fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zelf bemesten kan, mits je tijd hebt

Kies je voor een gebruikte mesttank, dan ligt het omslagpunt bij circa 90 hectare. Bij een nieuwe tank is dat pas bij 130 hectare. Heb je geen tijd om mest te rijden en moet je externe arbeid inhuren, dan bel je beter de loonwerker. - Foto: Ruud Ploeg

Een dankbare klus met een luchtje: mestrijden. De één vind bemesten mooi, de ander belt liever de loonwerker. Kies je voor loonwerk óf schaf je een nieuwe of tweedehands mesttank aan? Welke optie valt financieel het voordeligst uit?

Stel je overweegt zelf te (blijven) bemesten. Je kunt kiezen tussen het kopen van een tien jaar oude gebruikte mesttank of een nieuwe. Wat doe je? Uit onze financiële analyse blijkt dat als je kiest voor een gebruikte mesttank, het omslagpunt bij 90 hectare ligt. Bij een nieuwe tank ligt het omslagpunt pas bij 130 hectare. Mits je er tijd voor hebt, kun je jezelf € 25 per uur geven. Dat houdt in dat je € 2.390 per jaar extra verdient.

Heb je geen tijd om mest te rijden en moet je externe arbeid inhuren, dan bel je beter de loonwerker. Het loonwerktarief is in dit geval gebaseerd op lokaal tarief uit 2022 met grote, vierkante percelen en vrijwel alles rondom de boerderij. Is de situatie anders en is er meer transport nodig, dan wordt de kostprijs per kuub hoger.

Tekst gaat verder onder de foto

Het voordeel van de loonwerker inhuren is dat die vaak met machines komt met veel capaciteit en op grote banden, die de druk beter verdelen. Op goed verkavelde percelen kunnen loonwerkers de mest kostentechnisch vaak scherp aanwenden. - Foto: Jacco van Erkelens

Het voordeel van de loonwerker inhuren is dat die vaak met machines komt met veel capaciteit en op grote banden, die de druk beter verdelen. Op goed verkavelde percelen kunnen loonwerkers de mest kostentechnisch vaak scherp aanwenden. – Foto: Jacco van Erkelens

Gemak kost geld

Om dicht bij de praktijk te blijven, lieten we een mechanisatiebedrijf een nieuwe mesttank uitrekenen. Een mechanisch geveerde dissel, 11 kuub inhoud, vacuümpomp, forse 800/50-30,5-banden en een 6,8 meter injecteur met hydraulische afsluiters.

We hebben ervoor gekozen om geen zuigarm te nemen. Wil je die wel, reken dan al snel op € 10.000 extra voor een eenvoudige, starre zuigarm met een docking station. Een luxere, knikkende zuigarm om ook uit containers te laden, gaat al snel naar € 20.000 meer. Deze brengt tevens aardig wat extra gewicht mee. Tegenwoordig zijn er ook eenvoudige hydraulische slangaansluiters op de markt. Die kosten een stuk minder.
De tank met bemester die we lieten uitrekenen kost in januari 2023 netto (inclusief dealerkorting) € 94.000.

Tweedehands fors goedkoper

Voor een nette gebruikte mesttank hebben we Traktorpool.nl geraadpleegd en een aanname gemaakt van wat zo’n tank na tien jaar nog oplevert. Daarnaast hebben we verzekeringsmaatschappij Achmea de vraag gesteld wat het kost om de tank te verzekeren. De mesttank valt sowieso onder de WA-verzekering van de trekker. Een cascoverzekering is optioneel. Denk dan aan 0,85% van de aanschafprijs, plus 21% assurantiebelasting. Ongeveer 1% van de aanschafprijs dus.

De onderhouds- en reparatiekosten zijn gebaseerd op tarieven uit KWIN 2021-2022, en iets bijgesteld naar gevoel. Voor een nieuwe tank houden we 0,8% van de nieuwwaarde aan. De gebruikte tank heeft meer risico op slijtage van onderdelen, waardoor we het dubbele bedrag hebben genoteerd. Gevoelsmatig liggen de onderhoudskosten hoog. Echter, je zult in tien jaar tijd ook geld moeten hebben als de schijven aan de bemester aan vervanging toe zijn, de tank op nieuwe banden moet, of er iets anders kapotgaat.

Voor dieselgebruik deden we een aanname op basis van ervaring van de dealer. De kosten van de trekker voor de tank komen uit een eerdere berekening van de kosten van een eenvoudige powershift-trekker (nieuwprijs netto € 85.000) die jaarlijks 500 uur maakt.

We hebben gerekend met een toegestane gift van 170 kilo stikstof per hectare en een forfaitair stikstofgehalte in de mest van 4 kilo per kuub. Dat betekent 42,5 kuub per hectare. We hanteren een loonwerktarief van € 2,75 per kuub.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Beheer
WP Admin