fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Pieter Breebaart

Agrarisch medewerker Pieter Breebaart werkt met een trekker en een heftruck in de tulpen. "Ik vind McCormick, International en Case wel mooi. Maar ach, elk merk heeft zijn goede en mindere punten. - Foto: Lex Salverda

Agrarisch medewerker Pieter Breebaart werkt al dertig jaar bij bloementeler Jos Blom in Avenhorn (N.-H.). Op het bedrijf rijden twee John Deere 6910’s en een Deutz 330. “De loonwerker doet het meeste veldwerk”, vertelt Pieter.

Noord-Holland, tulpenland. Werk je met heel speciale machines?

“Bij Jos Blom werk ik in de bollenteelt en in kassen, het broeien van de bollen voor de productie van bosjes tulpen. Er zijn twee John Deere 6910’s op het bedrijf en een oudje, een Deutz 330. Het trekkerwerk dat ik doe (en met de heftruck) is in de herfst vooral kisten plantgoed naar het veld brengen, en in de zomer de gerooide bollen verzamelen. Vroeger waren er ook een eigen plant- en rooimachine voor buisnetten, maar dat is ondertussen ouderwets. De loonwerker doet nu het meeste veldwerk.”

Is het niet meer met eigen mechanisatie te doen?

“De machines zijn groter, gespecialiseerder en duurder. Met de moderne techniek gaat het preciezer en efficiënter. De grond leggen ze klaar met de spitfrees, zelfrijdend op gps. En de bollen gaan de grond in met een dubbele-nettenplantmachine. Dat gaat strakker en geeft ook een hogere productie.”

Zit er nog veel ontwikkeling in de techniek?

“Ik vind de opkomst van de robots erg interessant. De eerste zijn al in gebruik – niet op mijn werk, maar in de omgeving. Bijvoorbeeld een zelfstandige selectiewagen. Die vindt de met virus besmette tulpen en stipt ze automatisch aan. De ontwikkelingen gaan hard de laatste jaren.”

Ben je niet bang voor de werkgelegenheid?

“Je bent vandaag de dag steeds meer op buitenlandse krachten aangewezen. Leg die maar eens goed uit hoe je virusplanten moet zoeken, met de taalproblemen die dat geeft. Als zo’n machine het dan prima kan … Is toch een uitkomst.”

Heb je nog een favoriet trekker- of machinemerk?

“Van vroeger uit – ik kom van een melkveebedrijf – vind ik McCormick, International en Case wel mooi. Maar ach, elk merk heeft zijn goede en mindere punten. Dus geen fan van één merk.”

Auteur: Eric Wientjes

Op zoek naar een tweedehands trekker? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jarno Hofsteenge

TREKKER-lezer Jarno Hofsteenge werkt als vertegenwoordiger maar is van huis uit monteur. Hij sleutelt graag aan zijn Deutz-Fahr Agrostar.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gemko van Schaick

Gemko van Schaick is zelfstandig aannemer en werkt met drie minigravers, een minishovel en een Deutz-Fahr van 110 pk met kieper.
Beheer
WP Admin