain (prikt ‘naalden’ 10 centimeter in de grond om de zode te beluchten, red.) niet in de akkerbouw gebruiken, en heb ik aan de zware mechanisatie niets op de golfbaan. Het lichtere materieel, vooral de compacttrekker, is wel geschikt voor onderhoud van natuurranden en bufferstroken. Daar komt straks wellicht meer werk in.”

Hoe combineert golf met de arbeidspieken in de akkerbouw?

“Het is soms behelpen, dan zou je willen dat er 48 uur in een dag zat. Maar dat is steeds tijdelijk en kort. Het voordeel van golfbanen is dat je een vrij constante, voorspelbare werkdruk hebt. Pa helpt nog voltijds mee en er is een vaste arbeidskracht, plus nog een zzp’er als het nodig is. Daarmee is het rond te zetten.”

Ben je ook nog handig in onderhoud en sleutelen?

“Het meeste kan ik nog zelf, en ook doe ik soms wat aanpassingen aan machines. Maar het nieuwere materieel moet vroeg of laat een keer aan de laptop, en dan houdt het voor mij op. Maar daarvoor heb ik een goede relatie met de dealer.”

Auteur: Eric Wientjes

Ken je deze ‘lezers van de maand’ al?

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jarno Hofsteenge

TREKKER-lezer Jarno Hofsteenge werkt als vertegenwoordiger maar is van huis uit monteur. Hij sleutelt graag aan zijn Deutz-Fahr Agrostar.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gemko van Schaick

Gemko van Schaick is zelfstandig aannemer en werkt met drie minigravers, een minishovel en een Deutz-Fahr van 110 pk met kieper.
Beheer
WP Admin