fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Effectiever en sneller schoffelen met smart camera sideshift’

Foto: Wifo

Met de smart camera sideshift van Wifo kun je nauwkeuriger schoffelen, ervaart Bram Lommerts van SPNA. “Goed en precies schoffelen vergt met deze cameragestuurde techniek geen inspanningen van de trekkerbestuurder, en je kunt flink doorrijden. Dit maakt onkruidbestrijding met de schoffel een stuk interessanter.”

Afgelopen groeiseizoen deed Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (Gr.) uitgebreid ervaring op met cameragestuurd schoffelen. Dit gebeurde met een schoffel die was gekoppeld aan een Wifo cameragestuurde sideshift aan de fronthef. Wifo ontwikkelde de slimme besturing van de sideshift samen met Doorgrond, een bedrijf dat zich heeft toegelegd op automatisering en robotisering in de akkerbouw.

Wifo Smart Camera Sideshift in sperziebonen

Medewerkers van de proefboerderij gebruikten de Wifo Smart Camera Sideshift om een gewas biologische sperziebonen van onkruid te ontdoen. En dat lukte erg goed. “Twee keer met de schoffel er doorheen was voldoende om het gewas op zware kleigrond onkruidvrij te krijgen”, vertelt Bram Lommerts. Hij is onderzoeker bij de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) waar ook Proefboerderij Ebelsheerd onder valt.

“We waren al gewend om te schoffelen met behulp van GPS-techniek die er voor zorgt dat de trekker automatisch op de juiste plek door de rijen rijdt. Maar met alleen GPS moet je als chauffeur nog steeds voortdurend bijsturen om de schoffel de gewasrijen goed te laten volgen. De Wifo sideshift neemt dit werk over van de trekkerbestuurder. Sterker nog, de slimme camera werkt nauwkeuriger en sneller dan de mens”, aldus Lommerts.

“De camera herkent de gewasplantjes aan hun kleur en laat de sideshift naar links of rechts bewegen om de schoffel binnen centimeters van het gewas te houden zonder het gewas te beschadigen. Kortom, je kunt de schoffels dichter op elkaar zetten en superscherp schoffelen”, zegt Lommerts.

De Wifo sideshift heeft een bereik van 300 mm, en dat is volgens Lommerts ruim voldoende. “De meeste bewegingen van de sideshift zijn niet meer dan enkele centimeters groot.”

Tekst gaat door onder de foto

Als groot pluspunt van de Wifo sideshift noemt Lommerts dat het apparaat zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de trekker te gebruiken is, en met elk type schoffel gecombineerd kan worden. - Foto: Wifo

Als groot pluspunt van de Wifo sideshift noemt Lommerts dat het apparaat zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de trekker te gebruiken is, en met elk type schoffel gecombineerd kan worden. – Foto: Wifo

Beter schoffelresultaat met smart camera sideshift

De onderzoeker concludeert dat de slimme cameragestuurde sideshift niet alleen zorgt voor een beter schoffelresultaat, maar ook arbeidsverlichting met zich meebrengt. “De trekkerchauffeur kan vertrouwen op de techniek en hoeft zich niet voortdurend op de schoffel te concentreren. Een groot bijkomend voordeel is dat de trekker een stuk sneller kan rijden.”

Leverancier Wifo claimt dat je met de Smart Camera Sideshift tot 20 kilometer per uur nauwkeurig kunt schoffelen. Met zo’n hoge snelheid heeft Lommerts geen ervaring. “Want we combineerden het schoffelen met een wiedeg achter de trekker om de grond in de rij ook los te maken. De wiedeg was de beperkende factor waardoor we niet sneller gereden hebben dan ongeveer 8 kilometer per uur. Zonder camerabesturing was 2 tot 3 kilometer per uur het maximum.”

Tekst gaat door onder de foto

De camera herkent de gewasplantjes aan hun kleur en laat de sideshift naar links of rechts bewegen om de schoffel binnen centimeters van het gewas te houden zonder het gewas te beschadigen. - Foto: Wifo

De camera herkent de gewasplantjes aan hun kleur en laat de sideshift naar links of rechts bewegen om de schoffel binnen centimeters van het gewas te houden zonder het gewas te beschadigen. – Foto: Wifo

Trekker met voldoende olieopbrengst

Minpunten van de Smart Camera Sidehift heeft Lommerts niet kunnen ontdekken. “Wel hebben we gemerkt dat je de machine moet koppelen aan een trekker met voldoende olieopbrengst. Toen we een keer een oudere kleinere trekker probeerden, bleek de sideshift iets minder accuraat.”

Als groot pluspunt van de Wifo sideshift noemt Lommerts dat het apparaat zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de trekker te gebruiken is, en met elk type schoffel gecombineerd kan worden. ‘Dit maakt het een breed inzetbaar stuk techniek.’

Tekst gaat door onder de foto

Leverancier Wifo claimt dat je met de Smart Camera Sideshift tot 20 kilometer per uur nauwkeurig kunt schoffelen. - Foto: Wifo

Leverancier Wifo claimt dat je met de Smart Camera Sideshift tot 20 kilometer per uur nauwkeurig kunt schoffelen. – Foto: Wifo

Gerelateerde tags: ,

Beheer
WP Admin