fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bluewhite-ombouwkit maakt van je gewone trekker een autonome

Een New Holland-trekker uitgerust met de Bluewhite-ombouwkit. Deze ombouwkit is gebaseerd op een combinatie van software en hardware, waardoor een gewone trekker transformeert in een autonome. - Foto's: Maxence Guillaumot

Met de ombouwkit van het Israëlische bedrijf Bluewhite verandert je gewone trekker in een autonome trekker, ongeacht merk of model.

De Bluewhite-ombouwkit is gebaseerd op een combinatie van software en hardware, waardoor een gewone trekker transformeert in een autonome. Deze technologie biedt het bedrijf aan Amerikaanse telers aan in een zogenoemd robots-as-a-servicesysteem.

Het concept werkt als volgt. Je levert een gewone trekker aan Bluewhite. Het bedrijf integreert op zijn beurt de technologie in jouw trekker en bouwt deze om naar een autonome trekker. Vervolgens bedienen medewerkers van Bluewhite de autonome trekker. Daarvoor betaalt je dan een abonnementsvergoeding.

Tekst gaat verder onder de foto

Een blik op het Bluewhite-systeem vanuit de cabine.

Een blik op het Bluewhite-systeem vanuit de cabine.

Volgens Yanir Ariav, customer success director bij Bluewhite, zijn de kosten van het abonnement ‘minder dan 10.000 dollar per kwartaal’. De trekkereigenaar bespaart op de aanschaf van een nieuwe trekker, maar ook op arbeidskosten omdat hij niet langer een trekkerchauffeur hoeft in te huren.

Tekst gaat verder onder de foto

Sensoren en camera's zijn aan de achterkant van de trekker gemonteerd.

Sensoren en camera’s zijn aan de achterkant van de trekker gemonteerd.

Autonome trekkers in wijngaarden

De autonome trekkers van Bluewhite voeren vooral taken uit in wijngaarden. De trekkers werken autonoom met hulpstukken als maaiers, bermvegers en spuiten. Voor meer gecompliceerde taken als snoeien, bladverwijdering of oogsten biedt Bluewhite nog geen autonome oplossingen.

Tekst gaat verder onder de video

Ombouwkit voor elk trekkermerk

Wat Bluewhite onderscheidt van andere leveranciers van autonome technologie – waarvan velen zijn opgekocht door grote bedrijven als John Deere en CNH Industrial – is dat het een onafhankelijk bedrijf is en wil blijven. Het bedrijf wil zijn technologie integreren op alle trekkers, ongeacht het merk en het model.
De ombouwkit van Bluewhite is binnenkort beschikbaar in Europa.

Auteur: Maxence Guillaumot / vertaling: Willeke Seevinck

Lees ook: Elektrische ombouwkit voor Manitou-verreikers met dieselmotor

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin