fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze drie nieuwe veldrobots maakten hun debuut op World FIRA 2023

TREKKER licht drie nieuwkomers op robotbeurs World FIRA 2023 uit: Traxx Concept H2, E-Terry en SoftiRover e-K18. Het Traxx Concept H2-prototype wordt aangedreven door waterstof. - Foto's: Mick Roberts

Robotbeurs World FIRA 2023, van 7 tot 9 februari in Toulouse/Auzeville-Tolosane, draaide om veldrobots. Zowel binnen als buiten op het demoveld waren volop nieuwe en al bekende veldrobots te zien. We lichten drie nieuwkomers uit: Traxx Concept H2, E-Terry en SoftiRover e-K18.

Het Traxx Concept H2-prototype rijdt op waterstof. Daardoor verbetert de duurzaamheid van het autonome voertuig volgens fabrikant Exxact Robotics.

In plaats van een motor heeft Traxx Concept H2 een brandstofcel op waterstof aan boord. Twee cilinders onder druk wekken elektriciteit op om de hydrostatische transmissie van het voertuig aan te drijven. De brandstofcel laadt een kleine accu op, die extra vermogen levert wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij het beklimmen van hellingen.

Tekst gaat verder onder de foto

In plaats van een motor heeft Traxx Concept H2 een brandstofcel op waterstof aan boord.  Twee cilinders wekken elektriciteit op voor de hydrostatische transmissie van het voertuig.

In plaats van een motor heeft Traxx Concept H2 een brandstofcel op waterstof aan boord. Twee cilinders wekken elektriciteit op voor de hydrostatische transmissie van het voertuig.

Dintec, de fabrikant van brandstofcellen, heeft een van zijn standaardeenheden aangepast voor gebruik in de veldrobot. De capaciteit van de waterstoftank is voldoende om de robot een dag te laten werken zonder bij te hoeven vullen.

Exxact Robotics heeft nooit de voorkeur gegeven aan elektrische aandrijving. Allereerst zijn de benodigde batterijen te zwaar voor dit type veldrobot, aldus de fabrikant. De versie op waterstof is 500 kg lichter dan een gelijkwaardige robot met batterijen.

Daarnaast neemt het tanken van waterstof maar 10 minuten in beslag. Dat is veel sneller dan het opladen van batterijen.

Bovendien stelt waterstof boeren in staat om hun eigen duurzame brandstofvoorziening te produceren. Ze kunnen op hun bedrijf zonne- of windenergie opwekken en water elektrolyseren en zo zelf waterstof maken.

Minimalistische veldrobot E-Terry

Op World FIRA​ werd de nieuwste versie van de E-Terry onthuld. Deze veldrobot heeft op Fira 2021 de prijs voor beste veldrobot-start-up gewonnen.

Lees ook: Autonome veldrobot InsightTRAC Rover wint Ag Robot Of the Year award 2023

De ontwikkelaar van veldrobot E-Terry is boer en studeerde aan de beroemde Bauhaus-universiteit in Duitsland. Dat is duidelijk te zien aan het minimalistische ontwerp van de veldrobot: ‘form follows function’.

Tekst gaat verder onder de foto

E-Terry is ontworpen als werktuigdrager. De driepootconfiguratie biedt flexibiliteit voor de montage van een reeks sensoren of mechanische wiedmachines en andere werktuigen.

E-Terry is ontworpen als werktuigdrager. De driepootconfiguratie biedt flexibiliteit voor de montage van een reeks sensoren of mechanische wiedmachines en andere werktuigen.

De E-Terry is ontworpen als werktuigdrager. De veldrobot heeft een driepootconfiguratie die flexibiliteit biedt voor de montage van een reeks sensoren of mechanische wiedmachines en andere werktuigen. Dankzij zijn modulaire opbouw is de E-Terry op te vouwen en te demonteren voor vervoer, zodat hij gemakkelijk in een bestelwagen past.

Dankzij deze modulaire constructie kun je de E-Terry aanpassen aan verschillende werkbreedten. Door extra secties in te voegen, ontstaat een bereik van 1,5, 2,5 m of 3,5 m. De framehoogte is aanpasbaar per wiel: van 80 cm tot 125 cm. Zo vergroot je het bereik.

Tekst gaat verder onder de foto

Alle drie de wielen sturen onafhankelijk van elkaar voor verschillende stuurmodi gebruiken.

Alle drie de wielen sturen onafhankelijk van elkaar voor verschillende stuurmodi gebruiken.

De aanschafprijs voor de E-Terry is ongeveer 90.000 dollar. Vooral onderzoeksinstellingen tonen interesse om de veldrobot te gebruiken als werktuigdrager voor sensoren en experimentele apparatuur.

YOUR FARMING COMPANION from E-TERRY on Vimeo.

​Trekker vervangen door SoftiRover e-K18

De Franse softwarespecialist voor precisielandbouw Softivert wil conventionele trekkers voor veldwerk vervangen door een aantal kleine, elektrisch aangedreven autonome SoftiRover e-K18-veldrobots.

Met zijn knikbesturing met wielen van gelijke grootte komt hij het dichtst in de buurt van een van de robots die op de FIRA worden getoond en lijkt hij op een vertrouwde ‘old school’ tractor. Interessant genoeg wijkt hij ook niet te veel af van het bestaande concept van de tractor die het werktuig volgt.

De veldrobot wordt aangedreven door een lithiumbatterij van 18 kW, die bij normaal gebruik tot vier uur meegaat. Autonome handelingen worden geleid met behulp van RTK-gps, samen met Lidar.

Tekst gaat verder onder de foto

Veldrobot SoftiRover e-K18 komt het dichtst in de buurt van een 'old school' trekker.

Veldrobot SoftiRover e-K18 komt het dichtst in de buurt van een ‘old school’ trekker.

Softivert wilde geen geïsoleerde robot ontwikkelen, maar een volledig systeem. Inclusief een speciale aanhanger om de robot naar het veld te vervoeren en een handig oplaadsysteem.

Het eenvoudige, compacte ontwerp gebruikt een standaard kogel en koppeling om werktuigen via een lange dissel aan de tractie-eenheid te koppelen. Samen met de knikbesturing zorgt dit voor een goede wendbaarheid met een goede gewichtsverdeling over de vier wielen om de tractie te verbeteren.

Softivert test de e-K18 momenteel op het eigen bedrijf. Het in eigen beheer ontwikkelde project is bedoeld om dezelfde bewerkingen uit te voeren op een vergelijkbare manier als bestaande trekker-werktuigcombinaties, met een werksnelheid van 0,7 ha/uur. De uiteindelijke versie gaat naar schatting € 100.000 kosten en komt in 2025 op de markt.

Auteur: Mick Roberts

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Beheer
WP Admin